Werk je thuis? Maak dan deze gezonde witlofsalade als lunch in plaats van een bammetje met kaas. In 20 minuten kunnen jij en je partner (het recept is tenslotte voor twee personen) al aan tafel!

Deze rauwe witlofsalade is een echt smaakbommetje. Het bittere van de witlof gaat goed samen met het zoute van de blauwe kaas, het zoete van de peer en vijg en het pittige van de mosterd. De walnoten zorgen voor een lekkere crunch, net als de zelfgemaakte kaasstengels. Succes gegarandeerd! 

De kaasstengels maak je van bladerdeeg en geraspte kaas. Je bakt ze in de oven. Het maken van de spiralen kan de eerste keer een uitdaging zijn, maar het gaat uiteindelijk om de smaak en niet om de vorm. Lees snel verder voor het recept!

Rauwe witlofsalade met peer, blauwe kaas en mosterddressing

5 from 1 vote
Course: LunchDifficulty: makkelijk
Portie

2

Personen
Bereidingstijd

20

minutes

Omdat de witlof en peer snel verkleuren wanneer je ze snijdt, maak je eerst de dressing en de kaasstengels en daarna pas de witlofsalade.

Ingrediënten witlofsalade

  • 2 stronken 2 witlof

  • 1 handjevol 1 rozijnen

  • 1 handjevol 1 walnoten

  • 20 gram 20 blauwe kaas

  • 1 1 peer

  • 1 1 vijg

  • Voor de dressing
  • 1 tl 1 mosterd

  • 2 el 2 olijfolie

  • 1 tl 1 honing

  • 1 el 1 balsamico zijn

  • Voor de kaasstengels
  • 4 plakjes 4 bladerdeeg

  • 1 1 ei

  • 1 handjevol 1 geraspte belegen kaas

Bereiding

  • Verwarmd de over voor op 200 graden en laat vier plakjes bladerdeeg ontdooien.
  • Mix alle ingrediënten van de dressing in een grote kom en mix goed door elkaar met een garde. Houd je van pittig, doe er dan wat extra mosterd bij.
  • Klop het ei los in een kommetje. Leg twee plakjes ontdooide bladerdeeg onder elkaar en druk de naadjes aan zodat je een rechthoek hebt. Snijd er dan twee of drie stroken van (net hoe breed je de stengels wilt). Bestrijk deze met wat ei. Draai ze dan in een spiraal. Het makkelijkste is dit als het bladerdeeg nog koud is zodat het niet zo plakkerig is. Doe dit ook met de andere stroken en bestrijk nogmaals met ei. Strooi daarna royaal kaas over de stengels en bak de stengels in ongeveer 12 minuten gaar.
    Kaasstengels uit de oven
  • Bak de walnoten op hoog vuur bruin en laat deze afkoelen. Hak de kontjes van de witlof en snijd ze vervolgens in de lengte in kwarten en daarna in grove stukken. Doe hetzelfde met de peer. Snijd de vijg in acht partjes.
  • Hak de afgekoelde walnoten fijn. Meng de witlof, de peer en de rozijnen alvast in de grote salade kom met dressing en hussel deze door elkaar. Vanaf nu werk je snel en maak je de bordjes op.
  • Verdeel de salade over de borden, kruimel de blauwe kaas erover heen en de walnoten. Leg de vijgen partjes boven op de salade. Haal de kaasstengels uit de oven en serveer direct. Smakelijke lunch! Witlofsalade op tafel

Tips

  • Deze salade is lekker als lunch, maar kan ook als avondeten. Heerlijk als onderdeel van een AVG'tje, met aardappeltjes en gegrilde kip. Maak de salade als laatste, zodat de witlof en peer lekker vers blijven.
  • Krijg je eters? Serveer de salade in een witlof blaadje. Snijd alle ingrediënten iets fijner en maak af met een mooie balsamicostroop. Ideaal als eerste hapje op tafel.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Witlofhapjes op tafel

Hoe lang kun je witlofsalade bewaren?

Witlofsalade verkleurt snel en is daarom niet ideaal om te bewaren. In een afgesloten bakje kun je rauwe witlofsalade een dag bewaren, maar vaak wordt de witlof slap of wat bruiner van kleur. Wil je de salade toch een dag bewaren, houd dan de dressing apart.


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten