WijnSpijs Magazine Logo

Inspiratie! Avondeten recepten van Aardappel tot Zalm

Hoe fijn is het om 's avonds heerlijk aan tafel te zitten of op de bank neer te ploffen met een bordje!  In Nederland eten we doorgaans in de vroege avond. Nou ja, in de zomer wat later want die rosé in de zon smaakt toch wel érg goed :)

Wat eten we dan? Aan de ene kant eten we niet veel anders dan vroeger. Het avg'tje (aardappel - vlees - groente) maken we (vooral in de winter) regelmatig. Aan de andere kant nemen we steeds meer eetgewoontes en culinaire hoogstandjes van andere landen over. 

Kun jij je nog een avondmaaltijd voorstellen zonder knoflook, tomaat of gember? Gek toch? Wat ga jij vanavond koken? Als je inspiratie wilt, kijk dan even naar deze prachtige avondeten recepten.

Eet smakelijk.

Alle 268 Avondeten recepten op een rij

Eten is weten

Je leert iemand kennen aan zijn eetgedrag. Ben je een fit freak? dan eet je misschien meer avocado en kwark dan die bourgondiër met z'n speciaalbiertje en smash burger. Heb je roots in Zuid-Amerika of Azië, dan eet je vast pittiger dan dat oude stel op het platteland. Zo zie je maar, we zijn allemaal hetzelfde, maar toch net anders. Onze eetcultuur is fascinerend. Tot ongeveer zeventig jaar geleden aten we in Nederland wat de pot schaftte. En dat was voornamelijk gekookte aardappelen, groente en als de financiën dat toelieten, een stuk vlees.

In de middeleeuwen at men pap, brood en boekweit. Dat werd op smaak gebracht met kruiden en reuzel. Voedzaam was het kernwoord. Het gros van de bevolking was nou eenmaal te arm om iets te eten dat lekker was. 

In de Gouden Eeuw leerden welgestelde mensen allerlei nieuwe specerijen en groenten kennen. Koffie en thee was ook een nieuwigheid, kun je je dat voorstellen? Een eeuw later gingen we in Nederland nog weer anders eten. Dat was onder invloed van het Franse koningshuis. Vanwege de populariteit van het hof, namen wij hun eetcultuur langzaamaan over. Denk maar aan gangen. Voorgerechten en nagerechten? Ook dat was iets nieuws!

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram