Wist je dat rabarber vroeger gebruikt werd als geneesmiddel? Er zitten namelijk flink wat antioxidanten in. Tegenwoordig gebruiken wij deze groente voor zijn fris zoete smaak. Rabarber kom je dan ook vooral tegen in zoetigheden en desserts. Je herkent hem aan zijn fel roze stengels en groene bladeren.
Als je gaat koken met rabarber is het belangrijk om op het seizoen te letten. In het voorjaar is rabarber uit Nederland het lekkerst. Dan wordt ‘ie in de volle grond geteeld.
De rest van het jaar is het wat lastiger om aan te komen. Neem dan vooral een kijkje bij de groenteboer als je een van deze rabarber recepten gaat maken!
Rabarber wordt door zijn roze kleur nu vaak gebruikt als toffe en smaakvolle toevoeging aan taart en desserts.
Leuk. Maar vroeger werd rabarber om hele andere eigenschappen gewaardeerd.
In de traditionele Chinese geneeskunst wordt rabarber gebruikt om zijn 'zuiverende, neerwaartse afvoeren' en 'warmte ontrekkende eigenschappen'. Juist, voor een regelmatige stoelgang.
In de 17e eeuw had de Romanov familie zelfs een heuse rabarbermonopolie. Hiermee spekte Catharina de Grote de staatskas.
Rabarber had zelfs een hogere prijs dan saffraan of kaneel. Iets wat je je nu niet meer kunt voorstellen.
Combineer rabarber met kaneel, sinaasappel, aardbeien, vanille, gember, kardemom, appel en room.
Kijk bij het kopen van rabarber naar de bladeren - als die er nog aan zitten - om de kwaliteit te bepalen. Verse rabarber heeft stevige bladeren.
Je kunt ook kijken naar de wortel. Wanneer rabarber op het beste moment wordt geoogst gaat de wortel ook mee tijdens het plukken. De rabarber wortel geeft een dikker uiteinde. Wanneer de rabarberstengel over de gehele lengte dezelfde dikte heeft is de rabarber zonder wortel geoogst. Je zult dan iets meer suiker moeten gebruiken bij de bereiding.