Zelf authentieke Hongaarse goulash maken [recept]

Altijd al een internationale klassieker willen koken die bomvol smaak zit én heel erg makkelijk om te maken is? Dan is dit recept voor Hongaarse goulash soep echt iets voor jou.

Gooi wat groenten, vlees, kruiden en bouillon in een grote pan, eventjes laten pruttelen, en je hebt een heerlijke stevige soep.

Maak deze goulash met rundvlees als je tijd hebt, of met kip als je deze soep snel op tafel wilt krijgen.

Wat is goulash? 

Goulash is een Hongaarse gestoofde soep die al sinds de 9eeeuw wordt gegeten. In het Hongaars wordt het gerecht gespeld als Gulyás,wat letterlijk herder van vee of cowboy betekent.

Volgens de overlevering waren deze herders de eersten die goulash aten, meer dan duizend jaar geleden. Destijds bestond het gerecht uit gedroogd vlees met wat groenten (wat de herdertjes maar konden vinden). Goulash werd gestoofd in een traditionele ketel boven een kolenvuurtje. De soep werd al snel populair en is al honderden jaren het nationale gerecht van Hongarije.

Goulash moet je overigens niet verwarren met pörkölt; een volledig drooggestoofde variant. De belangrijkste basisingrediënten zijn vlees, ui, paprika, knoflook, laurierblad en Hongaarse paprikapoeder.

Echte Hongaarse goulash

Stevige gevulde soep | 4 porties

Ingrediënten 
  • 700 gr riblap of andere runderlappen
  • zout en peper
  • 3 el boter
  • 4 flinke witte of rode uien, grof gesnipperd 
  • 3 tl komijnpoeder
  • 5 teentjes knoflook, geperst
  • 2 rode paprika’s, in blokjes
  • 1 gele paprika, in blokjes 
  • 4 tomaten of een blik tomaten van goede kwaliteit
  • 2 aardappelen, in stukken 
  • 2 wortels, in stukken 
  • 30 gr Hongaarse paprikapoeder (Edelsüss)
  • één liter warme runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes
Hongaarse goulashsoep

Zo maak je Hongaarse goulash

Hak de riblappen in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter en bestrooi met peper en zout. 

Neem een grote stoofpan met dikke pan en verwarm die op middelhoog vuur. Smelt de boter in de warme pan. Wacht tot de boter gesmolten en heet is. Bak nu het rundvlees in drie sessies rondom bruin, net zoals bij het maken van rendang en stoofvlees. Zet het vlees apart. 

Maak de pan niet schoon, maar voeg wel wat extra boter toe. Bak nu de uien glazig en lichtbruin. Voeg wat zout en peper toe. Na zo'n 10 minuten voeg je de komijn en knoflook toe. Bak even mee.

Voeg alle groenten toe aan de pan, samen met het Hongaarse paprikapoeder en roer de ingrediënten rustig door elkaar. 

 Waarom moet die bouillon warm zijn? Dat heeft een hele belangrijke reden. Als de riblappen plots in aanraking komen met een koude substantie ‘schrikken’ ze en trekken de pezen samen. Op die manier wordt je vlees erg taai. Verwarm dus altijd eerst je bouillon voor je deze in de stoofpan schenkt.

Laat de groenten op temperatuur komen en voeg de riblappen toe. Roer door de pan. Voeg de warme bouillon en de laurier toe en roer de ingrediënten door elkaar.

Plaats de stoofpan op het allerlaagste pitje – het sudderpitje – en doe de deksel op de pan. Laat de goulash ten minste 3 uur zachtjes stoven. Maar liever geef je deze heerlijke soep nog een beetje langer de tijd, zeg 3,5 tot 4 uur, dan weet je zeker dat je van succes bent verzekerd. Serveer de goulash in royale kommen. Voeg als je wilt een flinke eetlepel crème fraîche toe aan de soep. 

Deze Hongaarse klassieker is gewoon gemaakt om er knapperig stokbrood in te dippen. 
Jó étvágyat! Eet smakelijk op z’n Hongaars.

Hongaarse Goulash maken

Is de goulash naar je smaak niet dik genoeg? Geen paniek! Laat je goulash een uurtje stoven zonder deksel, zodat de soep een beetje kan indikken. Een andere snellere oplossing is maizena. Neem een kopje koud water en meng daarin 1 tot 2 eetlepels maizena. Voeg deze toe aan de goulash en laat, al roerende, een paar minuutjes pruttelen. De soep zal steeds dikker worden. Draai het gas uit en serveer de Goulash zodra je tevreden bent.


Het geheim van de lekkerste goulash | Hongaars paprikapoeder

Paprikapoeder is niet zomaar paprikapoeder. Nee, er zijn ontzettend veel varianten verkrijgbaar. Het spul dat je in de supermarkt kunt kopen, is over het algemeen gemaakt van paprika’s die kort zijn gerookt. Bovendien zijn de zaadjes en de zaadlijsten niet verwerkt in de poeder. Daardoor heeft dit product maar weinig smaak.

Hongaars paprikapoeder

Hongaarse paprikapoeder daarentegen… Wow, als je dat eenmaal hebt geproefd, wil je nooit meer iets anders. Dit poedertje is gemaakt van smaakvolle gerookte Hongaarse paprika’s en om die reden een absolute must voor je Goulash. Nee, echt waar. Zorg dat je deze specerij in huis haalt, want alleen zo maak je dit authentiek Hongaars gerecht. Deze paprikapoeder is ook bekend onder de naam ‘Edelsüss’ en is verkrijgbaar bij toko’s, de betere kruidenwinkels én online. Echt doen!


Wijn bij deze Goulash met rundvlees? 

Bij de pittige gerookte paprikasmaken van goulash, wil je een net zo pittige en stevig wijntje. Het is ook een vrij boers en robuust gerecht. Dit is dan ook niet het moment om een elegante of delicate wijn open te trekken. 

Een wijn uit Hongarije is natuurlijk ook heel leuk om te proberen. Kies een mooie cabernet franc uit Villány - een waanzinnig interessant wijngebied. Of een van de wijnen hiernaast. 


Super snelle Goulash met kip! 

Geen zin om uren te wachten voordat het vlees in je goulash eindelijk gaar is gestoofd? Gebruik dan een lekker stukje kippendij. 

Volg dezelfde stappen als in het originele recept met rundvlees: bak de kip eerst aan met wat peper en zout en doe deze pas weer in de pan vlak voor je de bouillon erbij giet. Extra lekker is dan ook om kippenbouillon te gebruiken. Wel zo harmonisch. Zodra de soep begint te pruttelen, laat je deze 15 tot 20 minuutjes stoven. Klaar is je goulash met kip! Snel, makkelijk en ook erg lekker.

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email