Frisse komkommersalade met meloen | Lekker zomers [recept]

Roy Seignette
Roy Seignette

Op sommige dagen in de zomer is het zo warm dat je zelfs twijfelt om in de tuin te eten. Je verschuilt je liever binnen. Zonde! Hoe vaak kun je nu echt buiten eten?

Pluk de dag!
Je hebt alleen wat culinaire hulp nodig en ook jij kunt de hitte doorstaan. Neem deze super verfrissende komkommersalade met meloen bijvoorbeeld. Makkelijk te maken en heerlijk verkoelend

[Of toch op zoek naar een meer klassieke komkommersalade?]

 

Komkommersalade met meloen recept

Ik vind komkommersalades het hele jaar lekker, maar het is een typisch zomers gerecht. Dit recept van Vivian Lui uit Californië is makkelijk te maken. De smaak is daarentegen heel verfijnd. De ‘oh zo normale’ komkommer bereikt nieuwe hoogten in combinatie met zoete meloen, zure limoen en romige mascarpone. Lekker vis van de BBQOf een lekker stukje gerookte makreel, ook een echte zomervis!

Recept | Komkommersalade met meloen

Bijgerecht | 4 personen
Ingrediënten
  • 2 tl sesamzaad
  • 1/2 tl korianderzaad
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 3 el gerookte amandelen
  • 170 g mascarpone, losgeklopt
  • 1/2 kleine gele meloen, geschild, zonder pitten en in dunne plakjes
  • 2 komkommers, in dunne plakjes
  • 2 kleine koolrabi’s, geschild en in dunne plakjes
  • sap van 1 limoen
  • bolletjes vruchtvlees uit 10 vingerlimoenen (indien verkrijgbaar)
  • 2 handenvol kruiden met bloemen, of scheuten
  • fleur de sel
  • extra vergine olijfolie
Komkommer, gesneden

Aan de slag!

Stap 1

Rooster het sesamzaad, het korianderzaad en het komijnzaad 3 tot 5 minuten in een kleine koekenpan op laag vuur, tot het begint te geuren. Voeg de amandelen toe en rooster ze 1 minuut.

Stap 2

Haal de pan van het vuur en hak het mengsel grof of stamp het in een vijzel.

Stap 3

Schep de mascarpone in een kom of schotel. Schik daarop de meloen, de komkommer en de koolrabi. Bestrooi met het zaadmengsel en besprenkel met een scheut olijfolie. Besprenkel naar wens met het limoensap.

Stap 4

Bestrooi de salade met de bolletjes vruchtvlees van de vingerlimoenen en de kruiden. Eet smakelijk!

Vingerlimoenen | Kaviaar van de citruswereld

Waarschijnlijk keek jij ook wel even op toen je vingerlimoenen in het recept zag staan. Wat zijn dat nou weer?

Vingerlimoenen zijn kleine langwerpige citrusvruchten uit Australië. De naam is een beetje misleidend, want ze zijn nog kleiner dan je vinger.

In deze kleine vruchtjes vind je culinair goud. Het vruchtvlees bestaat uit allemaal kleine bolletjes. Een beetje zoals de langwerpige stukjes vruchtvlees waar een partje mandarijn of sinaasappel uit bestaat. Bij een vingerlimoen komen de zijn de bolletjes heel mooi rond en komen ze makkelijk van elkaar los. Als je op een bolletje bijt krijg je een explosie van limoenachtige citrussmaak in je mond.

Ik hoef jou niet te vertellen dat chefs van over de hele wereld met veel interesse naar deze vrucht kijken. Nigella Lawson noemt vingerlimoenen de kaviaar van de citruswereld. De frisse bolletjes maken cocktails, oesters, ceviche en desserts een stuk interessanter. Het culinaire potentieel is eindeloos!

Nu het slechte nieuws. De vingerlimoenen groeien alleen bij tropische temperaturen en zijn daarom nog maar moeilijk buiten Australië en Californië te vinden. Buiten de keukens van de sommige toprestaurants kom je vruchtjes maar nauwelijks tegen. Tegenwoordig zie je ze zo nu en dan in de betere groentewinkels en ze zijn heel goed in te vriezen. Of ga even speuren op het internet, tik er een paar op de kop en bewaar ze in de vriezer.  

Vinger limoen
California Dreamin' Boek

California Dreamin'

Maak kennis met de Californische keuken, een van de meest innovatieve van onze tijd: veelzijdig en verrukkelijk lekker. Vivian Lui kent de Californische keuken als geen ander. Ze woont en werkt er al haar hele leven en werkt onder andere samen met de New York Times om deze bijzondere keuken uit te lichten.

Als voorproefje mochten wij het recept voor deze California rolls en deze komkommersalade met meloen met jou delen. 

  • California Dreamin’
  • Vivian Lui
  • ISBN: 9789461432292
  • Good Cook
  • € 25,95
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?