WijnSpijs Magazine Logo

Aardappel recepten | Frituur, kook of bak jij mee?

Recepten met aardappel. De pieper.

Wereldwijd op de derde plaats van dingen het meest gegeten worden. En samen met rijst is de aardappel het meest veelzijdige eten dat er is.

Koken, bakken, stomen, frituren, roosteren, poffen, geprakt, in schijfjes, in staafjes, gepureerd. Je kunt er echt van alles mee doen. 

Hoe eet jij je aardappel het liefst? Gefrituurd met een stuk kip? Als stamppot met een lekkere jus? Als aardappelgratin uit de oven? Er zijn zoveel recepten om uit te kiezen...

Zoek de juiste aardappel voor het bijpassende gerecht! Een kruimige aardappel is anders dan een vastkokende, en ook weer anders dan jonge krieltjes. Hieronder staan lekker veel aardappel recepten. Kijk maar welke het vanavond wordt!

En wil je meer weten over hoe je het beste uit je aardappel haalt? Het kopen, bewaren en combineren van de smaak van aardappel? En wat echte aardappel - do's & don'ts zijn? Lees dan onder de recepten verder. 

Alle 54 aardappel recepten op een rij

Zo haal je het beste uit aardappel recepten

Aardappels kopen en bewaren

Aardappels die niet schoon zijn - dus met aarde er nog aan - zijn beter en langer te bewaren dan die zonder. Koop je aardappels dus het liefste met de kluiten er nog aan. 

Schoongewassen krieltjes kun je natuurlijk prima eten. Maar bewaar ze niet te lang. Wanneer een aardappel groene plekjes, uitlopers of pitten krijgt moet je die echt wegsnijden voor je ze klaar maakt. 

Bewaar je aardappel op een koele donkere plek. Wanneer je ze in het licht bewaart lopen ze veel sneller uit. Probeer je aardappels niet bij je uien te bewaren. Dat gaat niet goed samen. 
Wat dan juist wel goed samen gaat is een appel. Doe een appel is de zak met aardappels en je krijgt minder snel uitlopers! 

Als je je aardappels goed bewaart zijn ze maanden houdbaar. 

aardappel in zak bewaren

Welke aardappel, voor welk recept 

Welke aardappel je gebruikt in welke recept is echt heel belangrijk. In het Peruaanse hoofdkwartier van de aardappel - het CIP - zijn er meer dan 5000 soorten aangeduid. 

Gelukkig hoef je die niet allemaal te kennen. De soort aardappel en waarvoor die geschikt is staat vaak vermeld bij de aankoop. 

Er zijn grofweg twee soorten aardappel, vastkokend en kruimig. Die indeling wordt gemaakt op basis van het zetmeelgehalte van de aardappel. 

Vastkokende aardappels

Een laag zetmeelgehalte betekent veel ruimte tussen de zetmeelcellen, wat de aardappel vastkokend maakt. Hierdoor is hij geschikt voor bijvoorbeeld koken en salades. 

Soorten vastkokende aardappels 

  • Bildstar, het best in juni en juli en geschikt voor koken, bakken, frituren. 
  • Bintje, op z'n best van april tot augustus. Geschikt voor koken, bakken en fituren. 
  • Roseval, een bijzondere vastkokende aardappel die met schil wordt gegeten. Lekker uit de oven met rozemarijn en knoflook, maar kun je kunt ze ook koken en bakken. 
  • Frieslander, een volle smaak door de kleigrond waarop ze groeien. Lekker om te poffen, koken of frituren kan ook! 
  • Opperdoes, een luxe vastkokende aardappel die fantastisch smaakt. 

Kruimige aardappels

Een hoog zetmeelgehalte zorgt voor een droog bloemig en kruimig resultaat na bereiding.

Kruimige aardappels zijn 'plakkeriger' van nature. Je ziet dat ook wanneer je de rauwe aardappel snijdt. Er blijft een soort wit plakspul op je mes achter als je ze opensnijdt. 


Soorten kruimige aardappels

  • Doré, een kruimige aardappel die tussen juni en augustus op z'n best is. Goed voor puree en stamppot. Koken kan ook. 
  • Irene, een kruimige aardappel die pas in september wordt geoogst. Lekker in winterse stampot.  

Tips bij het klaarmaken van aardappels!

Zo kook je de aardappel op de lekkerste manier; breng je aardappels altijd aan de kook in niet teveel koud water met een flinke snuf zout en op laag vuur.
Zorg dat ze nét onder staan. En breng rustig aan de kook. 
Wanneer je er een vork in kunt prikken zijn ze gaar. Giet de aardappels helemaal af en laat ze even uitstomen in de hete pan van het vuur af. Hierdoor verdampt zo veel mogelijk water. 

Wanneer je melk of boter wilt toevoegen aan je aardappelpuree gebruik je het beste warme melk, in plaats van koude. Hierdoor vermijd je dat de aardappel een blauwe tint krijgt en krijg je een romige puree. 
Koude boter zorgt dan weer voor een betere verspreiding en een goed geëmulgeerde puree. 

Aardappels moet je niet te lang stampen en al helemaal niet in de keukenmachine. Een aardappelknijper geeft het mooiste resultaat. 

Wanneer je een aardappelsalade maakt, is het het allerlekkerst om de dressing erbij te doen als de aardappels nog warm zijn. De smaken trekken dan heel lekker in elkaar. 

nieuwe aardappel recepten

Nieuwe aardappels? 

Vooral de oudere generatie kan een nieuwe aardappel erg waarderen. De meeste mensen van mijn leeftijd zijn niet anders gewend dan dat aardappels het hele jaar verkrijgbaar zijn en kennen het verschil niet echt. 

Terwijl een echt verse - misschien zelfs uit eigen tuin - aardappel echt heel anders smaakt dan een oude die al een tijdje in een pakhuis ligt. 

Nieuwe oogst aardappels hoef je niet te schillen omdat de aardappels nog een dunne schil hebben. Je kunt ze schoonboenen met een groentenborstel. 

Op zoek naar lekkere recepten?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram