Bành mì is echt Vietnamees street food. Deze rijk gevulde pistolets zijn geïnspireerd op het Franse stokbrood, maar met smaken uit Vietnam. Het is vrij moeilijk om een goede Vietnamese pistolet te vinden, dus je kan gerust gewone pistolets gebruiken als dat geen optie is.

In dit artikel vind je twee recepten uit het heerlijke boek 'Vietnamees' van Uyen Lee.

De eerste spreekt voor zich: hoe vul je de perfecte bành mì?

Het tweede recept is voor één van die fantastische vullingen, bánh mì rau cù nuóng. Je vindt ze hieronder!

Het samenstellen van een bánh mì

0 from 0 votes
Recipe by Uyen Lee
Bánh mì

1

pistolet

De pistolets worden gevuld met verschillende texturen en smaken van vlees, kruiden, groenten, pepers en smaakmakers. Het is hét perfecte broodje qua smaak, formaat en lichtheid.

Hier vind je de lekkerste vullingen voor in de bánh mì. Als je echt op de Vietnamese tour bent, probeer dan ook de bánh mì rau cù nuóng onder het recept. Deze geroosterde groenten zijn een geweldige toevoeging aan een bánh mì maar kunnen ook voor andere recepten worden gebruikt (aanrader!).

De lijsten hieronder zijn suggesties. Kies er een aantal, of allemaal.

Ingrediënten

  • 1 Vietnamese bánh mì à 30 cm of versgebakken Frans stokbrood

  • Bestrijk de binnenkant met een van deze
  • 1 Varkens- of kippenleverpaté

  • 1 Smeerkaas

  • 1 Boter

  • Neem één van deze gegaarde vullingen
  • Gebakken ei

  • Omelet met groene asperges

  • Geroosterde groenten (recept vind je hieronder)

  • Geroosterd varkensvlees met barbecuesaus

  • Krokant geroosterd buikspek

  • Viskoekjes

  • Noedelsalade met citroengras en ribeye

  • neem vleeswaren
  • Vietnamese ham (chà lụa), in dunne plakjes

  • In zuur gelegde ham (chà nem), dunne plakjes

  • Ham, ossentong, gegrilde kip, restjes of dunne plakjes vleeswaren

  • Voeg een aantal , of alle garneringen toe
  • Koriander

  • Munt

  • Thaise basilicum of koriander

  • Komkommer, in reepjes van 10 cm

  • Lente-ui, in de lengte in dunne reepjes

  • Rode chilipeper, in ringetjes

  • Chilisaus

  • Waterkers

  • Erwtenscheuten

  • Bladgroenten

  • Snel ingelegde wortel en koolrabi

  • Maggi

Bereiding

  • Snijd de pistolet in de lengte open en haal de zachte binnenkant eruit (hier kun je paneermeel van maken).
  • Bestrijk met boter of een vergelijkbaar smeersel. Beleg met een gegaarde vulling of vleeswaren, voeg wat garnering naar keuze toe – doorgaans in elk geval met koriander, lente-ui en komkommer – en wat tafelzuur, strooi er wat chilipeper over en sprenkel er wat druppels Maggi over. Vouw de pistolet dicht.
  • Wikkel in bakpapier en bind dicht met touw of leg in een luchtdicht afgesloten bakje.

Tips

  • Bánh mì is perfect om je restjes op te maken. Voeg gerust je eigen smaken toe aan het recept en maak ondertussen de koelkast lade leeg!
  • Vegetarisch of vegan bánh mì maken? Stel je eigen ingrediënten uit het lijstje samen. Gelukkig is bánh mì heel flexibel, dus kwa smaak hoef je niets te compenseren. De geroosterde groenten hieronder zijn dan zeker een aanrader.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

BÁnh Mì RAU cù NUóNG - geroosterde groenten

Servings

4 porties

Deze geroosterde groenten zijn een geweldige toevoeging aan een bánh mì maar kunnen ook voor andere recepten worden gebruikt. Geef er bijvoorbeeld de kokosrijst bij uit dit artikel.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C. Leg de aubergine, courgette en venkel in een braadslede, bestrijk met behulp van een bakkwast met de plantaardige olie, bestrooi met zout en peper en rooster 25 minuten in de oven. Je kunt elke groente roosteren die je wilt, en je kunt zelfs overgebleven gegrilde of geroosterde groenten gebruiken. Laat 20 minuten afkoelen.
  • Bak de sjalot op middelhoog vuur bruin. Meng het limoensap met de honing en de vissaus, schenk bij de sjalot en laat 5 minuten zachtjes koken, tot de saus licht is ingekookt. Laat 10 minuten afkoelen. Voeg de limoenschil, het geroosterde sesamzaad, de koriander en eventueel het venkelloof en de chilipeper toe. Schenk over de groenten en meng alles door elkaar.

Vietnamees van Uyen Luu

Het recept voor deze bánh mì komt uit het boek Vietnamees van schrijfster Uyen Luu. Hierin leert Uyen de authentieke Vietnamse keuken koken aan de hand van echte klassiekers zoals Bun Cha en Gỏi Cuốn, die je ook bij ons op de site vindt.

De Vietnamese recepten kenmerken zich door een overvloed aan rauwe en knapperige groenten en kruiden. Thaise basilicum, munt en koriander gaan er in grote hoeveelheden doorheen. De recepten staan bol van smaak en worden wereldwijd geroemd door de uitstekende balans in smaken. Zoet, zout, knapperig en zijdezacht. Gelukkig nu dus ook heel goed thuis te maken.

Vietnamees kookboek

Vietnamees

  • auteur Uyen Luu
  • uitgever Good Cook
  • ISBN 9789461432582
  • Prijs € 25,95
  • omvang 224 pagina's

Koop Vietnamees hier op Bol.com.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten