Warme smaken en stevige gerechten

WAT ETEN WE VANDAAG?

Winterkost, stoven op het kleinste pitje en recepten voor stevige soep

Wat eten we vandaag? Winterse kost.

De winter loopt officieel van december tot maart. En het is de perfecte tijd voor allerlei heerlijke seizoensgroente, stampot, soep en ovenschotels. 

Favoriet bij veel mensen blijft de ouderwetse witlof met ham en kaas. Maar er zijn natuurlijk genoeg recepten die wat spannender zijn, uitdagend om te maken of juist lekker snel. 

Een van de grootste voordelen van de winter vind ik dat je ongestoord uren in de keuken kunt rondscharrelen met een glas wijn. Neem de tijd voor gerechten die je huis langzaam vullen met de geur van kruiden, terwijl je door je favoriete kookboek bladert. Stoofpotjes die alleen maar lekkerder worden wanneer ze langer opstaan. En de druppels die langs de beslagen ramen rollen. Ik kan er zomers best naar verlangen. 

De winter is ook de tijd van kerstrecepten, die staan hier. 

Hier vind je recepten die je lekker warm maken, comfortfood om van te snoepen onder een dekentje en recepten voor gerechten gemaakt met seizoensproducten. 

Dat zijn bijvoorbeeld, kokkels, schelvis, schar, heilbot, hert, zwijn, fazant, patrijs, konijn, boerenkool – allerlei soorten kool – spruiten, witlof, winterpostelein en prei. Maak er soep, ovenschotels en rijke pasta’s en risotto’s mee. 

 

Tip | Wil je snel en altijd naar deze pagina kunnen terug grijpen? Maak er dan een bladwijzer van. 

De lekkerste wintergroenten

Het overwinteren van je dieet kan gezond – en lekker – zijn als je een paar favoriete wintergroenten toevoegt. Welke groenten zijn het beste te gebruiken tijdens de winter? 

Lokale producten zijn soms moeilijk te vinden, wanneer het koude weer de groei van het gewas remt, maar als je de winter goed door wilt komen zijn verse groenten onontbeerlijk. Lees verder voor onze wintergroente top 10

 
  • Rammenas (winterradijs) : de rammenas is verwant aan de radijs en de rettich. Dat proef je meteen. Hierdoor kun je de rammenas op dezelfde manier verwerken als een radijsje. Lekker fris in een salade. Als je de rammenas kookt of roerbakt wordt hij wat milder van smaak.

  • Koolraap: Deze ondergewaardeerde groente is in de vergetelheid geraakt, maar de koolraap is op zijn weg terug. De koolraap kan op verschillende manier kan worden bereid. Verwerk ze in een stamppot, als puree of gewoon lekker gekookt met kaassaus en ham.

  • Schorseneer: deze stengelgroente is allang geen ‘armeluis-asperge’ meer en krijgt inmiddels de aandacht die hij verdient. Naast dat de schorseneer kan worden gekookt of gebakken is het heerlijk om hem in lange plakken te snijden en te frituren. Zo wordt hij lekker crispy.

  • Pastinaak: de pastinaak wordt steeds populairder, en terecht. Op de eerste plaats is pastinaak heel lekker. De lichtzoete smaak maakt dat pastinaak bij velen in de smaak valt. Daarnaast is pastinaak erg veelzijdig: je kunt hem toevoegen aan stamppotten, een puree van maken. Snijd de pastinaak in dunne plakjes, frituur de plakjes in de olie en bestrooi ze met grof zeezout. Zo heb je een heerlijke krokante snack.

  • Groene kool of savooiekool: deze heerlijke wintergroente leent zich voor tal van bereidingen. Natuurlijk kan groene kool worden gekookt voor een klassiek Hollands gerecht. Probeer deze kool ook eens te stoven of te roerbakken. Als je de bladeren blancheert kun je ze gebruiken om gevulde pakketjes mee te maken.

  • Prei: de prei wordt vanwege de sterke smaak vaak gebruikt als smaakmaker. Soep maken zonder deze wintergroente is praktisch ondenkbaar. Maar prei verdient het om de hoofdrol te spelen. Heerlijk in een stamppot, gestoofd of gekarameliseerd.

  • Winterpeen: ze zijn weliswaar het hele jaar door verkrijgbaar, maar de winterpeen mag in deze lijst niet ontbreken. Deze wortel vormt al jaren een essentieel onderdeel van ons eetpatroon. Als smaakmaker in bouillons of soepen, in salades, gewokt of natuurlijk in de hutspot.

  • Rode kool: al generaties lang is dit één van de meest populaire wintergroenten. Maar wist je dat rode kool erg lekker is als je hem inmaakt? Je kunt het ook raspen en verwerken in een lekkere frisse salade.

  • Spruitjes: als kind had je er een hekel aan, maar je hebt geleerd ervan te houden. Spruitjes worden vaak gekookt, of eerst geblancheerd en dan gebakken met uitjes en spek. Wist je dat je spruitjes ook rauw kunt eten? Als je ze heel dun snijdt kun je er een heerlijke salade van maken.

  • Boerenkool: dé ultieme wintergroente. Hoewel boerenkool meestal tot stamppot wordt verwerkt, kun je bloemkool ook prima roerbakken en is het heerlijk en supergezond in een salade.

Heerlijke, gezonde wintergerechten

De winter is een tijd waarin we gezellig bij elkaar komen om lekker te eten en te drinken.  In deze tijd voelen mensen zich hongeriger en daarom zijn die zwaardere wintergerechten ook zo lekker. Eten waar je het lekker warm van krijgt als het buiten koud is. 

Met de feestdagen is het al moeilijk genoeg om je niet volledig te laten gaan. Hoe zorg je er nou voor dat je ook nog een beetje gezond blijft eten tijdens de winter?

Soep

Wat is er lekkerder dan een kop warme soep op een koude winterdag? Zoek naar soeprecepten op basis van  kippenbouillon, groentebouillon of water en die veel groenten bevatten om je soep extra gezond te maken.

Een goedgevulde wintersoep is lekker met zelfgebakken volkoren- of roggebrood. Inspiratie nodig? Lees dan hier 10 overheerlijke soep recepten voor in de winter!

wortel en linzensoep
stamppot andijvie ingrediënten

Stamppot

In de winter kun je natuurlijk niet zonder een heerlijke stamppot op z’n tijd. Houd er wel rekening mee dat de grote hoeveelheid aardappel veel calorieën met zich meebrengt. Je kunt stamppot gezonder maken door:

  • De groente niet te lang te koken, omdat dan veel vitaminen verloren gaan. 
  • Niet te veel vlees in de stamppot te verwerken, of ander, magerder vlees te gebruiken. Maak ook eens een vegetarische stamppot!
  • Een deel van de aardappelen te vervangen door bloemkool of wortelgroente, zoals pastinaak of knolselderij, hartstikke lekker!

Winterdesserts

Bij winterdesserts denk je toch aan warme appeltaart of pumpkin pie. Warme, rijke, zoete desserts vol smaak. Heerlijk, maar winterdesserts hoeven niet per se die machtige caloriebommen te zijn.

Desserts kun je gezonder maken door zo veel mogelijk vers fruit te gebruiken. Citrusvruchten, peren, granaatappels, mango’s en kiwi’s zijn volop verkrijgbaar tijdens de wintermaanden. Laat je fantasie de vrije loop.

Appeltaart-recept

DEEL JE CREATIES!

En? Weet je wat je welk recept je gaat maken vandaag? Deel je gerecht met ons en alle andere foodies! Post je creatie op Instagram met de hashtag #wijnspijsrecept en tag ons @wijnspijs! 

Nog geen keuze gemaakt? Klik op wat eten we vandaag, om alle recepten op het WijnSpijs Magazine te bekijken. Er zit zeker ook iets voor jou bij!