WijnSpijs Magazine Logo

De lekkerste salade recepten

Salade, een van de meest uiteenlopende gerechten. De meeste salades worden traditioneel koud geserveerd, hoewel er varianten bestaan die warm of lauw worden geserveerd.

Verschillende soorten salades en saladedressings zijn een belangrijk onderdeel van de culinaire wereld. Er zijn vele verschillende soorten salade te ontdekken en hoewel er een aantal basisrichtlijnen zijn om te volgen, is een salade meestal het product van je eigen creativiteit.

De oudste salades waren wilde groentesalades en kruiden die op smaak werden gebracht met zout. Dit waren de eerste plantaardige voedingsmiddelen. Ze werden vooral in het voorjaar gegeten, wat na al dat saaie wintereten een welkome afwisseling was.

Tegenwoordig is een salade veel meer dan een verzameling bladgroente en kruiden. Salades zijn een belangrijke pijler van ons eetpatroon. Daarnaast worden we steeds creatiever in het samenstellen ervan. Lees hier handige tips over hoe je een gezonde salade maakt, en hier hoe je een goede vinaigrette op tafel zet. 

Zin in een goed gevulde salade? Probeer dan bijvoorbeeld eens deze aardappelsalade of dit recept voor pastasalade met kip. Meer inspiratie voor  maaltijdsalades vind je hier

Tip | Wil je snel en altijd naar deze pagina kunnen terug grijpen? Maak er dan een bladwijzer van. 

Hoe maak je een salade gezond?

Bij salades denk je automatisch aan gezond eten, maar omdat je alleen maar een salade eet, betekent niet automatisch dat je gezond bezig bent.

Met een Caesar salade met kip en mayonaisedressing kunnen de calorieën bijvoorbeeld toch ongemerkt oplopen. Een salade is dus niet per definitie gezond.

Hoe zorg je er nu voor dat jouw salades zo caloriearm mogelijk blijven, terwijl je toch de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt? Met deze tips weet je voortaan waar je op moet letten:

🥬 Kies voor echte groene basis ingrediënten, zoals romanasla, boerenkool en spinazie. Deze zijn rijk aan vezels, foliumzuur en vitamine C. Sla de ijsbergsla over, dit is vooral water en heeft niet de voedingsstoffen die de groene groenten wel hebben.

🥕 Je doet er goed aan om verschillende kleurrijke groenten aan de salade toe te voegen, omdat de verschillende kleuren verschillende voedingsstoffen bevatten. Gooi er enkele oranje groenten bij, zoals wortelen die rijk zijn aan bètacaroteen en voeg tomaten toe die lycopeenbevatten. Andere goede opties zijn vitamine C-rijke gele en rode pepers, broccoli, komkommers en paddenstoelen.

🍗 Voeg gegrilde zalm, kippenborst, tonijn uit blik of gesneden kalkoen toe als gezonde eiwitoptie. Tofu of tempeh als je vegetarisch of veganistisch wilt koken. Eiwit vult en helpt ook om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Sla de gebakken kip, gebakken vis en vette vleeswaren zoals pastrami over en doe het rustig aan met de kaas.

🌽 Bonen en peulvruchten zijn in eerste instantie erg lekker, maar ze zijn ook een bron van vezels. Gebruik kikkererwten, zwarte bonen, kidneybonen of linzen. Deze geven je langer een vol gevoel, zodat je niet zo snel weer honger krijgt.

🍯 Doe rustig aan met de dressing, want dit bevat vaak veel calorieën. Vermijd sowieso dressings op mayonaisebasis.

Wilde salade

Vinaigrette maken: 5 tips

Een salade heeft natuurlijk een lekkere dressing nodig. Iets dat alle andere ingrediënten bij elkaar brengt. We kunnen dressings in twee groepen indelen:

  • Vinaigrettes, dit zijn dressings op basis van olie en azijn (of een ander zuur component)
  • Dressings op basis van mayonaise (of yoghurt).

Van vinaigrettes verwachten we dat ze natuurwetten trotseren, want olie en azijn zijn niet op natuurlijke wijze mengbaar. Het beste wat we kunnen doen is ervoor te zorgen dat ze lang genoeg bij elkaar blijven, zodat de saladedressing goed over de salade kan worden verdeeld. Hier zijn een paar tips en trucs om jouw vinaigrettes elke keer weer perfect te laten uitpakken.

#1 Houd een verhouding tussen olie en azijn aan van 3 op 1

Bij minder zure azijnsoorten (zoals Aceto Balsamico) moet je wat meer azijn gebruiken. Hoe zuurder hoe minder, hoe zoeter hoe meer. Pas wel op dat de dressing niet te zoet wordt. Je proeft je dressing het liefst met een blaadje sla en niet met je vinger.

#2 Citroen- en limoensap 

Meestal wordt citroensap als aanvulling gebruikt, maar je kunt een heerlijke vinaigrette maken met enkel olie en citroensap. Limoensap is nog lekkerder, omdat limoenen meer aroma hebben dan citroenen. Zorg er wel voor dat je iets zoets hebt om het zure mee in balans te brengen.

#3 Honing 

Honing is heel geschikt om een zoete toets in je vinaigrette aan te brengen. Een bijkomend voordeel is, dat honing, net als mosterd, de emulsie versterkt.

#4 Goed mengen 

De olie en het azijn mengen het beste als ze om kamertemperatuur zijn. Doe ze in de blender of meng ze met een staafmixer en voeg later de andere ingrediënten toe.

#5 Uur van tevoren 

Maak de vinaigrette minstens een uur van tevoren, zo kunnen de smaken goed op elkaar inwerken. Belangrijk is ook dat je de vinaigrette tijdens dit proces niet in de koelkast zet.

komkommersalade

Klassieke salades van over de hele wereld

Salades vind je overal ter wereld. In Nigeria eet men Abacha, in zuid-oost Azië geeft men de voorkeur aan pikante Kerabu Mangga en in Zuid-Amerika wordt Garbonzo regelmatig op tafel gezet. Wat hebben al deze salades gemeen? Ze worden allemaal gemaakt van lokale producten.

Zo ook deze klassiekers. Denk maar aan de heerlijke Italiaanse salade caprese of een lekkere huzarensalade. We hebben een nog aantal andere klassieke salades op een rijtje gezet. Welke salade staat er bij jou op tafel vanavond?

⭐ Tabouleh

Tabouleh is een verse kruiden- en bulgursalade, met peterselie als hoofdingrediënt. Het is bezaaid met komkommer- en tomatenblokjes en aangemaakt met olijfolie en citroensap. Het is verfrissend, licht en vol met gezonde ingrediënten. Tabouleh wordt nogal eens verward met couscoussalade en qua smaak is dat te begrijpen, alleen tabouleh maak je met bulgur en niet met couscous.

Vaak vind je tabouleh als bijgerecht op de mediterrane menu’s, samen met hummus, baba ganoush, falafel, feta, olijven… alleen maar heerlijke dingen, dus.

Tabouleh maken is heel eenvoudig, Lees ook eens dit lekkere recept voor tabouleh.

⭐ Caesar salade

Anders dan de naam doet vermoeden heeft deze salade helemaal niets te maken met de Romeinse keizer Julius Caesar. De salade is namelijk vernoemd naar de Mexicaanse chef-kok Caesar Cardini. 

Er zit een grappig verhaal achter het ontstaan van de salade. Deze is namelijk uit nood ontstaan op het moment dat het heel druk was in de keuken en Caesar Cardini over slechts een aantal ingrediënten kon beschikken. Deze ‘noodsalade’ viel zo in de smaak dat de mensen het weer wilden eten toen ze een tijdje later terugkwamen.

Het originele recept telt slechts 8 ingrediënten: romanasla, croutons, knoflook, Parmezaanse kaas, gekookt ei, worcestersaus, olijfolie en citroensap. Daarnaast is het een salade waar je volop mee kunt experimenteren. hier lees je een goed recept voor Caesar salade!

Salade nicoise

⭐ Salade Niçoise

Een klassieker uit de Franse keuken is de salade Niçoise (op de manier van Nice). Inmiddels zijn er zoveel verschillende versies, dat het niet helemaal duidelijk is wat nu wel en wat niet in de klassieke salade Niçoise hoort. 

Toch is er wel een duidelijke rode draad doorheen al die variaties: tomaten, tonijn, ui, ansjovis, gekookt ei, knoflook en olijfolie, komen in de meeste versie wel voor. Dit wordt vaak aangevuld met een soort groente, die per streek kan verschillen, zoals: sperziebonen, kropsla of artisjokken.

In moderne varianten wordt steeds vaker tonijn tataki of zelfs verse rauwe tonijn gebruikt. Het is een salade waar je allerlei kanten mee op kunt. Probeer het recept Probeer ook eens dit Salade Niçoise recept!

⭐ Griekse salade 

Deze lekkere, frisse salade, vindt zijn oorsprong in…. juist, Griekenland. Hij wordt samengesteld met tomaat, komkommer, groene paprika, rode ui, zwarte olijven, feta en oregano.

De Griekse salade is uitermate geschikt om mee te variëren, door er bijvoorbeeld een gekookt eitje, munt of kropsla aan toe te voegen. Probeer ook de feta eens te vervangen door een ander geitenkaas of zelfs een blauwschimmelkaas. De Griekse salade doet het ook heel goed als basis voor een lekkere frisse pasta- of quinoasalade.

Heb je zin gekregen in een lekkere Griekse Salade, kijk hier voor een recept voor Griekse Salade!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram