Lasagne, wie vindt dat niet lekker. Die laagjes, dat smeuïge van de vulling en dan als kers op de taart gegratineerde kaas erop...

Dit recept is voor wie van al het bovenstaande gaat watertanden maar (een tijdje) liever minder koolhydraten eet. Of natuurlijk als je gluten-intolerant bent. In pasta zitten meestal veel gluten, vandaar. In dit courgette lasagne recept vervangen we de deeglaag door gegrilde courgette. De vulling is met groente en rundergehakt! Comfort food zonder koolhydraten, zalig hoor.

Courgette lasagne

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: HoofdgerechtKeuken: Italiaans
Portie

8

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

15

minuten

Eerst gaan we grillen, dan de vulling bakken en tenslotte de lasagne 'bouwen'. Voor dit recept hebt ik een vulling met gehakt gekozen, oftewel Bolognese. Als je liever helemaal vegetarisch eet, zijn langzaam gestoofde groente met eventueel walnoten ook heerlijk.

Ingrediënten

  • 4 courgettes

  • 2 el olijfolie om in te bakken en nog wat om de courgette mee in te smeren

  • 1 ui, gesnipperd

  • 3 tenen knoflook, fijngehakt

  • 4 vleestomaten, in grove stukken

  • 2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes

  • 1 winterpeen, in kleine blokjes

  • 2 el tomatenpuree

  • 150 ml droge witte wijn

  • 500 ml runder- of groentebouillon (poeder of blokje)

  • 150 ml volle melk

  • 200 gr mozzarella, in dunne plakken of geraspt

  • 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt

  • gedroogde oregano, tijm, bieslook, zout en peper naar smaak


  • béchamel

  • 50 gr roomboter

  • 50 gr bloem

  • 500 ml volle melk

  • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt

  • 1 tl nootmuskaat, fijngeraspt of poeder

  • zout en peper

Bereiding

  • Eerst snijd je de boven- en onderkant van de courgette af. snijd vervolgens plakken van een halve centimeter in de lengte. Je hebt nu een soort rechthoekige plakken.
  • Neem een kwast en bestrijk de plakken met olijfolie. Zet ondertussen de grillpan op het vuur en laat die goed heet worden.
  • Grill de courgette kort. We willen de grill- streepjes en smaak maar de courgette moet van binnen nog rauw zijn, hij gaat tenslotte garen in de oven en er mag nog een bite aan zitten. Leg de courgette apart en doe er wat zout over.
  • Voor de vulling bak je de knoflook, ui, bleekselderij, winterpeen en tomatenpuree in de olijfolie. Dan doe je het gehakt erbij en bak deze tot 'ie bruin en gekaramelliseerd is.
  • Doe vervolgens de tomaten erbij en bak een paar minuten mee.
  • Nu gaat de wijn, melk en bouillon erbij. Laat even aan de pruttel komen. Doe dan de kruiden erbij en breng goed op smaak. Doe het deksel op de pan en zet het vuur heel laag. Voor een goede gehaktsaus (ragù) geldt: hoe langer hoe beter. Na een half uur is alles al zacht genoeg en lekker. Maar heb je wat meer tijd, laat alles dan twee uur pruttelen en voeg als het nodig is vocht bij.
  • Terwijl de saus heerlijk pruttelt, maak je de béchamelsaus. Smelt de roomboter in de pan en laat even bruisen. Dan mag de bloem erbij. Roer zachtjes met een houten lepel totdat de bloem gaart en lichtbruin wordt. Dit proces moet op laag vuur en mag je niet overhaasten ander smaakt de béchamel 'bloemig'. Let op dat de roux (boter en bloem) niet verbrandt!
    Doe nu beetje bij beetje de melk erbij terwijl je blijft roeren. Dit werkt beter met een garde om klontjes te voorkomen. Eerst zal de saus juist dikker worden als je melk erbij doet (tja, scheikunde en zo;) en daarna vloeibaar. Nu moet je nog een paar minuten blijven roeren omdat de saus weer iets zal indikken. Het moet de dikte van pannenkoekenbeslag hebben ongeveer. Roer dan de kaas, nootmuskaat, zout en peper erdoor en roer nog even goed door.
  • Maak de lasagne. Neem een ovenschaal. Op de bodem doe je een laag tomaten/gehakt-saus die de bodem bedekt. Daarop een laag courgettes. Dan mozzarella en parmezaan erover. Dit herhaal je een paar keer. Op de bovenste laag doe je de béchamelsaus en nog wat kaas.
  • Doe de lasagne eerst afgedekt met aluminiumfolie in een op 200 graden voorverwarmde oven. Haal na 15 minuten de folie eraf en bak dan nog minimaal een kwartier of tot de bovenste laag goudbruin kleurt.

Tips

  • Maak de saus een dag van tevoren. Ook de courgette en de béchamelsaus kun je een dag of zelfs twee eerder maken. Op die manier is lasagne maken veel minder werk.
  • Gebruik verschillende soorten groenten. Paprika, prei, bloemkool, pompoen kun je allemaal prima gebruiken.
  • Eet je geen vlees maar wel vis? Dit recept kun je precies zo maken met tonijn uit blik in plaats van gehakt!
  • Vervang de courgette eens door aubergine. Gegrilde aubergine is zachter en tegelijk 'vleziger' van structuur. Werkt heel goed!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Koolhydraatarm of koolhydraatvrij eten hoeft niet lastig te zijn. In dit recept zitten de koolhydraten voornamelijk in de bloem van de béchamelsaus. Wil je die liever weglaten, eindig dan met een goede laag mozzarella en Parmezaan in plaats van béchamel. Serveer met een frisse groene salade en geniet!


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak

🍉 Ingredienten