WijnSpijs Magazine Logo

Winter recepten om warm van te worden

Winter recepten voor wie zin heeft in echte winterkost.

Voor op die echt koude dagen. Als het om vijf uur al begint het te schemeren. Buiten waait een ijzige wind of dwarrelen prachtige, witte sneeuwvlokken omlaag.

Laat de ramen beslaan terwijl je stoofpotten, stampot, soep of ovenschotels maakt. Dit jaargetijde vraagt erom.

Warme, stevige kost, ovenschotels met zuurkool en spekjes en stoofpotten. Pasta's met volle sauzen en ovenschotels met een gegratineerde laag krokante en zalige kaas. 

Hier vind je winterse gerechten om je heerlijk aan te verwarmen, maar lees ook vooral door onder de verzameling winter recepten, daar vind je alle seizoensproducten in een overzichtelijk lijstje. 

Alle 181 Winter recepten op een rij

Winter recepten maak je met deze typische winter groenten 


Welke groenten zijn het beste te gebruiken tijdens de winter? 


Lokale producten zijn soms moeilijk te vinden, wanneer het koude weer de groei van gewassen remt, maar als je de winter goed door wilt komen zijn verse groenten onontbeerlijk. Lees verder voor onze wintergroente top 10

Wintergroenten Top 10


 • Rammenas (winterradijs) : de rammenas is verwant aan de radijs en de rettich. Dat proef je meteen. Hierdoor kun je de rammenas op dezelfde manier verwerken als een radijsje. Lekker fris in een salade. Als je de rammenas kookt of roerbakt wordt hij wat milder van smaak.
 • Koolraap: Deze ondergewaardeerde groente is in de vergetelheid geraakt, maar de koolraap is op zijn weg terug. De koolraap kan op verschillende manier kan worden bereid. Verwerk ze in een stamppot, als puree of gewoon lekker gekookt met kaassaus en ham.
 • Schorseneer: deze stengelgroente is allang geen ‘armeluis-asperge’ meer en krijgt inmiddels de aandacht die hij verdient. Naast dat de schorseneer kan worden gekookt of gebakken is het heerlijk om hem in lange plakken te snijden en te frituren. Zo wordt hij lekker crispy.
 • Pastinaak: de pastinaak wordt steeds populairder, en terecht. Op de eerste plaats is pastinaak heel lekker. De lichtzoete smaak maakt dat pastinaak bij velen in de smaak valt. Daarnaast is pastinaak erg veelzijdig: je kunt hem toevoegen aan stamppotten, een puree van maken. Snijd de pastinaak in dunne plakjes, frituur de plakjes in de olie en bestrooi ze met grof zeezout. Zo heb je een heerlijke krokante snack.
  Bekijk hier alle recepten met pastinaak. 

 • Groene kool of savooiekool: deze heerlijke wintergroente leent zich voor tal van bereidingen. Natuurlijk kan groene kool worden gekookt voor een klassiek Hollands gerecht. Probeer deze kool ook eens te stoven of te roerbakken. Als je de bladeren blancheert kun je ze gebruiken om gevulde pakketjes mee te maken.
 • Prei: de prei wordt vanwege de sterke smaak vaak gebruikt als smaakmaker. Soep maken zonder deze wintergroente is praktisch ondenkbaar. Maar prei verdient het om de hoofdrol te spelen. Heerlijk in een stamppot, gestoofd of gekarameliseerd.
  Bekijk alle prei recepten hier. 

 • Winterpeen: ze zijn weliswaar het hele jaar door verkrijgbaar, maar de winterpeen mag in deze lijst niet ontbreken. Deze wortel vormt al jaren een essentieel onderdeel van ons eetpatroon. Als smaakmaker in bouillons of soepen, in salades, gewokt of natuurlijk in de hutspot. Bekijk alle recepten waarin wortels een rol spelen hier. 
 • Rode kool: al generaties lang is dit één van de meest populaire wintergroenten. Maar wist je dat rode kool erg lekker is als je hem inmaakt? Je kunt het ook raspen en verwerken in een lekkere frisse salade. Kijk hier voor onze recepten met rode kool
 • Spruitjes: als kind had je er een hekel aan, maar je hebt geleerd ervan te houden. Spruitjes worden vaak gekookt, of eerst geblancheerd en dan gebakken met uitjes en spek. Wist je dat je spruitjes ook rauw kunt eten? Als je ze heel dun raspt kun je er een heerlijke salade van maken.
 • Boerenkool: dé ultieme wintergroente. Hoewel boerenkool meestal tot stamppot wordt verwerkt, kun je bloemkool ook prima roerbakken en is het heerlijk en supergezond in een salade. Hier vind je recepten met boerenkool. 


Heerlijke, gezonde wintergerechten


De winter is een tijd waarin we gezellig bij elkaar komen om lekker te eten en te drinken.  In deze tijd voelen mensen zich hongeriger en daarom zijn die zwaardere wintergerechten ook zo lekker. Eten waar je het lekker warm van krijgt als het buiten koud is. 


Met de feestdagen is het al moeilijk genoeg om je niet volledig te laten gaan. Hoe zorg je er nou voor dat je ook nog een beetje gezond blijft eten tijdens de winter?


Wortel en Linzen soep

Soep


Wat is er lekkerder dan een kop warme soep op een koude winterdag? Zoek naar soeprecepten op basis van  kippenbouillon, groentebouillon of water en die veel groenten bevatten om je soep extra gezond te maken.


Een goedgevulde wintersoep is lekker met zelfgebakken volkoren- of roggebrood. Inspiratie nodig? Lees dan hier 10 overheerlijke soep recepten voor in de winter!


Andijvie stamppot

Stamppot


In de winter kun je natuurlijk niet zonder een heerlijke stamppot op z’n tijd. Houd er wel rekening mee dat de grote hoeveelheid aardappel veel calorieën met zich meebrengt. Je kunt stamppot gezonder maken door:


 • De groente niet te lang te koken, omdat dan veel vitaminen verloren gaan. 
 • Niet te veel vlees in de stamppot te verwerken, of ander, magerder vlees te gebruiken. Maak ook eens een vegetarische stamppot!
 • Een deel van de aardappelen te vervangen door bloemkool of wortelgroente, zoals pastinaak of knolselderij, hartstikke lekker!


winter desserts

Winterdesserts


Bij winterdesserts denk je toch aan warme appeltaart of pumpkin pie. Warme, rijke, zoete desserts vol smaak. Heerlijk, maar winterdesserts hoeven niet per se die machtige caloriebommen te zijn.


Desserts kun je gezonder maken door zo veel mogelijk vers fruit te gebruiken. Citrusvruchten, peren, granaatappels, mango’s en kiwi’s zijn volop verkrijgbaar tijdens de wintermaanden. 

Op zoek naar lekkere recepten?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram