Venkelsalade is caloriearm en enorm gezond. Het zit namelijk boordevol goede vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Dit recept voor een heerlijke venkelsalade serveer je op een heerlijke zwoele zomeravond. Maar kan net zo makkelijk bij een wat zwaarder hoofdgerecht als frisse 'side'. Het seizoen voor venkel loopt van juni tot eind oktober. Als zijn venkels tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar, groenten in het seizoen is toch smaakvoller en goedkoper.

Het recept voor deze venkelsalade komt uit het kookboek ''No waste Groenten'' van Sophie Gordon. Benieuwd naar andere salades met venkel? Bekijk ook deze venkelsalade met sinaasappel.

Venkelsalade met koolrabi

5 from 1 vote
Recipe by Sophie Gordon Course: SaladsDifficulty: makkelijk
Servings

5

porties
Cooking time

20

minutes

Deze venkelsalade is een geweldig bijgerecht bij een zomerse feestmaaltijd. De sinaasappel in de dressing brengt alles samen. De toevoeging van die geweldige smaak van citrusfruit biedt tegenwicht aan de soms wat bittere smaak van de venkel.

De venkelsalade is echt een groot succes. Als ik de salade op een later moment eet, als kliekje of omdat ik hem van tevoren hebt gemaakt, blijkt dat de rauwe groenten de tijd hebben gehad om de luxe dressing op te zuigen.

Ingrediënten venkelsalade

  • 2 2 geschilde koolrabi

  • 1 1 venkelknol

  • 1 1 geraspte courgette

  • handvol handvol fijngehakte bladpeterselie

  • 150-200 gram 150-200 bladgroenten: spinazie, snijbiet, waterkers, rucola of een combinatie

  • 55 gram 55 licht geroosterde walnoten

  • Ook nodig
  • 1 tl 1 karwijzaad

  • 2 2 lente-uien

  • zout en peper

  • Voor de dressing
  • 1 1 biologische sinaasappel

  • 1 el 1 grove mosterd

  • 2 tl 2 witte wijn azijn

  • 1 el 1 olijfolie

  • 1 el 1 ahornsiroop of een zoetstof naar keuze

Bereiding venkelsalade

  • Schil de koolrabi (schil bij compost), in dunne plakken op een mandoline of met een scherp mes. De stelen van de venkelknol moeten worden verwijderd , de knol in dunne plakken op een mandoline of met een scherp mes.

    Doe de koolrabi in een grote kom en voeg de venkel, geraspte courgette, bladpeterselie, bladgroente naar keuze, het karwijzaad en de lente-uien toe. Breng de groenten op smaak met zout en peper en meng ze.
  • Voeg het sap en de geraspte schil van de sinaasappel toe en masseer de groenten zodat ze iets zachter worden.
  • Voeg de helft van de geroosterde walnoten, de mosterd, azijn, olijfolie en ahornsiroop toe, breng de venkelsalade opnieuw op smaak en meng om de groenten goed te bedekken met de dressing.
  • Serveer de venkelsalade bestrooid met de overgebleven geroosterde walnoten, wat extra bladpeterselie en indien nodig extra zout en peper.

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

No waste groenten van Sophie Gordon

  • Titel | No waste groenten
  • Auteur | Sophie Gordon
  • Uitgever | Good Cook B.V.
  • Release | 7 oktober 2022
  • Bekijk de prijs hier op Bol.com
no-waste-groenten-sophie-gordon
kookboek no waste groenten van sophie gordon

Dit boek van Sophie Gordon is geschreven met het doel om voedselverspilling tegen te gaan. De auteur vindt dat er nog steeds veel te veel voedsel wordt verspild.

Met dit kookboek wil zij de lezer kennis laten maken met recepten waarin verschillende soorten groenten centraal staan. Bewustwording creëren is belangrijk voor Sophie en met haar boek wil zij ook laten zien welke producten (groenten, fruit en ook kruiden) passend zijn in welk seizoen.

Wil je ook meer in de seizoenen eten?
Klik hier voor onze selectie seizoensrecepten:

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten