Witte stoofpeertjes worden langzaam gepocheerd in witte wijn en zijn een ware traktatie. Ze zijn boterzacht, zoet en hebben heerlijke complexe smaken en een mooie goudgele kleur. Omdat de peren langzaam worden gegaard, blijven ze mooi stevig.

Heb je zin gekregen in dit klassieke Franse dessert? Lees snel verder voor ons witte stoofpeertjes recept en hoe je hier je eigen draai aan kunt geven.

Wil je stoofpeertjes maken naar klassiek recept? Kijk dan hier.

Witte stoofperen

4 from 4 votes
Course: DessertCuisine: Frans
Portie

8

Porties
Bereidingstijd

2

hours 

40

minutes

Er zijn veel manieren om gepocheerde stoofpeertjes te serveren. Met onze tips maak je van deze witte stoofperen een onvergetelijk dessert, perfect voor de feestdagen.

Stoofperen zijn echte seizoensproducten. Is het geen herfst? En wil je toch een mooi dessert maken? Kijk dan even op onze dessertpagina.

Je kunt veel verschillende zoete kruiden gebruiken om stoofpeertjes in klaar te maken. Voor witte stoofperen kun je een mooie mix maken van bijvoorbeeld citroen, vanille, kaneel, kardemom, venkelzaad, steranijs en/of gember.

Ingrediënten voor witte stoofperen

  • 750 ml 750 witte wijn

  • 100 gram 100 suiker

  • 1/2 el 1/2 vanille extract of 1 vanillestokje

  • 2 2 kaneelstokjes

  • 2 2 kardemom zaden

  • 1 1 steranijs

  • 1 el 1 venkelzaad

  • 8 8 peren

Zo maak je witte stoofpeertjes

  • Schil de peren en verwijder het klokhuis langs de onderkant van de peer.witte-stoofperen-schillen
  • Doe de peren met de rest van de ingrediënten in een pan. Leg een bord op de peren, zodat ze volledig onder staan. Zet de pan op het vuur. Wanneer de wijn kookt zet je het vuur laag en laat je de peren 2,5 tot 3 uur pocheren. stoofperen-wit-pan
  • Wanneer de peren gaar zijn haal je ze uit de pan. Laat het restvocht rustig inkoken tot het zo dik is als siroop. Bewaar de peertjes in een schone pot en vul die met het ingekookte vocht tot de peertjes helemaal onder staan.

Tips

  • Toch meer zin in rode stoofpeertjes? Bekijk dan ons recept voor klassieke stoofperen. Daar vind je ook een variatie zonder wijn!
  • Deze peertjes zijn zo lekker dat ze eigenlijk niets nodig hebben. Giet er een beetje van het ingekookte kookvocht over en je bent klaar. Wil je toch iets extra’s? Rasp er dan wat pure chocolade over. Een bitterzoete lekkernij. Of … garneer deze chocoladetaart van Ottolenghi met deze gepocheerde witte peertjes. Whao! 
  • Een bolletje vanille-ijs of chocolade-ijs past goed bij witte stoofperen. Zeker als de peertjes nog een beetje warm zijn.
  • Deze witte stoofpeertjes combineren ook goed met kruimeldeeg, geroosterd amandelschaafsel en/of een lopende vanillesaus of custard. Of wat dacht je van een verse sabayon?

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

witte-stoofpeertjes

Variatietips voor witte stoofpeertjes

  • Je kunt de witte wijn vervangen door Sauternes, Muscat Beames de Venise of een andere witte dessertwijn. Doe er dan wel wat minder suiker in, anders wordt het wel heel zoet.
  • Een scheutje jus d’orange maakt de peertjes wat frisser en geeft ze een mooi lichtoranje kleurtje. Wil je deze kleur versterken? Doe er dan een (heel) klein beetje saffraan bij.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten