Frittata is een met groente gevulde en luchtige omelet uit Italië. Het gerecht is, zoals zoveel klassiekers, ontstaan doordat arme mensen een manier zochten om van hun kliekjes af te komen.

De frittata is een perfecte manier om restjes groenten te verwerken tot een lekkernij. Een goeie frittata is luchtig, licht, zit vol met groente en hij smaakt alsof je ergens op een piazza in de zon zit te genieten. 

Moeilijk om te maken? Dacht het niet! Met een paar simpele hoofdingrediënten, een garde en een oven zet jij een heerlijke en échte Italiaanse frittata op tafel!

Frittata uit de oven met spinazie en courgette

3 from 9 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

#nofoodwaste

Frittata is perfect om je restjes groenten, kaas en vlees op te maken. De truc zit hem in het niet te vochtig krijgen van je vulling. Laat de gebakken of rauwe groenten dus altijd even uitlekken in een vergiet met een snuf zout, voordat je ze gebruikt als vulling. 

Denk ook na over de kooktijd. Harde groenten die je normaal gesproken langer zou koken (aardappel, wortel, kool), kun je het beste even voorgaren of koken (stap 1). Wanneer je ze kleiner snijdt wordt de kooktijd natuurlijk korter. Groenten die geen, of nauwelijks kooktijd gebruiken, kun je rauw toevoegen aan je frittata, zoals kruiden, bladgroenten, courgette en tomaten (stap 2). Je kunt zelfs geweekte kikkererwten toevoegen. 

Ingrediënten

  • 1 el 1 roomboter

  • 200 gram 200 verse spinazieblaadjes

  • 150 gram 150 pancetta, optioneel

  • 1 1 courgette

  • 200 gram 200 cherrytomaten

  • 8 8 eieren

  • 100 ml 100 yoghurt, optioneel

  • 100 gram 100 geraspte kaas

  • Zout en verse peper

  • 150 gram 150 geitenkaas

  • 1/4 1/4 bosje fijngehakte bieslook

  • 1 1 grote tak oregano

  • 1/2 1/2 bosje tijm

  • 2 2 takken rozemarijn

bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.

    Pak een koekenpan (als je er een hebt die ook in de oven kan scheelt dat weer in de afwas!) en zet deze op middelhoog vuur. Smelt daarin de boter en voeg de spinazie toe. De spinazie gaat ontzettend slinken, dus je kunt deze groente het beste in delen toevoegen. Bak de spinazie al rustig roerend tot de blaadjes geslonken zijn.

    Doe de spinazie in een vergiet, hierdoor kan het vrijgekomen vocht weglopen.
  • Veeg de pan schoon met een stukje keukenrol en zet hem terug op het vuur. Bak de pancetta aan voor zo’n 8 minuutjes op middelhoog vuur tot ze licht krokant zijn. Snijd ondertussen de courgette in halve plakjes en de cherrytomaatjes in tweeën. Als je een oven bestendige pan hebt gebruikt voeg je de groenten inclusief de spinazie bij de pancetta. 

    Pak anders een ruim bakblik of een pievorm met vaste bodem en bekleed deze met bakpapier. Verdeel in het blik de pancetta, courgette, tomaatjes en de spinazie. Zet even apart. 
  • Neem een grote (beslag)kom en doe daarin de eieren, de yoghurt (als je die gebruikt) en de geraspte kaas. Hak de kruiden fijn en voeg deze toe aan de kom, gevolgd door een snufje zout en wat verse peper. Klop de eitjes en roer de ingrediënten door elkaar.
  • Schenk het eiermengsel in de pan of bakblik. Schudt een beetje zodat de de ingrediënten goed met elkaar mengen. Verbrokkel de geitenkaas boven het bakblik.
  • Schuif het blik in de voorverwarmde oven en bak 20 minuutjes. De frittata moet goudbruin zijn en gaar. Maak een snede in het midden en controleer of er rauw ei in loopt. Als dat het geval is zet je de frittata nog even terug. Controleer zo elke 5 minuten. Je frittata moet gaar zijn, maar niet droog worden.
  • Laat de frittata afkoelen en verder opstijven. Snijd vervolgens in parten of stukjes en serveer met een groene salade en brood.

variatieTips

  • Er zijn genoeg opties om je frittata nóg meer smaak te geven. Wat dacht je van een restje groenten uit je groentenlade. Bimi, broccoli, alle soorten bladgroenten, paprika, uien en ga maar door. Maak het extra lekker en extra gezond! 
  • Ook stukjes vlees, zoals spek, gesneden kipfilet, of misschien wel een fijngesneden ansjovis zijn heerlijk in een frittata. Kijk bij die laatste wel even naar de hoeveelheid zout die je toevoegt. Ansjovis is al vrij zout, helemaal in combinatie met kaas.
  • Frittata is extra lekker met gesmolten kaas. Belegen of oude geraspte kazen werken heel goed. Deze kazen zijn wat zouter en daardoor komen de smaken wat beter tot zijn recht. Als je echt uit wilt pakken, gebruik dan geraspte Parmezaanse kaas. 
  • Aardappelen doen het prima in een frittata, (of noem je het nu een tortilla?). Het geeft deze Italiaanse omelet een stevigheid die perfect is voor een to go lunch of picknick. Om een lekkere aardappelfrittata te maken, laat je het beste de courgette weg. 

    Voordat je aan de frittata begint, schil je de aardappelen voor je ze in schijfjes snijd. Kook de schijfjes ongeveer tien minuten in een pan met water. Even afgieten en kort aanbakken in een koekenpan met een beetje boter. Strooi naar smaak wat peper en zout over de piepers en de schijfjes zijn klaar om in de frittata te verdwijnen. Deze aardappelfrittata smaakt nóg lekkerder met wat bosui en tijm.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Frittata bewaren

Dit gerecht kun je prima bewaren in de koelkast én de vriezer. In de koeling blijft de frittata ongeveer 4 dagen goed te eten. Je kunt dit gerecht dan koud serveren – ook lekker – of even oppiepen in de magnetron. 

Wil je deze frittata invriezen, dan doe je dit het beste in een plastic bakje. De frittata wordt zo wel een beetje droger. Beter kun je hem direct opeten. Wil je wel invriezen dan kun je meerdere stukken in één bakje doen, maar zorg er dan wel voor dat elk stukje van elkaar is gescheiden met een velletje bakpapier. Je frittata blijft zo tot wel drie maanden goed.

Wel opletten met ontdooien: zorg dat je de stukjes 24 uur voor gebruik uit de vriezer haalt. Laat rustig ontdooien op een schaaltje met daarop twee velletjes keukenpapier. De frittata houdt namelijk veel vocht vast als ‘ie is ingevroren.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten