Visrecepten vol smaak
Visrecepten komen in alle vormen en maten. Hieronder vind je onze favoriete recepten.
En niet alleen vis komt aan bod, maar alles uit de zee. Je vindt hier bijvoorbeeld verschillende recepten voor mosselen en gamba’s. En wat dacht je van pasta vongole !?
Vis past in een gezond eetpatroon en zit vol goede stoffen. Daarnaast is vis makkelijk te bereiden en je kunt er alle kanten mee op, aangezien geen vis hetzelfde is. Wist je bijvoorbeeld dat je vis ook heel goed op de BBQ kunt bereiden?
Vind je het net als ik, moeilijk om bepaalde vissen schoon te maken? You tube is je beste vriend. Zo geeft Imko Binnerts – volgens mij en vele andere een ware kunstenaar met vis – bijvoorbeeld stap-voor-stap weer, hoe je rode poon moet schoonmaken. Zo leer je nog eens wat! Deze video vind je trouwens onder aan de pagina.
Daar lees je ook meer over welke vissoorten wanneer in het seizoen zijn. En waar je op moet letten als je verse vis wilt kopen. Maar eerst onze visrecepten. Eet smakelijk!
Tip | Wil je snel en altijd naar deze pagina kunnen terug grijpen? Maak er dan een bladwijzer van.

Mijn Japanse keuken | Chirashi sushi
De Japanse keuken is ontzettend veelzijdig, maar Stevan Paul helpt je hierbij. Maak bijvoorbeeld eens deze Chirashi Sushi uit zijn kookboek Mijn Japanse Keuken!

Maak je eigen krokante kibbeling + 2 recepten voor sausjes! [recept]
Kibbeling smaakt het lekkerst aan de kust, of niet? Met dit recept maak je voortaan de lekkerste kibbeling gewoon thuis. Met 2 recepten voor sausjes.

Mihoen Singapore| Dit ultieme take out gerecht maak je zelf beter! [recept]
Deze mihoen singapore is om van te smullen! Vanavond maken we hem gewoon thuis. Kwoklyn Wan legt in dit recept uit hoe!

Romige courgettesoep met zalm maak je zo [recept]
Courgettesoep met zalm is altijd lekker. De romige soep komt perfect samen met het rokerige van de zalm. Het is eenvoudig en snel te maken.

Pasta met tonijn zoals echte Italianen eten [recept]
Hét recept voor Italiaans pasta met tonijn. Dit makkelijke, snelle recept voor pasta met tonijn kan ik elke dag wel eten.

Gezond en bomvol smaak | Gebakken schelvis [recept]
Schelvis is een echte wintervis die in dit recept helemaal tot zijn recht komt. Volgens kenners zelfs lekkerder dan kabeljauw!

Wijting van de grill met zwaardvisspek & baby gem [RECEPT]
Dit wijting recept met doperwten, zwaardvisspek & baby gem, heeft heerlijke, complexe smaken. Met dit wijting recept bereik jij je culinaire hoogtepunt!

California Rolls | Sushi voor onderweg [recept]
Sushi maken kan best een gedoe zijn. Maar deze heerlijke California rolls kan je in een half uurtje klaar hebben! Verwen jezelf met dit recept!

De kabeljauw guide: lees hier alles over kabeljauw + recepten!
Alles wat je wilde weten over kabeljauw vind je hier. Van heerlijke recepten, tot tips over het bereiden, fileren en kopen van kabeljauw.

Kabeljauw uit de oven met tomaat en citroen [recept]
Kabeljauw uit de oven is makkelijk, snel en superlekker! Dit recept voor kabeljauw met tomaten en citroen is een heerlijk fris en licht gerecht. Het recept is ook calorie-arm en supergezond, genoeg reden om uit te proberen dus!

Volmaakte smaakcombinatie, pompoensoep met Hollandse garnalen! [recept]
Uit het nieuwe kookboek van Jean Beddington komt dit toffe recept voor pompoensoep met Hollandse garnalen. Een heerlijke combinatie.

Jamie Oliver’s Food Revolution Recept: Zalm – WijnSpijs Magazine
Recept uit Jamie Oliver’s Food Revolution Serie : Zalm met Groenten gemarineerd in zelfgemaakte pesto. Dit superfijne recept maakt een fantastische maaltijd met lekker veel groenten! Kook je mee?

Tajine van gerookte kabeljauw
Dit tajine recept uit de Marokkaanse keuken wordt gemaakt met mandarijnen, tahini en kabeljauw. Een onweerstaanbare combinatie van smaken.

Mosselen koken doe je zo + 5 extra recepten [Recept]
Mosselen koken doe je zo. Waar moet je op letten? Kook je ze in bier of wijn? Lees verder voor nog 5 speciale mosselrecepten.

Zo maak je de lekkerste garnalen dumplings [RECEPT]
Wat zijn dumplings of wontons, hoe maak je ze en wat zit erin? + recept voor garnalendumplings met Spicy Szechuansaus!

Glaswerk in Nijmegen versiert wandelaars met spannende wijn spijs combinatie
Dit restaurant in Nijmegen kreeg de allerhoogste scores tijdens de WijnSpijs Wandelingen van afgelopen zomer. Lees hier waarom.

Sushi maken als een pro [sushi guide 2020]
Zelf sushi maken? Met onze sushi gids leer je precies hoe dat moet. Tamaki, maki of nigiri? Jij maakt de lekkerste met deze sushi recepten.

Klassiek & makkelijk te bereiden: zalmcarpaccio [recept]
Zonnig recept voor zalmcarpaccio wat je een vakantiegevoel geeft. Recept komt uit het nieuwe kookboek De Keukens Van De Middellandse Zee!

Tunesische vissoep met zelfgemaakte harissa | Recept
Deze Tunesische Vissoep is een echte aanrader. Een voedzame soep met tomaat en vol warme kruidige smaken. Wat wil je nog meer? Aan de slag met dit recept!

Summer rolls met tonijn van Fishtales’ Bart van Olphen [recept]
Hoe maak je summer rolls met tonijn? Bart van Fishtales legt het uit in zijn nieuwe kookboek Vis Uit Blik 2.

Gegrild en geroosterd | Forel in Pancetta [recept]
De forel is een iets vettige vis met een neutrale smaak. Door dit recept blijft de vis sappig en krijgt het een heerlijke smaak!

Geroosterde kabeljauw met korianderkorst uit Falastin [recept]
Uit het langverwachte vervolg op Ottolenghi’s Jeruzalem – Falastin – delen wij dit fantastische visrecept met je!

Snelle gnocchi met zachte taleggio en radicchio [recept]
Dit snelle gnocchi recept met raddichio en Tallegio is lekker winters. Ook lees je hier welke kant en klare gnocchi je rustig kunt kopen.

Saté Udang | Recept voor saté met garnalen
De R zit in de maand! Het garnalenseizoen is weer begonnen. Bekijk hier het recept voor saté udang om zelf te maken.

Poke bowl met makreel & gember [recept]
Deze pittige pesto met gember en bieslook contrasteert mooi met de vette makreel. het recept komt uit Poke! Een prachtig kookboekje vol met verse vis.

Prachtig voorgerecht | Tartaar van Dorade
Er zijn veel versies van vistartaar. Ik ben dol op deze omdat de combinatie groene olijf, citroen, vuletta, venkel heel goed werkt. Probeer ‘m ook!

Sardientjes van de barbecue
Sardientjes van de BBQ zijn altijd een succes. Makkelijk om te maken en hoeveel je ook haalt, het gaat altijd op.

Op het vel gebakken zeebaars van sterrenchef Benoit Dewitte [recept]
Maak indruk met deze zeebaars! Dit is een toprecept uit het nieuwe kookboek Sharing van de Belgische sterrenchef Benoit Dewitte.

Vitello tonnato om je vingers bij af te likken [RECEPT]
Vitello tonnato is een heerlijk en feestelijk voorgerecht wat je eigenlijk elke dag wel wil eten. Zo bereid je deze echt Italiaanse klassieker!

Recept | Garnalen Met Chorizo, Chilipeper, Citroen & Peterselie
Dit snelle gerecht brengt je terug op vakantiebestemming. Zonnig eten dat vraagt een tuintafel vol vrienden en voldoende koude Spaanse rosé.

Voer Voor Vrienden | Kerstborrel rivierkreeftjescocktail
Eva Posthuma de Boer helpt jou en je vrienden deze Kerst uit de brand met een stressvrij kerstmenu – inclusief wijntips van Harold Hamersma. De Borrelhap 👉

Bisque van rivierkreeftjes [recept]
Eva Posthuma de Boer helpt jou en je vrienden deze Kerst uit de brand met een stressvrij kerstmenu – inclusief wijntips van Harold Hamersma -> Bisque

Klassieke Hollandse garnalencocktail [recept]
Op zoek naar het allerbeste recept voor een Hollandse garnalencocktail? Of zoek je een meer exotische variant? Hier lees je het allemaal!

Recept | Luxe gegrilde kreeftenstaarten met knoflookboter
Nom! Kerst is de ultieme tijd om zo’n luxe kreeftenstaart te veroberen. Hoe je ze klaar maakt vind je hier. De knoflookboter mag je niet overslaan!

Zomerse pastasalade met tonijn a la nicoise [recept]
Op zoek naar een recept voor pastasalade met tonijn voor een zomerse BBQ of picknick? Neem dit vrolijke recept! Niet moeilijk en méga lekker!

Zomerse Thaise mosselen van de BBQ | recept uit Grillmasters
Dol op de zomerse smaken van Thaise mosselen? Met dit recept maak je ze zelfs op de BBQ! Al kan het natuurlijk ook gewoon in een wok.[tip!]

Delicious Recept | Kabeljauw-vongolestoof met aardappel en postelein
Delicious bestaat 10 jaar en dat wordt gevierd met een heerlijk boek waar we vast dit fijne recept uit mogen delen. Stoof van stevige kabeljauw met vongole!

Prawn Curry | The Curry Guy Easy | Dan Toombs
The Curry Guy Easy van Dan Toombs. Met meer dan 100 Indiase gerechten, bijgerechten en sauzen, voor elke gelegenheid! Prawn curry? Yes please!

Heerlijke traditionele paella met mosselen, inktvis en gamba’s [recept]
Ideaal recept voor paella met zeevruchten. Maak hem met mosselen, gamba en inktvis. Klik ook voor een recept voor Paella Valencia.

Pasta Vongole | Het allerbeste recept voor je eerste date
Oh man. Dit is lekker! Maak dit bordje pasta vongole voor je eerste date en je zit geramd. Of voor je vriendjes natuurlijk, die zijn er ook blij mee!

Zelf inktvis klaar maken blijkt toch een partijtje simpel en lekker te zijn!
Als zo’n inktvis je dan aankijkt vanaf de viskraam heb ik nooit de behoefte om dat is even klaar te maken. Maar lekker! Én vooral makkelijk.

RECEPT | Ken je deze manier van tonijn bereiden al!?🌞
Zin in een makkelijk recept met tonijn? Hazebroek en Elenbaas geven ons tonijn tataki! Wedden dat je deze in een handomdraai hebt gemaakt?!

Winnend WijnSpijs [ RECEPT ] van Southern Cross.
Het team van Southern Cross deelt hun winnende gerecht. Wil jij indruk maken op je schoonouders of je eerste date? Kijk naar het onderstaande recept!

Klassieke zalm poké bowl in een gerookt jasje [recept]
Toffe variatie op de klassiek poke bowl. Gebruik gerookte zalm, avocado en rijst voor deze heerlijke, gezonde, kleurrijke Hawaïaanse vissalade.

Hawaï in een kommetje | Tonijn poké bowl! [recept]
Dit recept komt uit Poke – Hawaïaanse salades. Een prachtig kookboekje vol met verse vis, prachtige foto’s en fijne snelle en gezonde recepten.

Recept | Wilde Zeebaars Uit De Oven
Dit gerecht komt uit een kookboek van Yvette van Boven en is super makkelijk om snel te maken op een zomerse avond. (+ Wijntip!)

Recept van De Vlindertuin * voor thuis – WijnSpijs Magazine
We hebben iets heel tofs voor jullie! Restaurant De Vlindertuin * deelt in deze video hun ‘Signature Dish’ met ons! Het recept + wijntip staat erbij! Wie gaat er thuis restaurantje spelen?

Maak zelf oesters van Nam Kee + wijntip
Oesters en de liefde Primitieve volken geloofden al dat oesters magische eigenschappen bezaten die te maken hadden met de liefde, beter gezegd met de lust!
7 tips bij het kopen en bereiden van vis
Gegrilde sardines, sliptong met een botersausje, tonijn sashimi, boquerones, spaghetti alle vongole…
Er zijn weinig dingen lekkerder dan een vers bereid visje. Vis is ontzettend veelzijdig en ook nog eens gezond. Toch wordt vis in tegenstelling tot vlees minder vaak gekocht. Toch hoor ik wel eens van mensen dat ze niet vaak vis bereiden. Omdat ze niet weten hoe ze het moeten klaarmaken. En waar ze op moeten letten bij het kopen. Er is nogal veel keus, dat klopt.
Als je eenmaal vertrouwd bent geraakt met verschillende vissoorten, zul je zien dat vis bereiden leuk en makkelijk is. Denk maar zo, een biefstuk wordt oneetbaar als je ‘m een paar minuten te lang bakt. Een vis kan wel wat hebben, probeer het eens!
Hieronder volgen 7 handige tips die je de volgende keer dat je vis op tafel wilt zetten kunt gebruiken.
Tip 1 | Kweek of wilde vis?
Begin allereerst met de vraag:
Wil ik gevangen wilde vis of gekweekte vis? Zodra je dat voor jezelf hebt besloten, wordt de keuze al een stuk kleiner. Niet alle wilde vis bestaat in kweekvariant en sommige gevangen vis is moeilijk verkrijgbaar (dus kostbaar).
Welke soort vis je koopt is afhankelijk van je smaak en het recept dat je wilt maken. Je kan ook checken of de vis duurzaam gevist is, dan wel duurzaam gekweekt. Om daar achter te komen, vraag je aan je visboer of het MSC of een ASC keurmerk heeft.
MSC betekent dat de wilde vis is gevangen op plaatsen waar geen overbevissing voorkomt. Ook wordt erop toegezien dat de flora en fauna in het gebied waar de vissers opereren zoveel mogelijk intact gelaten wordt.
ASC is een organisatie die is opgericht door het WNF. Het geeft hun keurmerk aan kwekerijen die goed bezig zijn. Er moet daarvoor worden aangetoond dat ze goed omgaan met natuur, lokale bevolking en arbeiders.
Tip 2 | Vis, een seizoensproduct
Maar er is nog iets waar je op kunt letten. Koop waar mogelijk vis die op dat moment volop beschikbaar is!
Voor de ene soort is het not done om te vangen in de paaiperiode bijvoorbeeld. Andere soorten zijn er nou eenmaal nauwelijks gedurende bepaalde maanden. Klimatologische omstandigheden spelen ook een rol bij de beschikbaarheid van vis. Welke vis wanneer? Kijk op de viskalender! Of vraag het aan je visboer, ober, de kok etc.
Tip 3 | Hele vis of filet
De volgende stap is een afweging maken of je een hele vis wilt of filets.
Als je vis in de supermarkt koopt, heb je dat dilemma niet omdat ze er sowieso geen hele vissen verkopen. Tenzij je in Spanje, Frankrijk of Italië woont. Als ik daar in een supermarkt over de visafdeling struin…genieten!
Een goed alternatief is de markt. Daar heb je meer keus en krijg je een betere prijs/kwaliteitsverhouding. Voel je je vandaag avontuurlijk? Maak dan eens een tripje naar de visafslag in IJmuiden. Vis die net ervoor is gevangen wordt voor een zacht prijsje verkocht. De vissers fileren de vis waar je bij staat. De moeite waard!
Wees niet bang om een keer een hele vis te kopen. Eerlijk is eerlijk, vis fileren is wel een dingetje. Maar doe het gewoon, zoek een tutorial op YouTube en slijp je mes. Voordeel is dat je vis nog malser zal zijn en dat je de graten kunt gebruiken voor een visbouillon voor bouillabaisse of paella. Of voor de saus vanavond bij je vis natuurlijk…
Tip 4 | Echt vers!
Hoe weet ik of de vis echt vers is? Dat kun je zien en/of ruiken. Én voelen.
In het geval van een hele vis heeft die
- stevige, glanzende schubben
- heldere, zwarte ogen die mooi bol staan
- rode of roze kieuwen
- een stevige staart.
Kies je voor filets? Let dan op:
- glanzend, licht doorschijnend vlees
- veerkrachtige, sterke filets.
En tenslotte de geur, zeer belangrijk. Ruikt de vis heel erg naar vis? Dan even voelen. Als het glad of licht slijmerig aanvoelt, niet eten! Verse vis ruikt naar de zee. Tenzij het zoetwatervis is. Dat ruikt naar, niet veel, eerlijk gezegd.

Tip 5 | Vis bewaren
Je kan verse vis in de koelkast tot 2 a 3 dagen bewaren. Zorg wel dat je je koelkast op de hoogste stand hebt (de laagste temperatuur dus). De vis blijft het beste goed als íe bewaard wordt op een temperatuur van 0 tot 4 graden Celsius.
Invriezen kan ook. Liefst op minimaal -18 graden. Dan kan je het zonder problemen tot een maand bewaren. Let op: Voor schaaldieren (garnalen, kreeft, krab) gelden dezelfde bewaarvoorschriften als voor vis.
Maar koop je schelpdieren (kokkels, mossels, vongole) dan kun je deze beter dezelfde dag, of uiterlijk een dag na aankoop opeten. Je kunt ze ook niet invriezen als ze vers zijn. Bereid vlees van mosselen en schelpen dan weer wel. Een paar dagen in de koelkast bewaren is ook mogelijk.
Leg ze wel onderin de koelkast. Daar is het het koudst en kunnen ze andere etenswaar minder makkelijk besmetten.
Tip 7 | Vis uit blik
In Nederland lange tijd het ondergeschoven kind geweest, maar nu gelukkig bezig aan een opmars. Bij vis uit blik of visconserven denken we al snel aan tonijn, ansjovis of krab. Maar er is daarbuiten nog een hele wereld aan heerlijke ingeblikte visjes!
Loop eens de betere speciaalzaak of de eerste de beste Aziatische toko binnen. Sardines, mosselen, glasaaltjes, inktvis, makreel noem het maar op. Je kan het zo, rechtstreeks serveren met toastjes of er daadwerkelijk mee koken.
Ikzelf ben groot fan van vis uit blik, en neem altijd een paar mee uit het buitenland. Trouwens, de verpakking waar de blikjes in zitten zijn vaak kunstwerkjes op zich!

Tip 6 | Vis bereiden
Vis bakken
is zo oud als de weg naar Rome en tot op de dag van vandaag de meestgebruikte techniek. Niet voor niets! Het kan op verschillende manieren. De Franse wijze is met lekker veel boter. Als je een filet op de huid bakt, is een goede tip om de vis eerst te bloemen. Dit is om een lekker korstje op het vel te krijgen zonder dat de vis aanbrandt. Bij platte en kleinere hele vissen zoals sliptong werkt dit ook goed. Wentel de vis aan de huidkant door de bloem en klop het even af voordat je het voorzichtig in de boter laat glijden. Het resultaat is altijd een perfect krokante huid! Kan ook prima met (olijf)olie.
Oven
Net zoals in de pan bakken is dit een geliefde manier van vis bereiden in de meeste keukens. Groot voordeel is dat het erg overzichtelijk is en dat je precies weet op welke temperatuur je de vis gaart.
Ik bak altijd even de vis aan voor de extra smaak, daarna gaar ik het af in de oven. Even voelen na 15 minuten. Als de vis gaar is, zou het niet meer moeten ‘meegeven’.
En papillotte
Leuke en bijzondere manier van vis bereiden. Wat je doet, is zelf een oventje maken met aluminiumfolie, of beter nog, bakpapier. Gebruik het liefst vis zonder huid, aangezien het in het pakketje wordt gestoomd en dus niet krokant zal worden. Doe de filet met wat fijngesneden groenten, zout/peper, olijfolie en een scheut witte wijn in bakpapier en vouw er een envelop van. Dan 20 minuten in een hete oven. Snel, gezond en lekker.
Frituren
Spreekt voor zich, toch? In Engeland worden mensen grootgebracht met fish and chips, en wat dacht je van onze lekkerbekjes en kibbeling?
Het geheim zit ‘m in het beslag. Maak een papje van bier of Spa rood, bloem, bakpoeder en viskruiden. Vis erdoor halen en goudbruin frituren. Ook geschikt voor mensen die geen vis lusten 😉
Probeer ook eens gefrituurde verse ansjovis, of boquerones fritos’, zoals ze in Spanje worden genoemd. Maak ze schoon door de kopjes en het darmkanaal te verwijderen, spoel ze af onder de kraan en dep ze droog. Voor het frituren even licht bloemen. Ongelooflijk lekker met citroensap of citroenmayonaise.
Barbecue
Toch wel mijn favoriet. Gebruik hier vooral stevige vissoorten voor. Zwaardvis, tonijn en zalm lenen zich perfect voor de barbecue.
Smeer de visfilet of vismoot in met een marinade van bijvoorbeeld sojasaus, ketchup, ketjap, knoflook en peterselie en leg de vis op een licht ingevet rooster. Er is tegenwoordig speciale olie verkrijgbaar om je barbecue mee in te vetten. Heb je dat niet, en wil je er zeker van zijn dat je vis niet blijft plakken? Gebruik dan een vel bakpapier. Werkt uitstekend!
Vis fileren leer je van Youtube en Imko
Heb je eindelijk een visrecept op het oog, moet je die vis nog fileren. Argh!
Eerlijk, het werpt bij mij ook vaak wat drempels op.
Sinds kort ben ik er achter dat je op Youtube fantastische filmpjes kunt afspelen, die je stap-voor-stap door het proces leiden. Met soms echte topleermeesters als Imko Binnerts!
Kijk, misschien ga je het zelfs leuk vinden!
DEEL JE CREATIES!
En? Weet je wat je welk makkelijk recept je gaat maken vandaag? Deel je gerecht met ons en alle andere foodies! Post je creatie op Instagram met de hashtag #wijnspijsrecept en tag ons @wijnspijs!
Nog geen keuze gemaakt? Klik op wat eten we vandaag, om alle recepten op het WijnSpijs Magazine te bekijken. Er zit zeker ook iets voor jou bij!