Trifle recept dat perfect is als feestelijke afsluiter van een kerstdiner of een ander feestje. Je kunt een persoonsschaaltjes maken of een grote zoals op de foto.

Een trifle bestaat uit verschillende laagjes, van fruit, cake of koekjes en creme. Traditioneel cake met een vleugje alcohol, custard, room en fruit. Welke soorten je gebruikt is natuurlijk helemaal aan jou.

Mijn versie heeft een echt winters tintje door de stoofperen.

Trifle met stoofperen en custard

5 from 1 vote
Course: Dessert
Portie

8

Personen
Bereidingstijd

20

minutes

Dit trifle recept is opgebouwd uit bramen, zelfgemaakte custard, hangop, stoofperen en bokkepootjes. Je kunt de hangop, stoofperen en custard ruim van te voren maken.

De trifle zelf zou je al een paar uur van te voren kunnen opbouwen. Let wel op. Bij mij paste de vorm niet in de koelkast. Hij stond dus buiten te wachten - met bord erop - tot we klaar waren voor het dessert.

Ingrediënten trifle

  • 2 recepten 2 zelfgemaakte banketbakkersroom

  • 1 recept 1 zelfgemaakte stoofperen

  • 800 gr 800 hangop

  • 300 gr 300 bramen, of ander zacht fruit

  • 8 8 grote bokkenpoten. Of gebruik meringue, of lange vingers, cake of andere koekjes

  • Ook handig
  • 1 1 trifle vorm

Zo maak je een trifle

  • Begin op tijd met het maken van de stoofperen en custard. Als ze goed afgekoeld zijn kun je beginnen met het maken van de trifle zelf. Je kunt beide trouwens tot wel drie dagen van te voren maken. Geen stress voor je kerstdessert! 🙂

    Kook het kookvocht van de peren tot zeker de helft in tot een mooie siroop. Als de siroop afkoelt wordt hij nog dikker. Houd steranijs, kaneelstokken en vanillepeulen achter om straks de trifle te garneren.
  • Het luistert trouwens niet zo nou. Maar het opbouwen van de trifle zelf heb ik als volgt aangepakt.
    Snijd de peren in de lengte door. Haal alle bokkenpootjes - behalve 1 - uit elkaar.
  • Maak een dunne laag hangop op de bodem van de trifle vorm. Leg daar een laagje bramen op.
  • Leg een laagje custard op de bramen tot ze helemaal onder staan. Steek de bokkepoten langs de zijkant van de trifle vorm in de custard. Misschien heb je nu even een extra handje nodig. Vul de vorm nu met de rest van de hangop tot aan de rand van de koekjes.
  • Zet de halve stoofperen met de snijkant tegen het glas op de hangop. Houd de drie mooiste peertje apart voor de bovenkant van de trifle. En vul de trifle nu met de rest van de custard.
  • Zet je achtergehouden peertjes in het midden op de trifle. Garneer met de bramen, kaneelstokken, vanillepeul en steranijs. Verdeel de perensiroop over de trifle. Breek het laatste bokkenpootje in tweeën en steek in de trifle.
    Serveren maar! trifle

Video van het recept

Tips

  • Als je 1 persoons trifles wilt serveer je per glas 1 heel stoofpeertje in het midden.
  • Dit is de trifle vorm die ik heb gebruikt.
  • Gebruik in plaats van peren en bramen elk ander soort seizoensfruit.
  • Witte stoofpeertjes zijn ook heel mooi. En als je witte chocolade in huis hebt kun je dat ook op het allerlaatste moment over je trifle schaven.
  • Het verschil tussen een Eton Mess en een trifle? De trifle heeft nette laagjes en de Eton Mess mag een zooitje zijn. De Eton Mess is ook altijd zonder alcohol.
  • De Trifle is een echte kerstklassieker. Ben je nog op zoek naar andere kerst recepten en ideeën? Klik hier dan om je kerstdiner compleet te maken.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten