Hete bliksem, dat is lang geleden. Deze klassieker uit de Nederlandse keuken mag gerust een vergeten gerecht worden genoemd en dat is jammer. Hete bliksem is namelijk een heerlijk aardappelgerecht. De frisse appeltjes zorgen voor een bijzonder smaakpalet.

Dit hete bliksem recept is supereenvoudig en de ingrediënten heb je meestal gewoon in huis. Binnen een halfuurtje zet je een lekkere nostalgische hete bliksem op tafel. Serveer hem met een lekker stukje vlees of als bijgerecht bij een uitgebreid diner.

Zin in een andere stamppot? Voor meer stamppot recepten kijk je hier! Lees hier onder snel verder voor het hete bliksem recept!

Hete bliksem

5 from 1 vote
Course: HoofdgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

35

minutes

Hete bliksem is een écht Nederlands gerecht dat zo oud is als de weg naar Rome. Sommige denken dat hete bliksem zijn naam dankt aan het gebruik van veel peper of ui, maar dat is een misvatting. Het heeft alles met temperatuur te maken. 

In de appeltjes die gebruikt worden, zit veel vocht en veel suikers. Deze bestanddelen zijn kampioen in het vasthouden van temperatuur. Menig onervaren eter heeft zo zijn mond verbrand aan deze stamppot. Ja, hete bliksem is echt heet. Vergeet dus niet te blazen voor je deze gloeiende lekkernij tot je neemt.

Ingrediënten

  • 1 kilo 1  kruimige aardappelen

  • 3 3 zure appels (granny smith of goudreinet)

  • 3 3 zoete appels (gala)

  • 3 3 uien

  • flinke snuf zout

  • flinke klont boter

  • 50 ml 50 melk

  • peper

Bereiding

  • Schil de aardappelen en snijd ze in vieren. Doe ze in een grote pan. Schil nu de appels. Snijd de appel in partjes. Leg de appelpartjes bovenop de aardappel in de pan.
  • Snipper de uitjes en doe ze in de pan met de aardappelen en appel. Vul nu de pan met water. Zorg dat alle ingrediënten net onder water staan. Doe het deksel op de pan en voeg een flinke snuf zout toe. Breng het water aan de kook. Laat alles 15 tot 20 minuten lekker pruttelen.
  • Als de aardappelen gaar zijn giet je alles af. Eenmaal afgegoten, doe je de ingrediënten weer in de pan. Doe er een klont boter en de melk bij. Dit zorgt ervoor dat de hete bliksem een lekkere structuur krijgt. Pak een pureestamper en stamp alles tot een mooie stamppot.
  • Breng de hete bliksem op smaak met peper en zout.

Tips

  • Donder en hete bliksem krijg je door een paar lepels Dijonmosterd en wat blokjes schouderham aan de hete bliksem toe te voegen.
  • Hemel en aarde is een van oorsprong Duits gerecht, dat veel lijkt op hete bliksem. Het verschil zit hem in de toevoeging van gebakken spekjes en gebakken uitjes. De uitjes worden dus niet meegekookt met de aardappelen.
  • Je kunt de melk gedeeltelijk vervangen door crème fraiche. Zo wordt de hete bliksem lekker fris.
  • Hete bliksem is erg lekker als basis voor andere stamppotten. Stamp er gerust wat andijvie, waterkers, veldsla of spinazie doorheen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Wat is lekker met hete bliksem?

Je kunt beter vragen wat niet? Zoals bij bijna alle stampotten is ook hete bliksem superlekker met:

  • Gebakken vlees, zoals een eigengemaakte gehaktbal
  • Gebakken verse worst
  • Een stukje rookworst
  • Een lekker speklapje
  • Een goed stukje stoofvlees

Hete bliksem is ook heerlijk als bijgerecht bij het kerstdiner. Bekijk hier een heerlijke verzameling van kerst hoofdgerechten!  Maak het kerstdiner helemaal af met deze heerlijke kerstvoorgerechtenen kerst desserts.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten