Witte stoofpeertjes, een zoete zaligheid [Recept]

David
David

Witte stoofperen worden langzaam gepocheerd in witte wijn en zijn een ware traktatie. Ze zijn boterzacht, zoet en hebben heerlijke complexe smaken en een mooie goudgele kleur. Omdat de peren langzaam worden gegaard, blijven ze mooi stevig.

Heb je zin gekregen in dit klassiek Franse dessert? Lees snel verder voor ons recept en hoe je hier je eigen draai aan kunt geven.

Er zijn veel manieren om gepocheerde peren te serveren. Met onze tips maak je van deze witte stoofperen een onvergetelijk dessert, perfect voor de feestdagen. Toch meer zin in rode stoofpeertjes? Bekijk dan ons recept voor klassieke stoofperen

witte stoofperen

Recept | witte stoofperen

Nagerecht | 8 porties
Ingrediënten
  • 750 ml witte wijn
  • 100 gram suiker
  • ½ eetlepel vanille extract of 1 vanillestokje
  • 2 kaneelstokjes
  • 10 kardemomzaden
  • 8 peren

Hoe maak je het?

Stap 1

Schil de peren en verwijder het klokhuis langs de onderkant van de peer.

Stap 2

Doe de peren met de rest van de ingrediënten in een pan. Leg een bord op de peren, zodat ze volledig onder staan. Zet de pan op het vuur. Wanneer de wijn kookt zet je het vuur laag en laat je de peren 2,5 tot 3 uur pocheren.

Stap 3

Wanneer de peren gaar zijn haal je ze uit de pan. Schep de helft van het kookvocht uit de pan en laat de rest inkoken tot het zo dik is als siroop.

 

Variatietips

  • Je kunt de witte wijn vervangen door Sauternes, Muscat Beames de Venise of een andere witte dessertwijn. Doe er dan wel wat minder suiker in, anders wordt het wel heel zoet.
  • Steranijs, kruidnagel of een citrusschil geven de peertjes nog wat extra’s, lekker in de herfst en winter.
  • Een scheutje jus d’orange maakt de peertjes wat frisser en geeft ze een mooi lichtoranje kleurtje. Wil je deze kleur versterken? Doe er dan een (heel) klein beetje saffraan bij.
witte stoofperen met chocoladetaart

Wat serveer je met deze witte stoofperen?

  • Deze peertjes zijn zo lekker dat ze eigenlijk niets nodig hebben. Giet er een beetje van het ingekookte kookvocht over en je bent klaar. Wil je toch iets extra’s? Rasp er dan wat pure chocolade over. Een bitterzoete lekkernij.
  • Of … garneer deze chocoladetaart van Ottolenghi met deze gepocheerde witte peertjes. Whao! 
  • Een bolletje vanille-ijs of chocolade-ijs past goed bij witte stoofperen. Zeker als de peertjes nog een beetje warm zijn.
  • Deze witte stoofpeertjes combineren ook goed met kruimeldeeg, geroosterd amandelschaafsel en/of een lopende vanillesaus of custard. Of wat dacht je van een verse sabayon?
witte stoofperen2

Stoofperen zijn echte seizoensproducten. Is het geen herfst? En wil je toch een mooi dessert maken? Kijk dan even op onze dessertpagina. Of neem een kijkje bij alle herfst recepten.  

Geef je mening!
recipe image
Recept
Witte stoofperen, een zoete zaligheid [Recept]
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?