Zomerrecepten for the win!
“Summertime, and the living is easy”
Dus sta je liever niet uren in een hete keuken. Hoeft ook niet. Misschien kook je buiten met de BBQ, of eet je een koud gerecht zoals een salade.
Gelukkig hebben we tijdens dit jaargetijde meer dan genoeg keuze uit prachtige grondstoffen voor een verrassende lichte maaltijd. Laat je inspireren door heerlijke zomerproducten. Onder de recepten vind je een overzicht met lekker zomerfruit en zomergroenten!
Dus zoek snel iets lekkers uit en je zit zó weer in de tuin, het park of op het terras met een koud glas wijn, een mooie cocktail of een huisgemaakte icetea en een van deze lekkere recepten. Eet smakelijk!
Kijk ook even bij onze barbecue recepten, salades, en cocktailrecepten. En tips voor wat je moet eten tijdens een hittegolf vind je hier.
Zomers koken met producten die in seizoen zijn is natuurlijk het allerlekkerst, en daarbij ook het meest duurzaam.
Handig om te weten welke groenten- en fruit er in de zomer in seizoen zijn dus. Helpt ook weer tegen keuzestress, want groenten die niet in seizoen zijn kan je afstrepen!
Zomerfruit | Zomergroenten |
---|---|
De zomer staat in het teken van plezier en ontspanning, maar de stijgende temperaturen hoeven niet te betekenen dat je niet kunt genieten van een zelfgemaakte maaltijd. Met deze 5 tips houd je het deze zomer lekker luchtig.
Dat klinkt vreemd, maar je hebt in principe geen warmte nodig om lekkere gerechten te maken. Er zijn zoveel heerlijke verse producten te verkrijgen waar je heerlijke zomerse salades of koude soepen van kunt maken.
Misschien vind jij het helemaal niet erg om tijdens de warme zomermaanden in de keuken te staan. Dat is heel fijn, maar je moet er wel op letten dat je de gerechten niet te zwaar maakt. Heb je geen inspiratie? Maak gewoon wat je vaker maakt, maar dan wat lichter.
Voeg veel groenten toe aan je pasta- of rijstgerechten, zodat je minder van het zetmeel nodig hebt om hetzelfde verzadigde gevoel te krijgen. Gebruik dunnere pasta’s of laat het helemaal weg. Maak bijvoorbeeld rijst van bloemkool en noedels van courgettereepjes.
Tijdens het warme weer moet je jezelf wat makkelijker maken. Koop voorgesneden groenten of noedels die je direct in de wok kunt gooien. Bereid je boodschappen voor zodra je ze thuis bent. Schil, snijd en hak alles in 1 keer en bewaar het gekoeld in containers of in zakken. Als het tijd is om te koken, is de helft van het werk al gedaan.
Wanneer je gaat koken, maak dan een dubbele of zelfs een driedubbele hoeveelheid. Zo heb je eten voor de hele week. Maak 2 keer zoveel marinade en vries in wat je nu niet gebruikt. Kook wat extra rijst en van wat je vandaag overhoudt, maak je morgen een heerlijke nasi goreng (gebakken rijst).
Als je de hitte niet kunt verdragen, ga dan uit de keuken en kook lekker buiten en zet de BBQ. Niets is lekkerder dan verse gegrilde groente, een stukje vlees of vis. Als een stevig BBQ en een gietijzeren pan hebt, kun je ook heel goed koken op de BBQ.