Artisjokken met brocciu

in een bodem van tomatensaus – voor 6 personen

  • 12 grote artisjokken
  • 1 citroen
  • 1 gele ui
  • 1/2 bos peterselie
  • 1 bos munt
  • 1 brocciu van 1 kg (of uitgelekte ricotta)
  • 1,5 vers schapenkaasje (of ca. 225 g uitgelekte schapenyoghurt)
  • 3 eieren
  • zout, zwarte peper
  • paneermeel
  • Corsicaanse olijfolie
  • 1 liter tomatensaus, zoals deze

Verhit de oven tot 160 °C.

Stoom de artisjokken 4 minuten. Verwijder de buitenste bladeren en snijd de rest 2 centimeter boven het hart af. Verwijder het hart en bewaar de artisjokken in citroenwater. Snipper de ui en hak de peterselie en de munt fijn. Prak de brocciu met een vork en roer de ui, de peterselie en de munt erdoor. Voeg de zeer fijn gesneden verse schapenkaas, 3 eidooiers en 2 eiwitten toe. Meng alles door elkaar. Breng het kaasmengsel op smaak met zout en peper.

Bevochtig de vulling met het overgebleven eiwit en haal haar door een diep bord met paneermeel. Vul de artisjokken ermee. Verhit in een sauteerpan olijfolie in een laag van 3 centimeter en bak de artisjokken daarin.

Giet een laag van 2 centimeter tomatensaus in een ovenschaal en leg er de artisjokken dicht op elkaar

Bak het gerecht 20 minuten in de oven. Serveer het direct.

🍷Wijntip

Een rose! Misschien een uit Corsica, maar de Provence kan ook. 

Ook een optie:

Er bestaan vele varianten op dit gerecht. Een ervan vind ik erg lekker. Vervang hiervoor de tomatensaus door jus van stoofvlees en laat het gerecht 15 minuten stoven in een afgedekte schaal. Zet hem daarna onder de grill om de artisjokken een korstje te geven.

Beschouw deze vulling als basis en laat je fantasie de vrije loop. Mijn grootmoeder deed er het hart van de artisjokken en een stuk verse pancetta in. Alles mag!

De keuken van Corsica

Corsica

Dit recept komt uit het kookboek Corsica. Een boek vol authentieke recepten met fantastische producten uit dit interessante eiland. Maak kennis met de eilandbewoners en hun kijk op de lokale ingrediënten en recepturen. De auteur Nicolas heeft een wijnhandel in Ajaccio en geeft bij elk recept ook een leuke wijntip. Dus, benieuwd naar figatellu, brocciu en mirtelikeur? Koop het mooie boek hier. Wij mochten naast dit recept vast nog twee recepten met je delen; Storzapretti (een soort goddelijke variatie op gnocchi) en Tartaar van dorade.

Auteur Nicolas Stromboni
Uitgever Fontaine Uitgevers
Technische gegevens
Omvang: 320 pagina’s
ISBN: 9789059567511
Prijs: € 24,95