Winterkost, stoven op het kleinste pitje en recepten voor stevige soep
Wat eten we vandaag? Winterse kost.
De winter loopt officieel van december tot maart. En het is de perfecte tijd voor allerlei heerlijke seizoensgroente, stampot, soep en ovenschotels.
Favoriet bij veel mensen blijft de ouderwetse witlof met ham en kaas. Maar er zijn natuurlijk genoeg recepten die wat spannender zijn, uitdagend om te maken of juist lekker snel.
Een van de grootste voordelen van de winter vind ik dat je ongestoord uren in de keuken kunt rondscharrelen met een glas wijn. Neem de tijd voor gerechten die je huis langzaam vullen met de geur van kruiden, terwijl je door je favoriete kookboek bladert. Stoofpotjes die alleen maar lekkerder worden wanneer ze langer opstaan. En de druppels die langs de beslagen ramen rollen. Ik kan er zomers best naar verlangen.
De winter is ook de tijd van kerstrecepten, die staan hier.
Hier vind je recepten die je lekker warm maken, comfortfood om van te snoepen onder een dekentje en recepten voor gerechten gemaakt met seizoensproducten.
Dat zijn bijvoorbeeld, kokkels, schelvis, schar, heilbot, hert, zwijn, fazant, patrijs, konijn, boerenkool – allerlei soorten kool – spruiten, witlof, winterpostelein en prei. Maak er soep, ovenschotels en rijke pasta’s en risotto’s mee.
Tip | Wil je snel en altijd naar deze pagina kunnen terug grijpen? Maak er dan een bladwijzer van.

Spaghetti carbonara of een andere pasta carbonara maak je zo [recept]
Pasta carbonara maken is supersimpel met dit recept. Maak deze Italiaanse klassieker met spaghetti, of elke andere pasta die je in huis hebt.

Prachtige runderpastei met stilton & ui [recept]
Het perfecte gerecht voor de koude, winterse dagen. Met dit recept maak jij de lekkerste pastei om deze dagen door te komen!

Zoete aardappel stamppot, easy peasy [Recept]
Deze zoete aardappel stamppot is soepel, romig en zijdezacht en nog belangrijker, hij is heerlijk en supermakkelijk te maken. Lees hier het recept.

Stoofpeertjes maken [recept] + variatie zonder wijn
Stoofpeertjes zijn een heerlijk bijgerecht- of dessert om van te genieten in de herfst. Ze zijn eenvoudig om te maken en je huis gaat er heerlijk van ruiken!

Maak je eigen krokante kibbeling + 2 recepten voor sausjes! [recept]
Kibbeling smaakt het lekkerst aan de kust, of niet? Met dit recept maak je voortaan de lekkerste kibbeling gewoon thuis. Met 2 recepten voor sausjes.

Pastinaaksoep, zó simpel, zó lekker, zó gezond! [recept]
Pastinaaksoep is een snelle, lekkere en gezonde maaltijd. Niet alleen als voorgerecht met een drupje truffelolie, maar ook als maaltijdsoep!

Echte oma’s gehaktballen maken + 2 variaties! [RECEPT]
Gehaktballen maken is helemaal niet zo moeilijk, maar het kost wel een beetje tijd. Met dit gehaktballen recept wil je nooit meer anders!

Heerlijke Chili Con Carne uit ‘Slow’ van Louise Franc [recept]
Met dit chili con carne met chipotle & chorizo recept kom jij de winter wel door! Makkelijk te bereiden en onwijs lekker!

Zelf oliebollen maken volgens het recept van Yvette van Boven [RECEPT]
Zelf oliebollen maken is helemaal niet moeilijk. Zeker niet met dit recept van Yvette van Boven. En we doen ook een batch met rum-rozijnbollen! [recept]

Gezond en bomvol smaak | Gebakken schelvis [recept]
Schelvis is een echte wintervis die in dit recept helemaal tot zijn recht komt. Volgens kenners zelfs lekkerder dan kabeljauw!

Zelf de lekkerste appelflappen maken [Recept]
Appelflappen, we zijn er gek op! Het recept voor de allerlekkerste appelflappen vind je hier. Want homemade zijn ze het allerbest!

Rode kool stamppot maak je zo [Recept]
Rode kool stamppot is smeuïg, romig, maar met een lekker bite. Voedzaam, gezond, maar vooral ook superlekker. Waarom eten we dit niet vaker?

Supergezonde spinaziestamppot maak je zo [Recept]
Spinaziestamppot is supergezond en altijd lekker. Zelfs als het ‘stamppottenseizoen’ nog moet beginnen. We nemen alvast een voorschot op de winter.

Spruitjesstamppot met spekjes en walnoten [Recept]
Spruitjesstamppot is krachtig, complex, winters en voedzaam. Een heerlijke maaltijd voor op een koude winterdag. Lees hier het recept en variatietips

Romige knolselderijsoep: snel, lekker en gezond | 3 recepten
Knolselderijsoep is lekker, gezond en je maakt het supersnel! Bekijk hier 3 heerlijke recepten voor knolselderijsoep!

Een lekkere stamppot prei is zo gemaakt [recept]
We gaan weer eens prei eten, want wanneer doe je dat nog? Met dit recept zet je binnen 3 kwartier een heerlijke gezonde wintermaaltijd op tafel.

Recept voor echte kruidnoten (of was het pepernoten?)
Ik moet bekennen dat ik pepernoten en kruidnoten altijd verwar. En ik ben niet de enige. Daarom dus – de verschillen + recept voor de lekkerste kruidnoten.

Recept | Pompoentjes gevuld met parelgort uit het inspirerende kookboek ‘Gather’
Ook René Redzepi is fan van het mooie kookboek Gather waarin Gill Meyer van River Cottage je 120 recepten voorschotelt. Wij delen vast één heerlijk en makkelijk pompoenrecept met je.

Alles over pompoen + 5 recepten voor pompoensoep
Pompoensoep maken is makkelijk en je kunt er eindeloos mee variëren. Wij geven je 5 pompoensoep recepten en meer!

Mosselen koken doe je zo + 5 extra recepten [Recept]
Mosselen koken doe je zo. Waar moet je op letten? Kook je ze in bier of wijn? Lees verder voor nog 5 speciale mosselrecepten.

Recept | Gevulde pompoen met fazant en bloedworst uit kookboek Time
Een van onze nieuwe favoriete kookboeken is Time, een prachtig boek van Gill Meller. We delen vast een recept voor gevulde pompoen met je!

Traditionele Spaghetti Bolognese maak je zo [recept]
Spaghetti Bolognese is een van de bekendste Italiaanse recepten. In Nederland dan… Hoe maak je deze klassieke gehaktsaus uit Bologna?

Moussaka recept, een heerlijke Griekse ovenschotel met aubergine en aardappel [recept]
Moussaka is een ovenschotel vol groenten, zoals aubergine en aardappel. In laagjes, met gehakt en bechamelsaus een echte guilty pleasure die heerlijk smaakt.

Snelle gnocchi met zachte taleggio en radicchio [recept]
Dit snelle gnocchi recept met raddichio en Tallegio is lekker winters. Ook lees je hier welke kant en klare gnocchi je rustig kunt kopen.

Dit is het perfecte stoofvlees recept | Lekker bij stamppot!
Stoofvlees recept wat heerlijk past bij allerlei soorten stamppot en hutspot. Naast dit recept voor stoofvlees geven we je ook handige tips!

Witlof met ham en kaas uit de oven | recept voor een waanzinnig lekkere ovenschotel
Jouw witlof met ham en kaas uit de oven kan niet mislukken met dit makkelijke recept. Maak deze witlof ovenschotel zelf en ontdek hoe lekker Hollandse pot kan zijn.

Recept | Ossenstaart, een feestmaal uit ‘Boter, Botten en Zout’
Ossenstaart maken is een verrukkelijke bezigheid. Na dat je alle ingrediënten in de pan hebt, gaat je keuken heerlijk ruiken! Doen!

Kaasfondue maken is makkelijk met dit recept [+ tips voor dips]
Kaasfondue maken kan niet fout gaan met dit recept. En heb je weleens aan deze dips gedacht?

Chili con carne met lamsgehakt en pompoen [RECEPT]
Een heerlijk recept voor chili con carne met een twist. Bekijk hier het recept voor chili con carne met lamsgehakt en pompoen + wijntip!

Uiensoep | Een pan vol troostend rijke, zoete uiensoep met perfecte draden gesmolten kaas [recept]
Op zoek naar een recept voor Franse uiensoep met een dakje van perfect gesmolten blauwe of belegen kaas? Klik hier voor comfortfood!

Zelf authentieke Hongaarse goulash maken [recept]
Dit heerlijke recept voor goulash is makkelijk, vol van smaak en authentiek. Lees hier hoe je deze stevige soep in je eigen keuken maakt.

Recept | De lekkerste geroosterde aardappels met saffraan
Dit is lekker! Een van de bijgerechten in ons Midden-Oosterse kerstmenu. De saffraan geeft de gewone aardappel een onweerstaanbaar feestelijke tintje!

Heerlijke courgettesoep met pesto en oude kaas [recept]
Maak deze courgettesoep met pesto voor jezelf! Niet moeilijk, heerlijk van smaak en zó gemaakt met dit makkelijke, stap voor stap, recept.

Recept | Zelf de lekkerste erwtensoep maken
Het is tijd voor erwtensoep! Met dit recept maak jij de lekkerste winterkost! Hoe voorkom je dat je erwtensoep zuur wordt? Ook dat lees je hier!

Klassieker bietencarpaccio met geitenkaas en munt [recept]
Deze bietencarpaccio is een van de lekkerste en makkelijkste voorgerechten voor een bijzonder dinertje! Natuurlijk mét wijntip.

Prachtige patrijs van Gill Meller [recept]
Probeer ook eens patrijs! Uit het nieuwe kookboek Gather van Gill Meller mochten wij een recept voor dit heerlijke vogeltje met je delen.

Gekonfijte wilde kwartel
Dit kwartel recept is heel makkelijk te maken en heb je zo in de oven gezet. Een heel smakelijk, en bijzonder hoofdgerecht voor je kerstmenu!

Gebraden wilde eend met vijgen [recept]
Superleuk recept met wilde eend! Eend is een soort wild voor dummies, mild van smaak en niet zo ingewikkeld om klaar te maken. Sjiek hoor!

Voer Voor Vrienden Menu | Confit de Canard Parmentier [recept]
Eva Posthuma de Boer helpt jou en je vrienden deze Kerst uit de brand met een stressvrij kerstmenu -> dit is haar lievelingskostje waar je niet veel werk aan hebt.

Voer Voor Vrienden | Kerstborrel rivierkreeftjescocktail
Eva Posthuma de Boer helpt jou en je vrienden deze Kerst uit de brand met een stressvrij kerstmenu – inclusief wijntips van Harold Hamersma. De Borrelhap 👉

Pot au feu van van kolgans [recept]
Dit pot-au-feu recept is een topper in de winter! Maar in elk seizoen kun je de groentes lekker variëren voor jouw ultieme gerecht. Smullen!

Makkelijke en moderne porcetta uit de Provençe [recept]
Maak zelf porchetta met dit makkelijke recept, de oven doet het meeste werk. Porchetta geeft je jouw kerstdiner een lekker Italiaans tintje.

Recept Confit de Canard | De perfecte klassieker
Confit de Canard maak je helemaal zelf met dit fijne recept van Bas Robben. Deze klassieker met eendenbout komt uit zijn nieuwste kookboek Vet.

Midden Oosters Zoet Spektakelstuk | Vijgen-rozentompouce uit Feasts
Recept voor een prachtige Vijgen-Rozentompouce. Onderdeel van ons Midden Oosterse Kerstmenu en afkomstig uit het nieuwe kookboek Feasts – oftewel feest!

Beef Wellington | het perfecte kerstgerecht [recept]
Beef Wellington is een van de meest klassieke kerstgerechten die ik ken. Met een mooi stuk rund, duxelles en bladerdeeg maak je een echte showstopper!

Recept | Coq au Vin uit Het Franse Kookatelier
Met dit vernieuwde recept voor Coq au Vin maak je een heerlijke en feestelijk hoofdgerecht voor zo’n acht personen. Perfect voor een dinertje!

Saoto soep of soto ayam, dit is de lekkerste [recept]
Soto ayam of saoto soep is een aanrader wanneer je aan het kwakkelen bent, want saoto is een soort perfecte mix van gemberthee en kippensoep.

Brindisa recept | Spaanse rancho riojano met chorizo
Sappige rijke smaken van rokerige chorizo met aardappel en paprika, fantastische smaken die je allemaal terugvindt in dit toprecept!

Andijvie stamppot met spekjes maak je zo! [+ recept voor oma’s gehaktballen]
Bij ons thuis met stip op één, andijviestamppot! Deze simpele stamppot maak je makkelijk zelf. Helemaal met dit recept.

Tomatensoep maken van verse tomaten [ 4 recepten!]
Tomatensoep is supergezond. Hier vind je niet alleen ons recept voor ‘gewone’ tomatensoep, maar ook recepten voor gazpacho, witte tomatensoep en Chinese tomatensoep bij elkaar. Handig!

Recept | Hutspot maken doe je zo!
Echt lekkere ouderwetse hutspot maken mét stoofvlees! Hier vind je een perfect recept voor hutspot en een recept voor ouderwets stoofvlees!

Zelf jus maken doe je zo!
Heerlijke zelfgemaakte jus, dat wilt iedereen! In dit artikel leer je hoe zelf jus moet maken.

Zoete Aardappelsoep | Heerlijk simpel en veelzijdig [Recept]
Als je zin hebt in een simpele maar overheerlijke zoete aardappelsoep, dan moet je dit lezen! Soep van zoete aardappel zit bomvol smaak.

Zuurkoolschotel uit de oven [recept]
Zuurkoolschotel uit de oven (met rookworst en spek!) is niet alleen heel lekker, maar ook makkelijk te maken met dit recept. Eet smakelijk!

Boerenkool stamppot met worst en spekjes [recept]
Boerenkool stamppot met worst en spekjes: daar kom je de winter wel mee door. Hoe je het maakt, lees je hier!

Recept | Homemade gevulde speculaas met roomboter!
Craving voor speculaas? Dit simpele recept voor gevulde speculaas maak je in een handomdraai! Nog lekkerder met een beetje sinaasappelschil!

Jamie Oliver’s Lamscurry | een foodrevolution recept
Recept uit Jamie Oliver’s Food Revolution Serie : Lamscurry met kikkererwten. Dat zelfgemaakte curry niet moeilijk hoeft te zijn bewijst dit recept. Daarnaast ook zoveel gezonder en lekkerder dan afhalen. Kook je mee?

Stoofpot: lekker pruttelen met een glas Syrah
Winter: Koud & guur! Tijd voor een lekker glas syrah, met een boek op de bank, terwijl je eten langzaam gaar wordt. Recept voor de ultieme stoofpot!

Pepernoten bakken: wie zoet is krijgt lekkers…
Recept voor pepernoten van WijnSpijs. Uitgebreid getest en goedgekeurd door de Pepernoten-Proef-Piet. 😉 Maak ze ook!
De lekkerste wintergroenten
Het overwinteren van je dieet kan gezond – en lekker – zijn als je een paar favoriete wintergroenten toevoegt. Welke groenten zijn het beste te gebruiken tijdens de winter?
Lokale producten zijn soms moeilijk te vinden, wanneer het koude weer de groei van het gewas remt, maar als je de winter goed door wilt komen zijn verse groenten onontbeerlijk. Lees verder voor onze wintergroente top 10
Rammenas (winterradijs) : de rammenas is verwant aan de radijs en de rettich. Dat proef je meteen. Hierdoor kun je de rammenas op dezelfde manier verwerken als een radijsje. Lekker fris in een salade. Als je de rammenas kookt of roerbakt wordt hij wat milder van smaak.
Koolraap: Deze ondergewaardeerde groente is in de vergetelheid geraakt, maar de koolraap is op zijn weg terug. De koolraap kan op verschillende manier kan worden bereid. Verwerk ze in een stamppot, als puree of gewoon lekker gekookt met kaassaus en ham.
Schorseneer: deze stengelgroente is allang geen ‘armeluis-asperge’ meer en krijgt inmiddels de aandacht die hij verdient. Naast dat de schorseneer kan worden gekookt of gebakken is het heerlijk om hem in lange plakken te snijden en te frituren. Zo wordt hij lekker crispy.
Pastinaak: de pastinaak wordt steeds populairder, en terecht. Op de eerste plaats is pastinaak heel lekker. De lichtzoete smaak maakt dat pastinaak bij velen in de smaak valt. Daarnaast is pastinaak erg veelzijdig: je kunt hem toevoegen aan stamppotten, een puree van maken. Snijd de pastinaak in dunne plakjes, frituur de plakjes in de olie en bestrooi ze met grof zeezout. Zo heb je een heerlijke krokante snack.
Groene kool of savooiekool: deze heerlijke wintergroente leent zich voor tal van bereidingen. Natuurlijk kan groene kool worden gekookt voor een klassiek Hollands gerecht. Probeer deze kool ook eens te stoven of te roerbakken. Als je de bladeren blancheert kun je ze gebruiken om gevulde pakketjes mee te maken.
Prei: de prei wordt vanwege de sterke smaak vaak gebruikt als smaakmaker. Soep maken zonder deze wintergroente is praktisch ondenkbaar. Maar prei verdient het om de hoofdrol te spelen. Heerlijk in een stamppot, gestoofd of gekarameliseerd.
Winterpeen: ze zijn weliswaar het hele jaar door verkrijgbaar, maar de winterpeen mag in deze lijst niet ontbreken. Deze wortel vormt al jaren een essentieel onderdeel van ons eetpatroon. Als smaakmaker in bouillons of soepen, in salades, gewokt of natuurlijk in de hutspot.
Rode kool: al generaties lang is dit één van de meest populaire wintergroenten. Maar wist je dat rode kool erg lekker is als je hem inmaakt? Je kunt het ook raspen en verwerken in een lekkere frisse salade.
Spruitjes: als kind had je er een hekel aan, maar je hebt geleerd ervan te houden. Spruitjes worden vaak gekookt, of eerst geblancheerd en dan gebakken met uitjes en spek. Wist je dat je spruitjes ook rauw kunt eten? Als je ze heel dun snijdt kun je er een heerlijke salade van maken.
Boerenkool: dé ultieme wintergroente. Hoewel boerenkool meestal tot stamppot wordt verwerkt, kun je bloemkool ook prima roerbakken en is het heerlijk en supergezond in een salade.
Heerlijke, gezonde wintergerechten
De winter is een tijd waarin we gezellig bij elkaar komen om lekker te eten en te drinken. In deze tijd voelen mensen zich hongeriger en daarom zijn die zwaardere wintergerechten ook zo lekker. Eten waar je het lekker warm van krijgt als het buiten koud is.
Met de feestdagen is het al moeilijk genoeg om je niet volledig te laten gaan. Hoe zorg je er nou voor dat je ook nog een beetje gezond blijft eten tijdens de winter?
Soep
Wat is er lekkerder dan een kop warme soep op een koude winterdag? Zoek naar soeprecepten op basis van kippenbouillon, groentebouillon of water en die veel groenten bevatten om je soep extra gezond te maken.
Een goedgevulde wintersoep is lekker met zelfgebakken volkoren- of roggebrood. Inspiratie nodig? Lees dan hier 10 overheerlijke soep recepten voor in de winter!


Stamppot
In de winter kun je natuurlijk niet zonder een heerlijke stamppot op z’n tijd. Houd er wel rekening mee dat de grote hoeveelheid aardappel veel calorieën met zich meebrengt. Je kunt stamppot gezonder maken door:
- De groente niet te lang te koken, omdat dan veel vitaminen verloren gaan.
- Niet te veel vlees in de stamppot te verwerken, of ander, magerder vlees te gebruiken. Maak ook eens een vegetarische stamppot!
- Een deel van de aardappelen te vervangen door bloemkool of wortelgroente, zoals pastinaak of knolselderij, hartstikke lekker!
Winterdesserts
Bij winterdesserts denk je toch aan warme appeltaart of pumpkin pie. Warme, rijke, zoete desserts vol smaak. Heerlijk, maar winterdesserts hoeven niet per se die machtige caloriebommen te zijn.
Desserts kun je gezonder maken door zo veel mogelijk vers fruit te gebruiken. Citrusvruchten, peren, granaatappels, mango’s en kiwi’s zijn volop verkrijgbaar tijdens de wintermaanden. Laat je fantasie de vrije loop.

DEEL JE CREATIES!
En? Weet je wat je welk recept je gaat maken vandaag? Deel je gerecht met ons en alle andere foodies! Post je creatie op Instagram met de hashtag #wijnspijsrecept en tag ons @wijnspijs!
Nog geen keuze gemaakt? Klik op wat eten we vandaag, om alle recepten op het WijnSpijs Magazine te bekijken. Er zit zeker ook iets voor jou bij!