WijnSpijs Magazine Logo

De lekkerste voorgerechten

Voorgerechten maken een maaltijd extra feestelijk en zijn bedoelt om de eetlust op te wekken. Idealiter is het voorgerecht dus klein en niet machtig. En afgestemd op het hoofdgerecht qua smaak. 

De smaken moeten prikkelen, nieuwsgierig maken naar meer en niet zodanig overheersen dat je daarna niets meer proeft.

Hier vind je een prachtige selectie voorgerechten, vegan, met vlees, vis of vegetarisch. Welk voorgerecht maak jij?  

 

 

Alle 110 voorgerechten op een rijVoorgerecht maken: 3 tips


Je hebt een etentje gepland en wilt eens goed uitpakken. Indruk maken op je gasten! Je gaat net dat beetje meer doen.

Je hebt een mooi menu samengesteld en het eerste dat je gasten voorgeschoteld zullen krijgen is het voorgerecht. Je krijgt maar 1 kans voor een eerste indruk. Zorg er dus voor dat je goed begint!  


Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet voor als je een voorgerecht gaat maken. 


#1 Serveer niet te veel brood


Wat is er lekkerder dan versgebakken zuurdesem brood met een beetje kruidenboter en grof zeezout? Juist, heel weinig. Vooral wanneer je het brood zelf hebt gemaakt, wil je natuurlijk dat jouw gasten hiervan met volle teugen genieten. Toch is het beter om niet té veel brood bij het voorgerecht te serveren.


Van lekker brood blijf je immers eten, maar raak je ook snel vol. Dit is natuurlijk niet de bedoeling van een voorgerecht.


#2 Zorg voor kleur


Breng uitgesproken kleuren aan in je voorgerecht. Maak een knalgroene peterseliepuree of een felgele saffraansaus. Of gebruik niet-alledaagse ingrediënten, zoals pitaja (drakenvrucht) of eetbare bloemen.


Verse basilicum of andere groene kruiden kunnen ook een beetje kleur aan het bord toe te voegen. Denk ook aan wortelen, sinaasappels, frambozen, paprika’s en spinazie. Dit is vooral effectief als je witte of neutrale borden gebruikt, zodat de kleuren eruit springen.bieten gazpacho#3 Klassiekers zijn altijd goed!


Soms heb je even geen inspiratie. Geen zorgen, dat overkomt ons allemaal.
Gelukkig kun je altijd op beproefde recepten vertrouwen die hun sporen ruimschoots hebben verdiend. Ze zijn niet voor niets klassiekers geworden. 


Je kunt er ook een twist aan geven door t 1 of 2 andere ingrediënten toe te voegen. Zo geef je aan die klassieker een compleet andere draai.


Echte publiekslievelingen zijn:


  • Steak tartaar is een Frans gerecht dat bestaat uit gehakte biefstuk dat wordt aangemaakt met kappertjes, ei en andere smaakstoffen. De zachte frisse smaken maken het tot een ideaal begin van een heerlijke maaltijd.
  • Vitello Tonnato bestaat uit dunne plakjes kalfsvlees met een tonijnsaus. De combinatie van kalf met tonijn maakt dit tot een super interessant voorgerecht.
  • Salade Caprese is een lekkere frisse salade met mozzarella, tomaat en basilicum. Altijd lekker om de maaltijd mee te beginnen. Deze salade is ook nog eens doodeenvoudig om te maken.
  • Salade Niçoise is een van de bekendste salades en een gerecht waar je altijd mee scoort en waar je eindeloos mee kunt variëren.
  • Gazpacho is het ultieme voorgerecht op die warme zomerse dagen. Lekker fris en een beetje pittig.
  • Carpaccio van biet met geitenkaas. Na het zoete van de rode biet en het pittige van de geitenkaas wil je alleen maar meer.
  • Sushi wordt weliswaar vaak als volledige maaltijd gegeten, maar een paar stukjes als voorgerecht… daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Sushi is licht van smaak is zeer geschikt om de maaltijd mee te beginnen.


Op zoek naar lekkere recepten?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram