Sjiek en zomers voorgerecht, heldere tomatenbouillon [recept]

Tessa Schippers
Tessa Schippers

Wist je dat de meeste smaak van de tomaat in het vocht zit? Gooi of snijd dus nooit de binnenkant van je partjes tomaat weg, die zijn juist het lekkerst

Maak er bijvoorbeeld zo’n prachtige heldere tomatenbouillon van als deze. De rest van de tomaat vul je met mozzarella en tomaat. Echt een heel sjiek en zomers voorgerechtje voor een romantische diner in de tuin! 

 

© Copyright José van Riele

Dit recept komt uit kookboek Bouillon | Het succes van een goed gerecht

Het boek Bouillon helpt je op weg met het maken van de beste basis voor soepen, sauzen en gerechten. Volgens schrijfster en chef Jean Beddington, zit het succes van een goed gerecht in de bouillon. 

Jean is een topchef. Ze is geboren in Engeland maar deed haar kennis op in Japan. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam en opende haar restaurant Beddington’s. Tegenwoordig werkt ze als product- en receptontwikkelaar. 

Recept | Tomaten- en basilicumbouillon

Voorgerecht | 4 personen
Ingrediënten
  • 1 kg rijpe tomaten
  • 4 takjes basilicum
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 5 gr zout
  • 4 grote vleestomaten met kroontje
  • 2 bollen buffelmozzarella
  • Een paar druppels olijfolie extra vergine
  • Extra nodig: keukenmachine/blender, kaasdoek of dunne, schone theedoek
tomatenbouillon

Voorbereiding, dag van tevoren

Stap 1. 

Was de tomaten en verwijder met een puntig mesje de steelaanzet. Doe de tomaten met 2 fijngehakte takjes basilicum, de gepelde knoflook en 5 gram zout in de blender. Maal tot een grove moes.

Stap 2. 

Leg de vochtige kaas- of theedoek in een zeef op een kom. Schep de tomatenmoes erin en laat een nacht uitlekken in de koelkast

 

 

En dan...

Stap 3. 

Kruis de vleestomaten in aan de onderkant en dompel ze kort in kokend water. Schep ze direct in een bak ijskoud water. Trek de velletjes eraf, maar laat het kroontje eraan. 

Snijd met een scherp met de kapjes eraf (houd apart) en hol de tomaten uit met een lepeltje.

Stap 4. 

Scheur de uitgelekte mozzarella in stukjes. Snijd een paar blaadjes basilicum fijn (houd vier mooie blaadjes apart) en meng met de mozzarella. 

Schep om met een scheutje olijfolie, iets zout en grofgemalen zwarte peper. Vul de tomaten met de mozzarella en zet de kapjes er weer op.

Stap 5. 

Breng de uitgelekte ‘bouillon’ op smaak met zout. Verdeel de bouillon over vier diepe soepborden, leg in elk bord een gevulde tomaat en garneer met een blaadje basilicum en een paar druppels olijfolie. 

TIP!

Gebruik de overgebleven tomatenmoes voor een lekkere saus!

groentebouillon

Bouillon

 
  • Auteur | Jean Beddington
  • ISBN | 9789045219431
  • Uitgever | Karakter Uitgevers
  • Prijs | € 29,99
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?