Het combineren van wijn en spijs is soms best ingewikkeld. Er zijn behoorlijk wat wijn-spijs cursussen en boeken over. Wanneer je (nog) geen tijd hebt voor cursussen of geen boek bij de hand hebt, dan ben je hier aan het juiste adres.
Lees hieronder welke wijn bij zalm past. Wijn bij gerookte zalm, wijn bij sushi met zalm, of wijn bij asperges met zalm? We behandelen verschillende bereidingswijze en geven je kooptips. Lees mee!
Hier vind je nog meer wijn-spijs tips, zoals wijn bij carpaccio en wijn bij kip.
[TIP] Probeer ook onze heerlijke recepten voor pasta met zalm, wraps met zalm en courgettesoep met zalm!
Wijn bij zalm
Zalm komt natuurlijk in allerlei smaken en vormen op je bord terecht. En voor het combineren van een wijn met een gerecht zijn niet alleen de combinatie van ingrediënten van belang, maar zeker ook de bereidingswijze en de temperatuur van je gerecht.
Houd ook rekening met de volgorde van je menu. Bouw op van lichtere, frisse wijnen met een lichte body en een hoge zuurgraad naar zwaardere wijnen met meer tannines en meer kracht.
Hieronder vind je voor de meest voorkomende zalmgerechten een passende wijn. Wil je graag een ander zalm gerecht combineren met wijn en kom je er niet uit? Laat een comment achter, dan kunnen we het artikel verder aanvullen!
Wijn bij gerookte zalm
Er kunnen heel veel soorten wijn bij gerookte zalm geschonken worden! Met deze zoute en vette versie kun je kun je twee kanten op. Wanneer je vindt dat je gerecht wel een frisse toets kan gebruiken kun je een frisse en lichte wijn combineren. De wijn werkt dan als een soort citroentje bij je gerookte zalm. Ga voor grassige wijnen met citrustonen.
Wijnen optie 1
- Sauvignon Blanc uit Marlborough, Sancerre, Pay’s D’oc
- Gruner Veltliner uit Oostenrijk
- Pinot Gris uit Frankrijk
Als je de stevige toets van de zalm extra wil aanzetten combineer je gerookte zalm met een stevige, ronde en houtgerijpte witte wijn in dezelfde stijl als het gerecht zelf. Kies boterige wijnen met tonen van geroosterd brood en noten.
Wijnen optie 2
- Witte houtgerijpte Bordeaux wijnen
- Chardonnay’s met houtrijping
- Chenin’s op hout uit Zuid Afrika
Sommige rode wijnen passen ook prima bij gerookte zalm. Door de stevige, vleesachtige structuur van zalm kunnen wijnen met weinig tannines een prima keuze zijn. Kies een lichte Pinot Noir, Gamay of Tarrango. Wil je vriend en vijand verrassen met je wijnkeuze? Kies een stevige rosé, bijvoorbeeld een rosado uit Spanje. Werkt fantastisch!
Wijn bij rauwe zalm
Rauwe zalm is fantastisch lekker! De rauwe structuur is zacht en rond en de zilte smaken van de vis krijgen een hoofdrol. Kies een wijn met dezelfde structuur. Een frisse koele wijn met een rond karakter en een mooie balans tussen zuur en zoet werkt fantastisch samen.
Wijnen
- Pinot Grigio of Bianco uit Noord Italië
- Chablis
- Gruner Veltliner
- Cool climate Rieslings
- Mousserende wijn
Wijn bij zalm sushi
Zalm wordt ook vaak verwerkt in sushi! Het is dan weliswaar nog steeds rauwe zalm, de smaken van de sojasaus, nori en rijst drukken behoorlijk hun stempel op dit gerecht. En dan hebben we het nog niet eens over wasabi gehad. Sake ligt natuurlijk voor de hand, maar drink je liever wijn dan is er ook genoeg keuze. Kies een bloemige en rustige witte wijn.
Wijnen
Wijn bij zalm tartaar
Kies een lekkere frisse, groene wijn die het frisse in de tartaar naar voren haalt. Meestal zit je aardig in de buurt met een witte, ongecompliceerde Italiaan. Helemaal wanneer je lekker wat groene kruiden en een beetje venkel aan door je zalmtartaar snijdt.
Wijnen
- Soave
- Vermentino
- Pinot Grigio
- Arneis
- en meer van dat! Vermentino Italië
- lichte Chardonnay uit Mâconnais, Bourgogne
- Semillon & Sauvignon blends uit Bordeaux, Australië en de US.
Stevige wijnen
- Niets verkeerd met een boterige Chardonnay
- Viognier uit de Condrieu of USA
- Semillon
- Witte houtgerijpte Rioja’s
Wijn bij roerei met zalm
Dit is natuurlijk bij uitstek een brunch- of ontbijt gerecht en daarbij past niets beter dan een mooie champagne of crémant. Opwekkend en verfrissend!
Zalm met rode wijn of rosé?
Jazeker! Afhankelijk van de bereidingswijze en garnituren kunnen bepaalde rode wijnen en rosé wijnen zelfs verrassend goed aansluiten bij je zalmgerecht. Dat komt voornamelijk door de stevige structuur van de zalm. Tonijn heeft hetzelfde. Het is belangrijk om in dit geval wijnen te kiezen met een laag tannine gehalte. Tannines en eiwitten in vis zijn namelijk geen vrienden van elkaar.
Combinaties van warme zalmgerechten met sojasaus, paddestoelen of linzen zijn voorbeelden die fantastisch combineren met gekoelde rode wijnen.
Lichte rode wijnen dus, met lage tannines. Het allerlekkerst na een half uurtje in de koelkast.
Wijnen
- Lichte Valpolicella’s
- Beaujolais wijnen van Gamay
- Pinot Noir uit Duitsland
- Bordolino uit Noord Italie
- Lambrusco’s
- Tarrango