Voorgerechten maken een maaltijd extra feestelijk en zijn bedoelt om de eetlust op te wekken. Idealiter is het voorgerecht dus klein en niet machtig. En afgestemd op het hoofdgerecht qua smaak.
De smaken moeten prikkelen, nieuwsgierig maken naar meer en niet zodanig overheersen dat je daarna niets meer proeft.
Hier vind je een prachtige selectie voorgerechten, vegan, met vlees, vis of vegetarisch. Welk voorgerecht maak jij?
Je hebt een etentje gepland en wilt eens goed uitpakken. Indruk maken op je gasten! Je gaat net dat beetje meer doen.
Je hebt een mooi menu samengesteld en het eerste dat je gasten voorgeschoteld zullen krijgen is het voorgerecht. Je krijgt maar 1 kans voor een eerste indruk. Zorg er dus voor dat je goed begint!
Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet voor als je een voorgerecht gaat maken.
Wat is er lekkerder dan versgebakken zuurdesem brood met een beetje kruidenboter en grof zeezout? Juist, heel weinig. Vooral wanneer je het brood zelf hebt gemaakt, wil je natuurlijk dat jouw gasten hiervan met volle teugen genieten. Toch is het beter om niet té veel brood bij het voorgerecht te serveren.
Van lekker brood blijf je immers eten, maar raak je ook snel vol. Dit is natuurlijk niet de bedoeling van een voorgerecht.
Breng uitgesproken kleuren aan in je voorgerecht. Maak een knalgroene peterseliepuree of een felgele saffraansaus. Of gebruik niet-alledaagse ingrediënten, zoals pitaja (drakenvrucht) of eetbare bloemen.
Verse basilicum of andere groene kruiden kunnen ook een beetje kleur aan het bord toe te voegen. Denk ook aan wortelen, sinaasappels, frambozen, paprika’s en spinazie. Dit is vooral effectief als je witte of neutrale borden gebruikt, zodat de kleuren eruit springen.
Soms heb je even geen inspiratie. Geen zorgen, dat overkomt ons allemaal.
Gelukkig kun je altijd op beproefde recepten vertrouwen die hun sporen ruimschoots hebben verdiend. Ze zijn niet voor niets klassiekers geworden.
Je kunt er ook een twist aan geven door t 1 of 2 andere ingrediënten toe te voegen. Zo geef je aan die klassieker een compleet andere draai.
Echte publiekslievelingen zijn: