Vegan? Wat eet je dan? Deze vraag hoor je vast vaker. Er bestaan nogal wat misvattingen over veganistisch eten. De grootste is dat veganistisch eten saai is. Als je vegan wilt eten, moet je inderdaad wat creatiever zijn, maar hierdoor eet je wel gevarieerder. Doe wat onderzoek, dat is het waard.
Vegan wordt steeds populairder, hierdoor is er inmiddels een ruim aanbod aan vegan recepten te vinden die je kunt uitproberen. Wat dacht je bijvoorbeeld van vegan kaasballetjes of vegan roze koeken?
Ook topchefs experimenteren met vegan recepten, en met resultaat! Probeer bijvoorbeeld eens dit recept voor vegan chili van Jamie Oliver of deze heerlijke vegan broccolisoep van Yvette van Boven!
Zo zie je maar, veganistisch eten kan heel gevarieerd en veelzijdig zijn. Daarom gaan steeds meer mensen volledig of parttime als vegan door het leven.
Wij doen ook graag een duit in het zakje en hebben deze verrassende vegan recepten voor je geselecteerd.
Soms veranderen dingen in je leven. Misschien betekent het wel dat je daardoor vaker thuis moet koken. Dat je minder moet verspillen of dat je gezondere keuzes moet maken. Misschien speel jij met het idee om veganistisch te worden, volledig of gedeeltelijk.
Wil je wel zuivel eten? Dan kan je altijd nog kiezen voor een vegetarisch dieet. Bekijk hier vegetarische recepten!
Wij geven je alvast 10 tips waarmee je de overgang naar (gedeeltelijk) veganistisch eten gemakkelijker kunt maken. Op deze manier is de kans van slagen een stuk groter.
Een enkeling gaat direct all-in en kijkt nooit meer om. Weet dat dit uitzonderingen zijn. Maar voor de meesten is een langzame overgang veel aangenamer. Het is makkelijker om veranderingen beetje bij beetje aan te brengen in je leven. Begin met een paar kleine stappen, zoals een vleesloze vrijdag. Of maak 1 van je dagelijkse maaltijden vis, vlees- en zuivelvrij.
Neem voordat je begint de tijd om de basisprincipes van plantaardige voeding door te nemen. Zoek op wat je nodig hebt om de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. Zoek online naar nuttige bronnen.
Of probeer dit: vraag jezelf af wat jouw favoriete gerecht is. Bedenk nu hoe je dit gerecht zonder vlees of zuivel kunt maken.
Heb je weleens van tempeh, soba noodles, kimchi, kabocha pompoen, voedingsgist, gierst, moerbeien, of boekweit gehoord? Misschien wel van gehoord, maar heb je er al eens mee gekookt? Als vegan moet je nieuwe ingrediënten ontdekken en meer out-of-the-box denken.
Over de hele wereld eet men plantaardig. Zeker de Indiase, Ethiopische en Midden-Oosterse keukens zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie.
Veel mensen gaan ervan uit dat het aanpassen van een recept betekent dat het vlees of het gevogelte vervangen moet worden door een vleesvervanger, een blokje tofu of tempeh. Dat kan natuurlijk, maar het is juist zo leuk om creatief nat te denken over hoe je de essentie van een gerecht vast kunt leggen, zonder dierlijke eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan linzenbolognese of kikkererwtenshoarma.
Geen vlees eten is veel makkelijker dan je zou denken. Geen zuivel eten daarentegen is veel moeilijker. Inmiddels zijn de vegankazen en yoghurts van behoorlijke kwaliteit, maar het zal je verbazen hoe eenvoudig het is om je eigen kazen op basis van cashewnoten of notenmelk te maken. Probeer het eens uit!
Eerder gaf ik al aan dat veganistisch meer is dan sojaproducten. Maar vanwege de vlezige structuur en het feit dat ze een bron van proteïnen zijn kunnen we er niet omheen. Tofu en tempeh zijn daarnaast ook nog eens op ontelbaar verschillende manieren te bereiden.
Na verloop van tijd leer je om veganistisch voedsel te creëren met een grotere gevoeligheid voor de smaak en tradities van anderen.
Als je het idee dat alle veganisten salade eten probeert weg te nemen en je wil bewijzen dat veganistisch eten vullend en stevig kan zijn, dan is het des te belangrijker om gerechten te creëren die iedereen kan waarderen.
Als je halverwege de dag ineens honger krijgt, is het fijn om een tussendoortje te eten. Als je zelf snacks meeneemt, loop je niet de kans dat er ineens niks veganistisch te krijgen is.
Veranderingen zijn makkelijk wanneer je ze niet alleen hoeft te door te maken. Als je familie en vrienden niet samen met jou het veganisme willen verkennen, zoek dan de gemeenschap. Verken veganistische voedselblogs. Als je een vriend hebt die geïnteresseerd is in plantaardig koken, nodig hem of haar dan uit om samen recepten uit te proberen
Er zijn tegenwoordig steeds meer veganistische versies van bekende voedingsmiddelen beschikbaar, zoals:
Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn ook populair in een veganistisch dieet. Tempeh is een gefermenteerd sojaproduct en wordt ook geleverd in een gekiemde versie die een goede vervanger is voor tofu. Andere gefermenteerde producten zoals miso, kimchi, en zuurkool zijn ook erg populair in de veganistische keuken.
Ook als je niet vegan bent, zijn deze producten allemaal het proberen waard. Ze zijn namelijk hartstikke lekker en beter voor het milieu dan vis, vlees en zuivelproducten.
Wil jij ook meer vegetarisch eten maar vindt je het moeilijk om uit je wekelijkse ritme van vleesrecepten te komen? Of hou je van vegan eten en zoek je graag het gemak op? De mensen van de Vegan Box hebben de oplossing. Je kunt je bij hen opgeven om wekelijks 1 box te ontvangen waar 3 lekkere vegan maaltijden inzitten. De gerechten zijn gemakkelijk te bereiden en erg leuke manier om de veganistische keuken beter te leren kennen.
Geef je nu op en je krijgt 25 procent korting! Je kunt je Vegan Box abbonement elke week stopzetten of een weekje pauzeren. Je zit nergens aan vast dus. Maar je zult niet snel uitgekeken raken op de heerlijke verse en seizoensgebonden ingrediënten die wekelijks bij je bezorgd zullen worden. Probeer het eens!