Al een keer gravad lax geproefd? Het is een soort hybride tussen sashimi en gerookte zalm. Heel lekker!

Je maakt in één keer een hele zijde zalm klaar - zo klaar hoor - wat het een ideaal voorgerecht maakt wanneer je veel eters krijgt. Dat maakt het een ideaal kerstrecept. Of je vriest een deel in, dat kan ook.

Bestel je vis bij de visboer en begin op tijd, want de zalm voor gravad lax moet wel bijna 2 dagen marineren.

Gravad Lax recept

5 from 1 vote
Recipe by Laura Lemmers Cuisine: Scandinavisch
Voorgerecht

8

Personen
Voorbereiding

20

minutes
Marineren

24-36

uur

Bestel de zalm voor de gravad lax op tijd bij de visboer. Je wil een hele zijde zalm met huid, geschubd en ontgraat, dat scheelt je een hoop werk. Verwerkt de zalm vervolgens direct. Wilde zalm is absoluut het lekkerst (en het duurst).

Bij het maken van gravad lax wordt de zalm gemarineerd in een mix van kruiden, zout en suiker. Vroeger werd dit gedaan om de vis langer houdbaar te maken. De vis werd toen ook begraven (gravad) waardoor de zalm onder druk (van het zand) werd gepekeld.

Ingrediënten

  • 1 zijde 1 zalm, de lekkerste die je je kunt veroorloven, met huid

  • 200 gr 200 zout

  • 200 gr 200 suiker

  • 1 el 1 zwarte peperkorrels

  • 1 el 1 witte peperkorrels

  • 1,5 el 1,5 korianderzaad

  • 1 1 biologische sinaasappel

  • 1 1 biologische limoen

  • 2 2 biologische citroen

  • 1 bos 1 dille

  • Voor erbij
  • ingelegde rode ui

  • mosterdmayonaise (recept hieronder)

  • desem stokbrood

  • Ook nodig
  • plastic folie

Zo maak je Gravad Lax

  • Begin met de 'marinade' of pekel.
    Vijzel de droge kruiden, hak de dille en rasp de schil van alle citrusvruchten. Je kunt dit natuurlijk ook in de keukenmachine doen. Meng alles door elkaar.
    Voeg nu ook het zout en de suiker toe. Meng goed door. gravad lax kruidenmengselgravad lax mengsel
  • Dan de zalm!
    Vraag de visboer om de vis te ontschubben en de graten te verwijderen, maar controleer de zalm zelf ook nogmaals. Snijd de zalm zo bij dat hij op de schaal past waar je hem in wilt marineren. Op de foto zie je op de groene lijnen waar je de graten zou kunnen vinden. zalm gravad lax
  • Leg de zalm in een diepere, grote schaal met de huid naar beneden. Verdeel het kruidenmengsel gelijkmatig over de huid en dek de zalm vervolgens strak af met plasticfolie.

    Een andere methode is de volgende. Trek twee rijen folie over een schone snijplank. Leg de zalm in het midden, huid naar beneden op de folie. Verdeel het kruidenmengsel over de huid en pak de zalm superstrak in met de folie. zalm marineren gravad laxzalm in marinade
  • Leg de gravad lax in beide gevallen in een schaal of op een diep bord. Er zal best veel vocht uit de zalm komen (dat heet brine). Leg dan een schone snijplank (of zoiets) op de zalm. Leg daar weer iets zwaars op. Bijvoorbeeld een paar pakken melk. Zet de zalm nu 24 tot 36 uur weg in de koelkast. Hoe langer je wacht, hoe steviger de structuur en de smaken van de gravad lax zullen zijn.
  • Haal de zalm dan uit de koelkast en spoel hem goed af. Dep droog met keukenpapier. Snijd de zalm in dunne plakken met een scherp dun vismes. Wanneer je bijna op de huid bent draai je het mes rustig horizontaal zodat je langs de huid snijdt.
    gravad laxgravad lax snijden
  • Verdeel de plakken over een mooie platte schaal en garneer met mosterdsaus, ingelegde rode ui en wat topjes dille. Serveer met mooi brood. gesneden gravad lax

Video van het recept

Tips

  • Wil je niet de hele zalm direct opeten? Snijd bij stap 5 af wat je wilt eten en plak de vrijgekomen zalmhuid over de rest van de vis. Pak stevig in met folie en vries in. Zo blijft je zalm zeker 3 weken goed.
  • Je kunt de kruidenmarinade naar eigen smaak aanpassen. Voeg bijvoorbeeld een scheut cognac, vodka of gin toe. Of gebruik jeneverbessen
  • In plaats van alleen dille, kun je ook een mix maken van munt, basilicum of andere kruiden.
  • In Scandinavië eet men gravad lax in combinatie met gekookte aardappel, komkommersalade en biet. Of met roggebrood en créme fraîche.
  • Een onweerstaanbare combinatie is gravad lax met nieuwe aardappeltjes en Hollandse asperges.
  • Wanneer je geraspte biet aan je kruidenmengsel toevoegt krijgt je zalm een prachtig rode rand.
  • Haal je vis bij de visboer! Voor de Haarlemmers onder ons is Balk Vissch aan het Spaarne een dikke aanrader.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

gravad lax zalm snijden

Welke wijn bij Gravad Lax?

Kies bij zalm een stevige witte wijn, met een ronde romigheid bijvoorkeur gecombineerd met wat frisse citrustonen. Natuurlijk ligt een chardonnay - uit de Bourgogne - voor de hand. Maar ook een rijpere chenin blanc of sémillon zijn prachtige combinaties.

Mosterdmayonaise bij de gravad lax

Ik maak bij gravad lax een simpele mosterdmayonaise. Meng 1 deel mosterd met 2 delen mayonaise en 2 delen Griekse Yoghurt. Breng op smaak met peper en zout. Eventueel een kneepje wasabi of citroen naar smaak.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten