Springrolls zijn een feest om te maken én te eten. Ik ken weinig mensen die ze niet lekker vinden en je kunt ze ook helemaal naar jouw eigen smaak aanpassen. Zeker wanneer je een feestje geeft waar mensen elkaar nog niet zo goed kennen, is dit een échte ijsbreker.
Maak eerst deze authentieke Vietnamese Gỏi cuốn, rijstvellen gevuld met varken en gamba's. Voeg een andere keer eens een restje geplukte kip toe, een plakje rib eye, tonijn of houd het lekker vegetarisch met extra veel knapperige groenten. Onder het recept hebben we je ook nog een versie gegeven met zalm! Of bekijk alle Vietnamese recepten.
Zo maak je jouw favoriete versie van deze summerrolls.
Een variatie of extra vulling toevoegen aan je springrolls?
Gebakken zalm, avocado en biet:
- 2 zalmfilets, met 3 el teriyakisaus 12 min. gebakken in de oven op 200 °C
- 1 gele biet, in plakjes van 1 cm, 20 min. gebakken in de oven op 200 °C
- 3 takjes dille, fijngehakt
- 12 koriandersteeltjes en -blaadjes.
Wat zijn springrolls?
Springrolls zijn rijstvellen die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Je dipt de rijstvellen één seconden helemaal onder in koud water en laat ze nog een paar seconden liggen op je werkblad of snijplank.
Het water trekt er vervolgens helemaal in waardoor ze zachter en flexibel worden en je er een mooi strak rolletje van kunt maken. Een soort ongebakken loempia. Maar dan bij voorkeur kleurrijk en knapperig en vol smaak.
Verwerk maar één vel per keer, dat blijven de vellen handzaam en dat werkt het makkelijkst. Wanneer je een scheur maakt in een vel - dat gebeurt weleens - kun je beter een nieuwe pakken.
Rijstvellen koop je bij de toko, maar tegenwoordig ook gewoon in de meeste supermarkten. Deze velletjes zijn niet duur en in verschillende formaten te koop.
Welke sauzen zijn lekker bij springrolls?
De twee sauzen die we hier boven beschrijven bij de springrolls passen heel goed. Maar ook Nuoc Mam, een traditionele Vietnamse dipsaus met vissaus is heerlijk.
Je maakt het heel makkelijk door de volgende ingrediënten te mengen: 2 rode peper, gehakt, 2 teentjes knoflook, geperst, 3 el suiker, 3 el witte wijnazijn, 4 el van je beste vissaus, 80 ml water. Klinkt simpel, maar geeft je direct die typische klassieke Vietnam beleving!
Hoe lang kun je springrolls bewaren?
Technisch gezien zou je een springroll wel een paar uur kunnen bewaren in de koelkast. Bij voorkeur onder een vochtige schone theedoek. Maar eerlijk gezegd vind ik dat je het altijd kun terugproeven omdat de kwaliteit achteruit gaat.
Uit 'Vietnamees' van Uyen Luu
Het recept voor springrolls komt uit het boek Vietnamees van schrijfster Uyen Luu. Hierin leert Uyen de authentieke Vietnamse keuken koken aan de hand van echte klassiekers zoals Bun Cha en Banh Mi, die je ook bij ons op de site vindt.
De Vietnamese recepten kenmerken zich door een overvloed aan rauwe en knapperige groenten en kruiden. Thaise basilicum, munt en koriander gaan er in grote hoeveelheden doorheen. De recepten staan bol van smaak en worden wereldwijd geroemd door de uitstekende balans in smaken. Zoet, zout, knapperig en zijdezacht. Gelukkig nu dus ook heel goed thuis te maken.
Vietnamees
- auteur Uyen Luu
- uitgever Good Cook
- ISBN 9789461432582
- Prijs € 25,95
- omvang 224 pagina's
Koop Vietnamees hier op Bol.com.