Ingelegde rode uien zijn zo gemaakt en een prachtige roze toevoeging aan heel veel gerechten. Niet alleen krijg je er een lekker pittig, beetje knapperige, zoet en zure smaakmaker bij, maar het is ook een visuele opkikker voor elk bordje.

Ik serveer ingelegde rode uien bij tosti's als frisse tegenhanger bij gesmolten kaas. Of bij gravad lax als mooie paarsroze versiering en tegenhanger van de vette zalm. Ook nacho's, taco's, quesadilla's of rijst gerechten zijn heerlijk met ingelegde rode ui erbij. Of combineer de rode ui met een andere vettige vis, zoals makreel.

Geen poke bowl of sandwich knapt niet op van een ingelegde rode ui!

Maak dus gerust wat meer, wat ingelegde uien zijn ook nog eens makkelijk twee weken te bewaren in de koelkast en brengen al je gerechten naar het volgende smaakniveau.

Ingelegde rode ui

3 from 2 votes

1

pot
Bereidingstijd

15

minutes

Voor het maken van rode ingelegde ui heb je niet veel nodig. Hoe langer je de ui laat trekken hoe sterker de smaak. Ze moeten in elk geval 15 minuten staan, maar je houdt de uien wel 2 weken goed.

Je kunt allerlei smaken en kruiden toevoegen aan de ui. Denk aan hele peperkorrels, wit of zwart, piment, steranijs, venkelzaad, kruidnagel, korianderzaad of andere droge kruiden.
Welke azijnsoort je gebruikt heeft ook veel invloed op de smaak. Kies een neutrale azijn of juist een wijn of appelazijn voor een heel ander ingelegd uitje.

Ingrediënten

  • 4 4 rode uien, in ringen

  • 250 ml 250 water

  • 250 ml 250 azijn

  • 2 2 eetlepels suiker

  • 1 1 eetlepel zout

  • droge kruiden naar smaak

  • 2 2 tenen knoflook (optioneel)

  • 1 1 blad laurier (optioneel)

  • handig
  • mandoline

  • weckpot, zoiets als dit

Zo maak je ingelegde rode uien

  • Haal de schil van de uien en snijd de rode ui in mooie ringen met een mandoline. Deze mandoline is echt waanzinnig als je graag kookt; echt een toevoeging aan je keuken.
  • Verzamel alle uien in de weckpot.
  • Voeg water, azijn, suiker en kruiden toe aan een pan. Verwarm een paar minuten tot de suiker compleet is opgelost.
  • Laat de vloeistof een beetje afkoelen en schenk bij de ui. Voeg eventueel knoflook en laurier toe. Sluit de deksel. Na 45 minuten kun je de uien gebruiken. Ze zijn dan prachtig roze geworden.

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten