Vegetarisch gevulde courgette hoeft echt niet saai te zijn. Een vegetarisch gevulde courgette kan juist enorm smaakvol zijn als je weet hoe je een courgette met de juiste ingrediënten kan vullen en garneren.

Dit recept uit het kookboek ''No waste groenten'' van Sophie laat zien hoe je zo'n vega courgette zelf kan maken. Een heerlijk recept dat ook nog eens gezond is en waarbij je niks van de courgettes weggooit.

Gevulde courgette (vegan) met walnotenpesto en plantaardige ricotta

0 from 0 votes
Recipe by Sophie Gordon Course: Voorgerecht, HoofdgerechtDifficulty: Gemiddeld
Servings

4

personen
Totale oventijd

16

minutes

Sophie: ''Dit recept bedacht ik in een opwelling, waarbij ik werd geïnspireerd door de overgebleven pesto en plantaardige ricotta in mijn koelkast. Ik vulde altijd bolcourgettes, die lid zijn van dezelfde familie, dus het was logisch om dit ook eens met courgettes te proberen. Ik gebruik de hele courgette en meng het uitgeschraapte vruchtvlees met de vulling, waardoor je goed kunt zien hoe je een groente in zijn geheel kunt gebruiken.''

Je kunt in plaats van de zelfgemaakte plantaardige ricotta, ook (plantaardige) ricotta kopen. Als je gewone ricotta gebruikt is dit recept niet meer vegan.

VEgan gevulde courgette

  • 60-120 g 60-120 paneermeel (afhankelijk van de grootte van de courgettes)

  • olijfolie, om erbij te serveren

  • 4 middelgrote 4 courgettes

  • Voor de pesto
  • 150 g 150 walnoten

  • 4 tenen 4 knoflook (geperst of fijngehakt)

  • 60 g 60 verse basilicum

  • 2 2 citroenen (biologisch) sap en geraspte schil van 1

  • 150 ml 150 olijfolie

  • 6 el 6 edelgistvlokken

  • snuf cayennepeper

  • snuf chilivlokken

  • zout en peper

  • snuf nootmuskaat

  • Voor de ricotta
  • 120 g 120 amandelen (minstens 2 uur en idealiter een nacht geweekt)

  • sap en een plukje geraspte schil van 1 kleine biologische citroen

  • 1 tl 1 zout

  • 1 tl 1 gele of lichtgekleurde miso

  • 2 tl 2 gedroogde oregano

  • 2 tenen 2 knoflook (geperst of fijngehakt)

  • 1 tl 1 appelciderazijn

  • 4 el 4 edelgistvlokken

  • snuf peper

  • 120 ml 120 plantaardige melk

Bereiding Gevulde vegan courgettes

  • Maak eerst de ricotta of gebruik gekochte ricotta.

    Giet en spoel de amandelen goed af, hak ze grof en doe ze in een blender. Voeg het sap en de geraspte schil van de citroen, het zout, de misopasta, oregano, knoflook, azijn, edelgistvlokken en peper toe. Voeg geleidelijk de melk toe, begin met de kleinste hoeveelheid en pureer tot het mengsel een gladdere textuur begint te krijgen. Het ricotta mengsel moet binden en moet textuur hebben, maar alle noten moeten gemalen zijn. Laat de ricotta iets opstijven in de koelkast.
  • Maal alle ingrediënten voor de pesto in een schone blender tot een pasta of een grof mengsel.
  • Verwarm de heteluchtoven voor tot 180 °C. Snijd de courgettes in de lengte doormidden en verwijder met een theelepel voorzichtig de zaadlijsten uit het midden. Leg de zaadlijsten opzij. Leg de courgettes met de snijkant naar boven op een bakplaat, bestrooi ze met een snuf zout en schuif de bakplaat in de oven. Rooster de courgettes ongeveer 5 minuten, alleen om ze te garen.
  • Hak het binnenste van de courgettes fijn. Voeg ongeveer 6 tot 8 eetlepels pesto, het paneermeel en 2 eetlepels ricotta toe. Meng goed en breng indien nodig op smaak.
  • Haal de courgettes uit de oven en vul ze met het pesto-ricotta-mengsel, zo vol als je wilt. Schuif de bakplaat terug in de oven, bak de courgettes 10 tot 12 minuten of totdat de bovenkant goudbruin is.
  • Schep extra pesto en ricotta op de courgettes, bestrooi ze met zout en peper en besprenkel ze met olijfolie, zodat ze wat minder droog zijn. Serveer de gevulde courgettes.

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Gevulde vega courgette uit No waste groenten van Sophie Gordon

  • Titel | No waste groenten
  • Auteur | Sophie Gordon
  • Uitgever | Good Cook B.V.
  • Release | 7 oktober 2022
  • Bekijk de prijs hier op Bol.com
no-waste-groenten-sophie-gordon
kookboek no waste groenten van sophie gordon

Sophie Gordon heeft een belangrijk doel: het tegengaan van voedselverspilling. Sophie vindt dat er dagelijks nog te veel voedsel wordt verspilt en haar nieuwe boek is dan ook geschreven om dit tegen te gaan.

Verschillende soorten groenten staan in haar boek centraal en zij wil de lezer kennis laten maken met heel veel verschillende recepten die bewustwording creëren onder de lezers. Seizoensgebonden producten worden ook in haar boek toegelicht, zoals groenten, fruit en kruiden. Wil je ook meer in de seizoenen eten?
Klik hier voor onze selectie seizoensrecepten:

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten