Je hebt van die sauzen die je direct naar de zevende hemel tillen. Dit is er één van. Je zult niet geloven hoe makkelijk het is om deze vanillesaus zelf te maken.

Hoe je dat doet, lees je hier!

Vanillesaus

5 from 1 vote
Course: DessertCuisine: Frans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minutes

Het enige dat je nodig hebt is een paar ingrediënten die je in een steelpannetje schenkt. Even roeren, even wachten en voor je het weet zit je op een roze wolk te genieten van je toetje met vanillesaus.

Ingrediënten

  • 100 gram 100 basterdsuiker

  • 1 eetlepel 1 bloem

  • 1 1 ei

  • 3 eetlepels 3 zachte roomboter

  • 240 ml 240 slagroom

  • 1 1 vanillestokje

  • snufje kaneel

Aan de slag

  • Neem een (glazen) kom en doe daarin de suiker, de bloem, het eitje, de zachtgeworden roomboter en de slagroom. Gebruik een garde om de ingrediënten goed door elkaar te mixen. Als je klaar bent met het roeren, pak je een steelpan. Doe hier het mengsel in en breng op middelhoog vuur aan de kook.
  • Zodra de saus in wording begint te borrelen, draai je het vuur laag en laat je het zo zacht mogelijk pruttelen. Trek hier ongeveer vijf minuten voor uit.
  • Terwijl de saus aan het indikken is, ga je aan de slag met het vanillestokje. Het is zaak dat je deze doormidden snijdt, zodat de smaak vrij kan komen. Dit is best een delicaat werkje. Neem een snijplank en een mooi scherp mes. Neem het vanillestokje met twee vingers bij het steeltje en snij de stokje in je lengte door midden. Je hebt nu twee gelijke helften. Wil je dat de vanillesmaak echt overheersend is, doe dan deze twee helften in de kokende saus
  • Ben je eerder op zoek naar een meer subtiele vanillesmaak, gebruik dan alleen de bonen (de zaadjes) uit het vanillestokje. Je verwijdert de boontjes het best door met de botte kant van je mes met één vloeiende beweging de zaadjes uit het lijstje te ‘ritsen’. Gooi vooral de schillen niet weg, maar steek deze in een potje suiker. Je suiker krijgt zo langzaam maar zeker een heerlijke vanillesmaak.
  • Zodra de vanille in de saus zit, laat je deze nog een beetje meetrekken terwijl de saus aan het pruttelen is. Temper de warmtebron en strooi wat kaneelpoeder en eventueel wat nootmuskaat in de pan. Roer deze specerijen door de saus en laat eventjes afkoelen. Schenk de saus direct over je lekkernij of serveer in een mooie sauskom. Waar deze vanillesaus het lekkerst bij is, dat lees je hieronder!

Tips

  • Zie je het niet zo zitten om te stoeien met een vanillestokje? Gebruik dan wat vanille-extract. Niet zo ambachtelijk misschien, maar wel een heel stuk makkelijker. Voor deze hoeveelheid aan vanille-saus heb je ongeveer 1 (flinke) eetlepel aan extract nodig. Roer dit ingrediënt door de saus, zodra je het pannetje van de warmtebron hebt gehaald

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

vanille

Welke desserts zijn lekker met vanillesaus?

Vanillesaus is perfect om je toetjes mee af te maken. Hier een lijstje met heerlijke desserts die goed passen bij vanillesaus!

  • Een ijskoud bolletje room- of sorbet-ijs.
  • Een apfelstrudel of appelbeignet.
  • Vanillesaus is ook heerlijk naast poffertjes.
  • Brusselse wafels met een flinke scheut saus.

Hopelijk is jouw vanillesaus goed gelukt, geniet ervan!

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten