Al een keer gravad lax geproefd? Het is een soort hybride tussen sashimi en gerookte zalm. Heel lekker!
Je maakt in één keer een hele zijde zalm klaar - zo klaar hoor - wat het een ideaal voorgerecht maakt wanneer je veel eters krijgt. Dat maakt het een ideaal kerstrecept. Of je vriest een deel in, dat kan ook.
Bestel je vis bij de visboer en begin op tijd, want de zalm voor gravad lax moet wel bijna 2 dagen marineren.
Welke wijn bij Gravad Lax?
Kies bij zalm een stevige witte wijn, met een ronde romigheid bijvoorkeur gecombineerd met wat frisse citrustonen. Natuurlijk ligt een chardonnay - uit de Bourgogne - voor de hand. Maar ook een rijpere chenin blanc of sémillon zijn prachtige combinaties.
Mosterdmayonaise bij de gravad lax
Ik maak bij gravad lax een simpele mosterdmayonaise. Meng 1 deel mosterd met 2 delen mayonaise en 2 delen Griekse Yoghurt. Breng op smaak met peper en zout. Eventueel een kneepje wasabi of citroen naar smaak.
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
🥧 Gemak