Deze zoete aardappel gratin is voor iedereen die op zoek is naar originele inspiratie. Een gerecht dat naast kleurrijk en eenvoudig ook lekker is. Deze zoete aardappel gratin met chilipeper heeft het allemaal! Echt een perfecte gerecht om in die donkere wintermaanden een oppepper te geven.

Chef Lauren Lovatt maakte dit recept en tal van anderen - je vindt ze in haar eerste kookboek Mind Food - om jou te helpen met het verbeteren van je mentale gezondheid.

Zoete aardappel gratin met chilipeper

0 from 0 votes
Recipe by Lauren Lovatt Course: HoofdgerechtDifficulty: Makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

1

hour 
Bereidingstijd

1

hour 
Totale tijd

2

hours 

Om deze zoete aardappel gratin op te leuken, garneren we het met een pompoen alguashte. Maar wat is dat? Het komt uit de Salvadoraanse keuken. Het is gemaakt van fijngemalen pompoenpitten en wordt gebruikt om hartige, maar ook zoete gerechten te garneren. In combinatie met chili vlokken en gerookt zout is het een heerlijke toevoeging aan deze zoete aardappel gratin.

Ingrediënten

  • 2 el 2 olijfolie

  • 1 1 grote rode ui, in dunne ringen

  • 0,5 tl 0,5 zout

  • 4 tenen 4 knoflook, geperst

  • 500 gram 500 zoete aardappel, gewassen, in schijfjes van 2 mm

  • 400 gram 400 aardappels, gewassen, in schijfjes van 2 mm

  • 200 gram 200 cashewnoten, minstens 1 uur in heet water geweekt, afgespoeld

  • 1 tl 1 chilivlokken

  • 3 el 3 gistvlokken

  • vers gemalen zwarte peper

  • Voor de alguashte
  • 100 gram 100 pompoenpitten

  • 0,5 tl 0,5 chilivlokken

  • 0,5 tl 0,5 gerookt zout

Bereiding zoete aardappel gratin

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C.
  • Voor de gegratineerde aardappels verhit je de olie in een grote pan en voeg je de ui en het zout toe. Fruit ongeveer 10 min. op laag vuur totdat de ui zacht maar niet bruin is. Bak de knoflook 1 min. mee.
  • Doe alle aardappels in de pan en schenk er 400 ml water bij. Breng aan de kook en kook de aardappels ongeveer 10 min.
  • Pureer in de keukenmachine of blender de geweekte cashewnoten 30 sec. met 400 ml water totdat je cashewnotenroom hebt.
  • Schenk de cashewnotenroom in de pan met aardappels en voeg de chilivlokken, gistvlokken en wat zwarte peper toe. Kook 5 min. totdat de aardappels gaar zijn.
  • Laat de inhoud van de pan in een vrij hoge ovenschaal glijden. Strijk de bovenkant glad, zet de ovenschaal in de oven en bak 20 min. of totdat de bovenkant goudbruin is.
  • Voor de alguashte zet je een pannetje op matig vuur, voeg de pompoen-pitten toe en rooster deze totdat ze beginnen te poffen. Laat ze in een vijzel glijden en maal ze fijn met de chilivlokken en het zout.
  • Haal de aardappels uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen. Je kunt de hete gegratineerde aardappels eten zoals ze zijn, besprenkeld met alguashte, of ze serveren met verse sla, gegrilde paarse bimi of gemasseerde boerenkool.

Tips

  • Je kunt voor de gewone aardappelen bijvoorbeeld Alouettes gebruiken.
  • Deze zoete aardappelgratin kun je gemakkelijk voor de hele week maken. Je hoeft het voor het serveren alleen nog even op te warmen. Toch nog zoete aardappel over? Maak dan ook een keer écht krokante zoete aardappelfriet.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Zoete aardappel gratin uit Mind Food van Lauren Lovatt

  • Auteur | Lauren Lovatt
  • Fotograaf | Sara Kiyo Popowa
  • Uitgever | Terra
  • Release | 2 september 2022
  • Bekijk de prijs hier op Bol.com
kaft kookboek mind food van lauren lovatt

Lauren Lovatt is een plantaardige chef en ondernemer. Ze wijdt haar leven aan mensen inspireren met haar kennis over een betere mentale gezondheid door middel van eten. Dit doet ze onder andere met haar 'Plant Academy' in Londen. Hier vind je een food studio, testkeuken en leeromgeving waarin ze je meeneemt in de wereld van plantaardig mind food.

Dit doet ze ook in haar eerste kookboek Mind Food. In dit boek omschrijft ze voeding als de belangrijkste factor voor mentale gezondheid. Ze geeft je tal van vezel- en kleurrijke recepten die je helpen je beter te voelen in je lichaam. Allemaal geïnspireerd op haar eigen ervaringen.

Wil je jezelf uitdagen in de keuken? Probeer dan eens het populaire gerecht okonomiyaki uit hetzelfde kookboek van Lauren Lovatt.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten