WijnSpijs Magazine Logo

A salad a day keeps the doctor away!

Salade, een van de meest diverse gerechten. De meeste salades worden traditioneel koud geserveerd, al bestaan er varianten die warm of lauw worden geserveerd. De eerste salade was waarschijnlijk groene sla of bladeren met zout.

Wat maakt een salade een salade? Dat laten we aan jouw creativiteit over. Maar een kader is altijd handig, dus wij hebben een hoop salades bij elkaar gezocht die wij te gek vinden.

Kijk ernaar, doe inspiratie op maar wees vooral creatief! Wel een goede tip: zorg voor goede verse groente, want dat verschil ga je echt proeven bij een rauwe salade. Op naar de markt en veel kookplezier!

 

Alle 45 Salade recepten op een rij

 Wilde saladeVinaigrette maken: 5 tips


Een salade heeft natuurlijk een lekkere dressing nodig. Iets dat alle andere ingrediënten bij elkaar brengt. We kunnen dressings in twee groepen indelen:


  • Vinaigrettes, dit zijn dressings op basis van olie en azijn (of een ander zuur component)
  • Dressings op basis van mayonaise (of yoghurt).


Van vinaigrettes verwachten we dat ze natuurwetten trotseren, want olie en azijn zijn niet op natuurlijke wijze mengbaar. Het beste wat we kunnen doen is ervoor te zorgen dat ze lang genoeg bij elkaar blijven, zodat de saladedressing goed over de salade kan worden verdeeld. Hier zijn een paar tips en trucs om jouw vinaigrettes elke keer weer perfect te laten uitpakken.


#1 Houd een verhouding tussen olie en azijn aan van 3 op 1


Bij minder zure azijnsoorten (zoals Aceto Balsamico) moet je wat meer azijn gebruiken. Hoe zuurder hoe minder, hoe zoeter hoe meer. Pas wel op dat de dressing niet te zoet wordt. Je proeft je dressing het liefst met een blaadje sla en niet met je vinger.


#2 Citroen- en limoensap 


Meestal wordt citroensap als aanvulling gebruikt, maar je kunt een heerlijke vinaigrette maken met enkel olie en citroensap. Limoensap is nog lekkerder, omdat limoenen meer aroma hebben dan citroenen. Zorg er wel voor dat je iets zoets hebt om het zure mee in balans te brengen.


#3 Honing 


Honing is heel geschikt om een zoete toets in je vinaigrette aan te brengen. Een bijkomend voordeel is, dat honing, net als mosterd, de emulsie versterkt.


#4 Goed mengen 


De olie en het azijn mengen het beste als ze om kamertemperatuur zijn. Doe ze in de blender of meng ze met een staafmixer en voeg later de andere ingrediënten toe.


#5 Uur van tevoren 


Maak de vinaigrette minstens een uur van tevoren, zo kunnen de smaken goed op elkaar inwerken. Belangrijk is ook dat je de vinaigrette tijdens dit proces niet in de koelkast zet.komkommersalade


 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram