Traditioneel eet men klapstuk bij hutspot. Klapstuk wordt gemaakt van de runderborst en is heerlijk stoofvlees. En of je het nu runderribben, draadjesvlees of stoofvlees noemt, klapstuk hoort bij hutspot. Of maak je liever oma’s gehaktballen?
Naast stoofvlees is rookworst en spek ook heerlijk. Maar speklapjes en rookworst maken zijn niet al te moeilijk, daarom geef ik je hieronder mijn recept voor stoofvlees. Maar eerst. Welk vlees gebruik je als beste voor stoofvlees? En wat zijn de verschillen tussen riblappen en sukadelappen? Lees snel verder!
Wat is het verschil tussen stoofvlees, draadjesvlees en klapstuk?
Ook ik zag door de bomen het bos niet meer. AL die verschillende benamingen voor stoofvlees! Wat is het verschil en wat gebruik je precies waarvoor. Ik heb geprobeerd het het onderscheid te maken, maar heads up, ik ben geen slager. Ben jij dat wel, en wil je nog wat toevoegen? Laat van je horen in een comment onderaan dit artikel!
Riblappen
Fijne en dikke riblappen zijn perfect om stoofvlees mee te maken. De dikke lappen zullen wat vetter en peziger zijn en moeten wat langer stoven dan de fijne. Ze zitten net achter de voorste poten van het rund en worden gesneden van de eerste ribben in de rug of nek. Van alle lappen en soorten hebben deze soorten de kortste bereidingstijd nodig. En het belangrijkste, ze hebben veel smaak!
Runderlappen
Ossenlappen, stooflappen, goulash en hacheevlees zijn allemaal in de basis runderlappen. Wanneer het vet is weggesneden worden het magere runderlappen.
Magere runderlappen
Hebben niet mijn voorkeur. Juist het vet zorgt voor smaak en mals stoofvlees. Halsvlees.
Stooflappen
Perfect draadjesvlees! Stooflappen worden ook gesneden uit de voorzijde van het rund. Je kunt stooflappen snijden van de hals of van de onderrib.
Hacheevlees
Ook hacheevlees komt van borst, de hals of onderrib van het rund. Hacheevlees is een soort verzamelnaam voor vlees met een grove draad. Perfect om stoofvlees mee te maken, maar ook te gebruiken voor ragout en goulash. Wanneer er vlees van de buik van de koe wordt gebruikt, noemt men dat van de ‘vang’.
Sukadelap
In het Engels ook wel Flat Iron Steak genoemd. Je kunt hier stoofvlees maken, of bakken als een biefstuk. Typisch voor de sukade is de zeen die dwars door het vlees loopt. Wanneer je dit vlees stooft wordt de zeen doorzichtig als.. sukade! Wanneer je sukade als biefstuk wilt eten haalt de slager, of jij zelf, de zeen er tussen uit. Wordt gemaakt van de schouder van het rund, echt werkvlees dus.
Klapstuk
Vlees van de runderborst, net achter de voorste poten van het rund. En doorregen met kleine vetrandjes. Veel smaak dus. Naast klapstuk koken, kun je hier ook stoofvlees mee maken.