WijnSpijs Magazine Logo

Visrecepten voor elke dag | gezond en lekker!



Visrecepten zijn nogal een breed begrip. Er zijn zoveel soorten vis. 

Wit, stevig, flacky. Tot aan roze en zelfs bijna vleesachtig rode vissoorten. 
Al die vissen hebben hun eigen eigenschappen. 

En magere als erg vette vis. Mooie aan vette vis is dat het Omega-3 bevat. Dat zijn zeer goede, dus gezonde, vetten. 

Omdat die vissoorten zo divers zijn, zijn ook de toepassingen en visrecepten dus talrijk. Afhankelijk van de bereiding - bakken, pocheren, in de oven, grillen, frituren - kies je de juiste vis. 

Het allerbelangrijkste bij het maken van een visrecept is natuurlijk dat je vis vers is.  Hoe je verse vis herkent leer je met onze tips onderaan deze pagina. 
En is de benodigde vis niet vers en niet het seizoen? Kies dan gewoon een visje dat erop lijkt. Je visboer kan je goed advies geven! 

Wij hebben allemaal vis recepten voor jou bij elkaar gezet. En ook een paar met schelp en schaaldieren. 

Alle 65 vis recepten op een rij

7 tips voor een perfect visrecept

Gegrilde sardines, sliptong met een botersausje, tonijn sashimi, boquerones, spaghetti alle vongole…

Er zijn weinig dingen lekkerder dan een vers bereid visje. Vis recepten zijn ontzettend veelzijdig en ook nog eens gezond.

Toch wordt vis in tegenstelling tot vlees, minder vaak gegeten.

Ik hoor van mensen dat ze niet weten hoe ze vis moeten bereiden. Waar ze op moeten letten bij het kopen van vis. Er is zoveel keus. 

Mijn advies, zoek een goede visboer en begin gewoon. Als je eenmaal vertrouwd bent met verschillende vissoorten, zul je zien dat vis bereiden leuk en makkelijk is. En waar een biefstuk oneetbaar is als je ‘m een paar minuten te lang bakt. Is een visje wat vergevinsgezinder Een vis kan echt wel wat hebben!

Gebruik onze 7 tips en ga aan de slag met visrecepten! 

⭐ Tip 1 | Kweek of wilde vis? 

Begin allereerst met de vraag:

Wil ik gevangen wilde vis of gekweekte vis? Zodra je dat voor jezelf hebt besloten, wordt de keuze al een stuk kleiner. Niet alle wilde vis bestaat in kweekvariant en sommige gevangen vis is moeilijk verkrijgbaar (dus kostbaar). 

Welke soort vis je koopt is afhankelijk van je smaak en het recept dat je wilt maken. Je kan ook checken of de vis duurzaam gevist is, dan wel duurzaam gekweekt. Om daar achter te komen, vraag je aan je visboer of het MSC of een ASC keurmerk heeft. 

MSC betekent dat de wilde vis is gevangen op plaatsen waar geen overbevissing voorkomt. Ook wordt erop toegezien dat de flora en fauna in het gebied waar de vissers opereren zoveel mogelijk intact gelaten wordt. 

ASC is een organisatie die is opgericht door het WNF. Het geeft hun keurmerk aan kwekerijen die goed bezig zijn. Er moet daarvoor worden aangetoond dat vissers goed omgaan met natuur, lokale bevolking en arbeiders.

⭐ Tip 2 | Vis, een seizoensproduct

Maar er is nog iets waar je op kunt letten. Koop waar mogelijk vis die op dat moment volop beschikbaar is! 

Voor de ene soort is het not done om te vangen in de paaiperiode bijvoorbeeld. Andere soorten zijn er nou eenmaal nauwelijks gedurende bepaalde maanden. Klimatologische omstandigheden spelen ook een rol bij de beschikbaarheid van vis. Welke vis wanneer? Kijk op de viskalender! Of vraag het aan je visboer. 

⭐ Tip 3 | Hele vis of filet

De volgende stap is een afweging maken of je een hele vis wilt of filets.

Als je vis in de supermarkt koopt, (wil je dat echt?) heb je dat dilemma niet omdat ze er sowieso geen hele vissen verkopen. Tenzij je in Spanje, Frankrijk of Italië woont. Als ik daar in een supermarkt over de visafdeling struin…genieten!

Een goed alternatief is de markt. Daar heb je meer keus en krijg je een betere prijs/kwaliteitsverhouding. Voel je je vandaag avontuurlijk? Maak dan eens een tripje naar de visafslag in IJmuiden. Vis die net ervoor is gevangen wordt voor een zacht prijsje verkocht. De vissers fileren de vis waar je bij staat. De moeite waard!

Wees niet bang om een keer een hele vis te kopen. Eerlijk is eerlijk, vis fileren is wel een dingetje. Maar doe het gewoon, zoek een tutorial op YouTube en slijp je mes. Voordeel is dat je vis nog malser zal zijn en dat je de graten kunt gebruiken voor een visbouillon voor bouillabaisse of paella. Of voor de saus vanavond bij je vis natuurlijk…

⭐ Tip 4 | Echt vers! 

Hoe weet ik of de vis echt vers is? Dat kun je zien en/of ruiken. Én voelen.

In het geval van een hele vis heeft die 

  • stevige, glanzende schubben 
  • heldere, zwarte ogen die mooi bol staan 
  • rode of roze kieuwen
  • en een stevige staart

Kies je voor filets? Let dan op: 

  • glanzend, licht doorschijnend vlees
  • veerkrachtige, sterke filets. 

En tenslotte de geur, zeer belangrijk. Ruikt de vis heel erg naar vis? Dan even voelen. Als het glad of licht slijmerig aanvoelt, niet eten! Verse vis ruikt naar de zee. Tenzij het zoetwatervis is. Dat ruikt naar, niet veel, eerlijk gezegd.

Gebakken Schelvis

⭐ Tip 5 | Vis bewaren

Je kan verse vis in de koelkast tot 2 a 3 dagen bewaren. Zorg wel dat je je koelkast op de hoogste stand hebt (de laagste temperatuur dus). De vis blijft het beste goed als íe bewaard wordt op een temperatuur van 0 tot 4 graden Celsius.

Invriezen kan ook. Liefst op minimaal -18 graden. Dan kan je het zonder problemen tot een maand bewaren. Let op: Voor schaaldieren (garnalen, kreeft, krab) gelden dezelfde bewaarvoorschriften als voor vis. 

Maar koop je schelpdieren (kokkels, mossels, vongole) dan kun je deze beter dezelfde dag, of uiterlijk een dag na aankoop opeten. Je kunt ze ook niet invriezen als ze vers zijn. Bereid vlees van mosselen en schelpen dan weer wel. Een paar dagen in de koelkast bewaren is ook mogelijk. 

Leg ze wel onderin de koelkast. Daar is het het koudst en kunnen ze andere etenswaar minder makkelijk besmetten.

⭐ Tip 6 | Vis bereiden

Vis bakken
Vis bakken is zo oud als de weg naar Rome en tot op de dag van vandaag de meestgebruikte techniek. Niet voor niets! Het kan op verschillende manieren. De Franse wijze is met lekker veel boter. Als je een filet op de huid bakt, is een goede tip om de vis eerst te bloemen. Dit is om een lekker korstje op het vel te krijgen zonder dat de vis aanbrandt. Bij platte en kleinere hele vissen zoals sliptong werkt dit ook goed. Wentel de vis aan de huidkant door de bloem en klop het even af voordat je het voorzichtig in de boter laat glijden. Het resultaat is altijd een perfect krokante huid! Kan ook prima met (olijf)olie.

Oven
Net zoals in de pan bakken is dit een geliefde manier van vis bereiden in de meeste keukens. Groot voordeel is dat het erg overzichtelijk is en dat je precies weet op welke temperatuur je de vis gaart.

Ik bak altijd even de vis aan voor de extra smaak, daarna gaar ik het af in de oven. Even voelen na 15 minuten. Als de vis gaar is, zou het niet meer moeten ‘meegeven’.

En papillotte
Leuke en bijzondere manier van vis bereiden. Wat je doet, is zelf een oventje maken met aluminiumfolie, of beter nog, bakpapier. Gebruik het liefst vis zonder huid, aangezien het in het pakketje wordt gestoomd en dus niet krokant zal worden. Doe de filet met wat fijngesneden groenten, zout/peper, olijfolie en een scheut witte wijn in bakpapier en vouw er een envelop van. Dan 20 minuten in een hete oven. Snel, gezond en lekker.

Frituren
Spreekt voor zich, toch? In Engeland worden mensen grootgebracht met fish and chips, en wat dacht je van onze lekkerbekjes en kibbeling?

Het geheim zit ‘m in het beslag. Maak een papje van bier of Spa rood, bloem, bakpoeder en viskruiden. Vis erdoor halen en goudbruin frituren. Ook geschikt voor mensen die geen vis lusten 😉

Probeer ook eens gefrituurde verse ansjovis, of boquerones fritos’, zoals ze in Spanje worden genoemd. Maak ze schoon door de kopjes en het darmkanaal te verwijderen, spoel ze af onder de kraan en dep ze droog. Voor het frituren even licht bloemen. Ongelooflijk lekker met citroensap of citroenmayonaise.

Barbecue
Toch wel mijn favoriet. Gebruik hier vooral stevige vissoorten voor. Zwaardvis, tonijn en zalm lenen zich perfect voor de barbecue.

Smeer de visfilet of vismoot in met een marinade van bijvoorbeeld sojasaus, ketchup, ketjap, knoflook en peterselie en leg de vis op een licht ingevet rooster. Er is tegenwoordig speciale olie verkrijgbaar om je barbecue mee in te vetten. Heb je dat niet, en wil je er zeker van zijn dat je vis niet blijft plakken? Gebruik dan een vel bakpapier. Werkt uitstekend!

Octopus

>

⭐ Tip 7 | Vis uit blik 

In Nederland lange tijd het ondergeschoven kind geweest, maar nu gelukkig bezig aan een opmars. Bij vis uit blik of visconserven denken we al snel aan tonijn, ansjovis of krab. Maar er is daarbuiten nog een hele wereld aan heerlijke ingeblikte visjes!

Loop eens de betere speciaalzaak of de eerste de beste Aziatische toko binnen. Sardines, mosselen, glasaaltjes, inktvis, makreel noem het maar op. Je kan het zo, rechtstreeks serveren met toastjes of er daadwerkelijk mee koken. 

Ikzelf ben groot fan van vis uit blik, en neem altijd een paar mee uit het buitenland. Trouwens, de verpakking waar de blikjes in zitten zijn vaak kunstwerkjes op zich!

Vis fileren leer je van Youtube en Imko

Heb je eindelijk een visrecept op het oog, moet je die vis nog fileren. Argh! 

Eerlijk, het werpt bij mij ook vaak wat drempels op. 

Sinds kort ben ik er achter dat je op Youtube fantastische filmpjes kunt afspelen, die je stap-voor-stap door het proces leiden. Met soms echte topleermeesters als Imko Binnerts

Kijk, misschien ga je het zelfs leuk vinden! 

Op zoek naar lekkere recepten?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram