WijnSpijs Magazine Logo

Kekke snacks en borrelhappen | de leukste recepten

Lekkere snacks maken elk event feestelijk en gezellig. Tijdens de borrel, verjaardagen- en feestdagen mogen de snacks bij een goed glas wijn of een sprankelend koud biertje niet ontbreken.

Bij snacks denk je misschien niet direct aan 'homemade', maar als je hier een beetje liefde in stopt weet je niet wat je proeft. 

Wil je lekkere hapjes maken en heb je inspiratie nodig? Wij hebben hier een hele stapel met toprecepten voor snacks en hapjes geselecteerd. Ook als je in korte tijd makkelijke hapjes voor veel mensen wil maken, kan je hier genoeg recepten vinden die je in een handomdraai op tafel zet.

Bekijk hieronder de tofste recepten voor snacks en hapjes: van tapas en  bladerdeeg hapjes, tot vegan hapjes en gezonde snacks. Zo zet je altijd én voor iedereen iets lekkers op tafel!

Alle 118 recepten voor snacks op een rij

Borrelhapjes

Op donderdag en vrijdag is het vaak weer tijd voor een wekelijkse borrel met collega’s of vrienden. Als de drank rijkelijk vloeit is het wel zo lekker -en verstandig – om daar een schaal met borrelhapjes bij te serveren.

Is het jouw beurt om de borrelhapjes te maken? Think outside the box en zet eens iets anders neer dan de gebruikelijke kant-en-klare bitterballen van de supermarkt. Want laten we eerlijk zijn: het succes van jouw evenement valt of staat met de kwaliteit van de hapjes.

Gezonde snacks

Borrelhapjes zijn lekker, maar doorgaans niet erg gezond. Wil jij feesten op een verantwoorde manier? Laat je gasten zien dat feesten en gezond eten best samen kunnen gaan. Zo hoeven jullie je de volgende dag – in ieder geval over de hapjes – niet schuldig te voelen

Veel hapjes kunnen verzadigd vet, suiker en zout bevatten en bieden weinig voedingswaarde. Probeer dit zoveel mogelijk te vervangen door fruit, groenten of granen als je gezonde hapjes wil maken.

Het is ook een goed idee om te hapjes te kiezen die je hongergevoel wegnemen. Een verzadigd gevoel krijg je van een goede mix van voedingsstoffen bevatten: koolhydraten, eiwitten en goede vetten. Denk bijvoorbeeld aan tonijn uit blik, toast, ricotta, maar natuurlijk ook gewoon verse groentes of vers fruit.

 

Makkelijke hapjes

Makkelijke hapjes hoeven zeker niet saai te zijn! Als je deze rivierkreeftjescocktail serveert denkt men al snel: “wauw, die heeft er aandacht aan besteed”, maar in werkelijkheid heb je gewoon een paar ingrediënten bij elkaar gegooid. Met tomatenbeignets maak je ongetwijfeld veel indruk op je gasten, bruschetta lijkt heel wat, maar het is eigenlijk heel snel klaargemaakt.

De tijd die je niet hoeft te besteden aan de hapjes, kun je gebruiken om een feestelijke afspeellijst samen te stellen. Zo geniet je zelf ook!

Zoete snacks

Voor de zoetekauwen onder ons moeten er natuurlijk ook hapjes op tafel staan om van te genieten. Daarnaast maken een lekker stuk cake, taart of een mooie stapel koekjes de sfeer extra feestelijk!

Met deze 6 tips worden de snacks op jouw feestje een succes

Een feestje organiseren is een hele klus, met de hapjes verzorgen in het bijzonder. Deze tips helpen jou om van de snacks op jouw event een succes te maken. Jij blij, je gasten blij!

 

#1 Maak verse borrelhapjes als er nieuwe gasten komen

Tijdens de eerste drukte is het fijn om kleine hapjes klaar te hebben voor als de gasten aan komen. Maak voor dit moment iets makkelijks, iets wat je steeds weer opnieuw kunt maken, zonder te lang in de keuken te hoeven staan. Zo kun je ook de laatkomers een lekker vers hapje voorschotelen. Een toastje met iets lekkers is ideaal voor dit moment.

 

#2 Maak de snacks zo veel mogelijk op voorhand

Hè, is dat niet het tegenovergestelde van de vorige tip? Nee, want daar ging het over het eerste hapje, als de gasten binnenkomen. De avond duurt nog lang, nietwaar? Probeer hapjes te verzinnen die je makkelijk van tevoren kun klaarmaken en die je vervolgens in de oven warm kunt houden. Denk bijvoorbeeld aan mini quiches, mini-pizzaatjes, hot wings of ribbetjes

 

#3 Hoe meer snacks hoe beter

Ben je bang dat je te veel borrelhapjes hebt? Het antwoord is hoogstwaarschijnlijk ‘nee’. Mensen vinden het doorgaans heerlijk om verschillende dingen te proeven en lekker te knabbelen onder het genot van een drankje. Het is altijd verstandig om een back-up plan te hebben. Die doos partysnacks die je alleen maar in de frituur moet kieperen kan tegen het einde van de avond goed van pas komen.

Ga uit van ongeveer 8 hapjes per persoon.

#4 Zorg voor een gevarieerd aanbod

Kies snacks van verschillende groepen voor een gevarieerd aanbod.

  • ‘Groene hapjes’, zoals groentes, aardappelen, olijven etc.
  • Koolhydraathapjes, zoals sandwiches, pizza, breadsticks, bruschetta en dumplings.
  • Eiwithapjes, zoals gehaktballetjes, rauwe ham, ribbetjes, bitterballen, kippenvleugeltjes.
  • Snacks, zoals nootjes, chips, kaas, etc.
  • Dips en spreads, zoals guacamole, kruidenboter, tonijnsalade, etc.

Heb je maximaal 10 personen uitgenodigd? Dan heb je een aan 3 verschillende soorten hapjes voldoende. Het aanbod wordt gevarieerder naarmate de gastenlijst groter wordt. Heb je meer dan 40 mensen uitgenodigd, ga dan voor 9 verschillende soorten. Dit is het maximum. Meer variatie heb je niet nodig, ongeacht het aantal genodigden.

#5 Vergeet de gemakkelijke dingen niet

Je hebt de heerlijkste snacks klaargemaakt, iedereen is enthousiast, maar realiseer je wel dat je hiermee een bepaald verwachtingspatroon creëert. Vergeet daarom de makkelijke dingen niet. Zet die nootjes, olijven en zoutjes maar gerust op tafel. Dit geeft jou wat ruimte en tempert de verwachtingen een beetje.

#6 Maak snacks die je de rest van de week kunt eten

De beste tip is, maak iets wat je zelf lekker vindt. Want stel je voor dat je met een grote partij Coppa di Parma of chorizo blijft zitten. Denk aan ingrediënten die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden, zoals in pasta’s of salades. Zo hoef je niets weg te gooien wanneer blijkt dat je iets te ruim hebt gerekend.

Op zoek naar lekkere recepten?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram