Springrolls zijn een feest om te maken én te eten. Ik ken weinig mensen die ze niet lekker vinden en je kunt ze ook helemaal naar jouw eigen smaak aanpassen. Zeker wanneer je een feestje geeft waar mensen elkaar nog niet zo goed kennen, is dit een échte ijsbreker.

Maak eerst deze authentieke Vietnamese Gỏi cuốn, rijstvellen gevuld met varken en gamba's. Voeg een andere keer eens een restje geplukte kip toe, een plakje rib eye, tonijn of houd het lekker vegetarisch met extra veel knapperige groenten. Onder het recept hebben we je ook nog een versie gegeven met zalm! Of bekijk alle Vietnamese recepten.

Zo maak je jouw favoriete versie van deze summerrolls.

Vietnamese verse springrolls gevuld met gamba en varkensvlees; Gỏi cuốn

0 from 0 votes
Recipe by Uyen Lee Course: SnacksCuisine: Vietnamees
Springrolls

6

stuks

Het maken van deze verse springroll rolletjes (dus niet de gefrituurde Vietnamse Loempia's) is een vaardigheid die je in Vietnam als kind al leert. Gỏi cuốn betekent letterlijk vertaald saladerolletjes. Ze zijn het onderwerp van gesprek op vele feestjes en bijeenkomsten. Gasten krijgen een scala aan verse blaadjes sla en kruiden gepresenteerd, vergezeld door verschillende vullingen: van Saigons specialiteit van gepocheerd varkensvlees en garnalen tot gebakken vis. Je kunt zo inventief zijn als je wilt.

Laat op een feestje mensen zelf hun rolletjes maken en doe voor hoe het moet. Dat breekt het ijs, het is ontzettend leuk en je scoort er punten mee! Maak een aantal van onderstaande recepten en zet ze op tafel met een overvloed aan verse kruiden en slablaadjes, veel sausjes, noedels en een stapel rijstvellen. Feestje gegarandeerd!

Ingrediënten

  • Voor de vulling van summer rolls
  • 200 gr 200 gepocheerd buikspek zonder zwoerd, in plakjes

  • 165 gr 165 gekookte en gepelde gamba

  • 80 gr 80 geweekte mihoen

  • 12 steeltjes 12 koriander, grofgehakt

  • 18 blaadjes 18 munt, grofgehakt

  • 3 steeltjes 3 Vietnamese melisse, of citroenmelisse (optioneel)

  • 18 blaadjes 18 shiso (optioneel)

  • 6 blaadjes 6 Chinese of gewone bieslook (optioneel)

  • 6 blaadjes 6 sla

  • 6 stuks 6 rijstvellen (Ø 22 cm)

  • Voor de hoisin-knoflook-chili-dipsaus
  • 1 tl 1 plantaardige olie

  • 1 teentje 1 knoflook

  • 2 el 2 hoisinsaus

  • 0,5 el 0,5 witte wijnazijn of appelciderazijn

  • 1 tl 1 fijne kristalsuiker

  • 0,5 el 0,5 chilisaus

  • 1 el 1 water

  • 2 el 2 pinda's, gehakt

  • Voor de notenboterdipsaus
  • 1 tl 1 plantaardige olie

  • 1 1 sjalot, fijngesnipperd

  • 1 1 rawit (of andere peper) fijngehakt

  • 2 el 2 cashewboter, amandelboter of pindakaas

  • 2 el 2 sojasaus of tamari

  • 1 tl 1 ahornsiroop

  • 2 el 2 water

Bereiding

  • Maak eerste de sauzen .
    Verhit voor de dipsauzen de olie in twee verschillende pannen en bak de knoflook voor de hoisin-knoflook-chilidipsaus en/of de sjalot voor de notenboterdipsaus lichtbruin.
    Voeg de rest van de ingrediënten toe, behalve de pinda’s bij de hoisin-knoflook-chilidipsaus, en breng zachtjes aan de kook. Schenk de saus in kommetjes en strooi de pinda’s erover.
  • Was en droog de blaadjes aan de lucht of in een slacentrifuge, bereid en snijd je ingrediënten. Zorg dat alle ingrediënten zodra ze klaar zijn goed droog zijn om te voorkomen dat de rijstvellen breken.
    Zet ze op het werkvlak in afzonderlijke bakjes klaar om de rolletjes te maken. Schenk wat koud kraanwater in een schaal die diep en breed genoeg is voor de rijstvellen.
  • Doop het rijstvel een seconde in het water en leg op een snijplank.
    Stel je voor dat het ronde rijstvel een gezicht is. Op de plek van de mond leg je naast elkaar de hoofdingrediënten, gevolgd door de kruiden, de noedels en de sla.
  • Vouw de twee zijkanten (waar de oren zouden zitten) naar binnen en dan de onderste flap (de kin) naar boven, zodat de ingrediënten zijn bedekt. Het moet eruitzien alsof je een envelop maakt.
  • Rol het rijstvel dan zo strak mogelijk verder op. Snijd mooi schuin doormidden. En eet zo snel mogelijk op met de saus naar keuze.

Tips

  • Maak extra feestelijk met verschillende vullingen. Bijvoorbeeld de vulling hieronder met zalm. Of omelet, noedels met rib eye en limoengras, of biefstuk met tomaten.
  • Bezuinig niet op de kruiden in je summer rolls. Kun je bepaalde kruiden niet vinden? Voeg dan extra van de andere toe. Ook Vietnamese basilicum is heel erg lekker in deze rijstvellen.
  • Het kan best lastig zijn om het rollen van een rijstvel onder controle te krijgen de eerste keer. Maak één vel tegelijk. Dip het vel 1 seconden helemaal onder in koud water. Leg het vel met aanhangend water op je snijplank, veeg met je platte hand een cirkel over het vel heen en wacht even tot het water in het vel is getrokken (dat duurt een paar seconden). Wanneer het vel soepel en elastisch is, verwerk je het direct tot een mooie summerroll!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Een variatie of extra vulling toevoegen aan je springrolls?

Gebakken zalm, avocado en biet:

  • 2 zalmfilets, met 3 el teriyakisaus 12 min. gebakken in de oven op 200 °C
  • 1 gele biet, in plakjes van 1 cm, 20 min. gebakken in de oven op 200 °C
  • 3 takjes dille, fijngehakt
  • 12 koriandersteeltjes en -blaadjes.

Wat zijn springrolls?

Springrolls zijn rijstvellen die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Je dipt de rijstvellen één seconden helemaal onder in koud water en laat ze nog een paar seconden liggen op je werkblad of snijplank.

Het water trekt er vervolgens helemaal in waardoor ze zachter en flexibel worden en je er een mooi strak rolletje van kunt maken. Een soort ongebakken loempia. Maar dan bij voorkeur kleurrijk en knapperig en vol smaak.

Verwerk maar één vel per keer, dat blijven de vellen handzaam en dat werkt het makkelijkst. Wanneer je een scheur maakt in een vel - dat gebeurt weleens - kun je beter een nieuwe pakken.

Rijstvellen koop je bij de toko, maar tegenwoordig ook gewoon in de meeste supermarkten. Deze velletjes zijn niet duur en in verschillende formaten te koop.

springroll met dipsaus

Welke sauzen zijn lekker bij springrolls?

De twee sauzen die we hier boven beschrijven bij de springrolls passen heel goed. Maar ook Nuoc Mam, een traditionele Vietnamse dipsaus met vissaus is heerlijk.

Je maakt het heel makkelijk door de volgende ingrediënten te mengen: 2 rode peper, gehakt, 2 teentjes knoflook, geperst, 3 el suiker, 3 el witte wijnazijn, 4 el van je beste vissaus, 80 ml water. Klinkt simpel, maar geeft je direct die typische klassieke Vietnam beleving!

Hoe lang kun je springrolls bewaren?

Technisch gezien zou je een springroll wel een paar uur kunnen bewaren in de koelkast. Bij voorkeur onder een vochtige schone theedoek. Maar eerlijk gezegd vind ik dat je het altijd kun terugproeven omdat de kwaliteit achteruit gaat.

Uit 'Vietnamees' van Uyen Luu

Het recept voor springrolls komt uit het boek Vietnamees van schrijfster Uyen Luu. Hierin leert Uyen de authentieke Vietnamse keuken koken aan de hand van echte klassiekers zoals Bun Cha en Banh Mi, die je ook bij ons op de site vindt.

De Vietnamese recepten kenmerken zich door een overvloed aan rauwe en knapperige groenten en kruiden. Thaise basilicum, munt en koriander gaan er in grote hoeveelheden doorheen. De recepten staan bol van smaak en worden wereldwijd geroemd door de uitstekende balans in smaken. Zoet, zout, knapperig en zijdezacht. Gelukkig nu dus ook heel goed thuis te maken.

Vietnamees
  • auteur Uyen Luu
  • uitgever Good Cook
  • ISBN 9789461432582
  • Prijs € 25,95
  • omvang 224 pagina's

Koop Vietnamees hier op Bol.com.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten