Altijd al een internationale klassieker willen koken die bomvol smaak zit én heel erg makkelijk om te maken is? Dan is dit recept voor Hongaarse goulash soep echt iets voor jou!

Maak deze goulash met rundvlees als je tijd hebt, of met kip als je deze soep snel op tafel wilt krijgen!

Hongaarse goulash

3 from 19 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Hongaars
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

3

hours 

Gooi wat groenten, vlees, kruiden en bouillon in een grote pan, eventjes laten pruttelen, en je hebt een heerlijke stevige soep!

Ingrediënten

  • 700 gr riblappen

  • zout en peper

  • 3 el boter

  • 4 flinke witte of rode uien, grof gesnipperd 

  • 3 tl komijnpoeder

  • 5 teentjes knoflook, geperst

  • 2 rode paprika’s, in blokjes

  • 1 gele paprika, in blokjes 

  • 4 tomaten of een blik tomaten van goede kwaliteit

  • 2 aardappelen, in stukken 

  • 2 wortels, in stukken 

  • 30 gr Hongaarse paprikapoeder (Edelsüss)

  • 1 liter runderbouillon

  • 2 laurierblaadjes

Bereiding

  • Hak de riblappen in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter en bestrooi met peper en zout. 
  • Neem een grote stoofpan met dikke pan en verwarm die op middelhoog vuur. Smelt de boter in de warme pan. Wacht tot de boter gesmolten en heet is. Bak nu het rundvlees in drie sessies rondom bruin, net zoals bij het maken van rendang en stoofvlees. Zet het vlees apart. 
  • Maak de pan niet schoon, maar voeg wel wat extra boter toe. Bak nu de uien glazig en lichtbruin. Voeg wat zout en peper toe. Na zo’n 10 minuten voeg je de komijn en knoflook toe. Bak even mee. Voeg alle groenten toe aan de pan, samen met het Hongaarse paprikapoeder en roer de ingrediënten rustig door elkaar. ​
  • Laat de groenten op temperatuur komen en voeg de riblappen toe. Roer door de pan. Voeg de warme bouillon en de laurier toe en roer de ingrediënten door elkaar.
  • Plaats de stoofpan op het allerlaagste pitje – het sudderpitje – en doe de deksel op de pan. Laat de goulash ten minste 3 uur zachtjes stoven. Maar liever geef je deze heerlijke soep nog een beetje langer de tijd, zeg 3,5 tot 4 uur, dan weet je zeker dat je van succes bent verzekerd. Serveer de goulash in royale kommen. Voeg als je wilt een flinke eetlepel crème fraîche toe aan de soep. 
  • Variatie: kippendij in plaats van rundvlees
  • Volg dezelfde stappen als in het originele recept met rundvlees: bak de kip eerst aan met wat peper en zout en doe deze pas weer in de pan vlak voor je de bouillon erbij giet. Extra lekker is dan ook om kippenbouillon te gebruiken. Wel zo harmonisch.
  • Zodra de soep begint te pruttelen, laat je deze 15 tot 20 minuutjes stoven. Klaar is je goulash met kip! Snel, makkelijk en ook erg lekker.

Tips

  • Verwarm altijd eerst je bouillon voor je deze in de stoofpan schenkt. Als de riblappen plots in aanraking komen met een koude substantie ‘schrikken’ ze en trekken de pezen samen. Op die manier wordt je vlees erg taai.
  • Deze Hongaarse klassieker is gewoon gemaakt om er knapperig stokbrood in te dippen. ​Jó étvágyat : eet smakelijk op z’n Hongaars.
  • Is de goulash naar je smaak niet dik genoeg? Geen paniek! Laat je goulash een uurtje stoven zonder deksel, zodat de soep een beetje kan indikken.
  • Een andere snellere oplossing om je soep dikker te maken is maïzena. Neem een kopje koud water en meng daarin 1 tot 2 eetlepels maïzena. Voeg deze toe aan de goulash en laat, al roerende, een paar minuutjes pruttelen. De soep zal steeds dikker worden. Draai het gas uit en serveer de Goulash zodra je tevreden bent.
  • Hongaarse paprikapoeder, ook wel bekend onder de naam ‘Edelsüss’, is verkrijgbaar bij toko’s, de betere kruidenwinkels én online. Veel lekkerder, vooral doen!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Welke wijn is lekker bij deze Goulash?

Bij de pittige gerookte paprikasmaken van goulash, wil je een net zo pittige en stevig wijntje. Het is ook een vrij boers en robuust gerecht. Dit is dan ook niet het moment om een elegante of delicate wijn open te trekken. Een wijn uit Hongarije is natuurlijk ook heel leuk om te proberen. Kies een mooie cabernet franc uit Villány – een waanzinnig interessant wijngebied.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten