Poffertjes behoren tot de Nederlandse streetfood cultuur. En toch eten de meeste mensen ze bijna nooit. Daar moeten we verandering in komen, want een portie verse poffertjes met boter en poedersuiker is hemels!

Met dit recept zet je jouw familie de lekkerste poffertjes voor. We geven je een aantal variatietips (en een recept voor vegan poffertjes).

Poffertjes

0 from 0 votes
Course: SnackCuisine: Hollands
Portie

4

Porties
Bereidingstijd

10

minutes
Voorbereiding

45

min

Dit recept voor oer-Hollandse poffertjes is al eeuwen een succes. 
Poffertjes bak je in een poffertjespan, of zoals hieronder bij de tips omschreven. 

Ingrediënten voor poffertjes beslag

  • 125 gr 125 bloem

  • 125 gr 125 boekweitmeel

  • 250 ml 250 melk

  • 7 gr 7 verse gist of 1 zakje droge gist

  • 100 gr 100 roomboter

  • 250 ml 250 water

  • 1 1 ei

  • snufje zout

  • poedersuiker

zo maak je het

  • Zeef de bloem en het boekweitmeel boven een beslagkom.
  • Verwarm de melk in een pan tot deze lauwwarm is. Roer de verse gist erdoor en zorg dat de gist volledig is opgelost.
  • Smelt 50 gram boter in een pannetje. Voeg het water bij het bloem-meelmengsel en roer door elkaar tot er een mooi en glad beslag ontstaat. Schenk de melk met de gist, samen met een snufje zout bij het beslag, gevolgd door de gesmolten boter. Blijf roeren. Klop een eitje los en voeg het toe aan het beslag. Roer alles nog eens goed door.
  • Dek nu de beslagkom af met wat huishoud- of aluminiumfolie. Laat ongeveer 30 minuten staan op huiskamertemperatuur, zodat de gist zijn werk kan doen en het beslag gaat rijzen. Zet de poffertjespan op het vuur en laat hem goed heet worden. Gebruik het restant van de boter om de pan goed mee in te vetten.
  • Schenk het beslag in de holtes van de poffertjespan. Dit gaat het makkelijkst met een knijpflesje of een maatbeker met schenktuit (doe de maatbeker niet te vol).
  • Zodra er bubbeltjes in het beslag tevoorschijn komen, kun je de poffertjes omdraaien. Dit doe je het beste met een satéstokje of een klein vorkje.
  • Als de beide kanten mooi bruin zijn, haal je de poffertjes uit de pan. Serveer ze direct met een klontje roomboter en poedersuiker.

Variatietips:

  • Eet je graag speltbrood en ben je fan van dit ‘oergraan’? Van speltmeel kun je ook heerlijke poffertjes maken.
  • Serveer de poffertjes met Hollandse stroop of ahornsiroop.
  • Poffertjes met een flinke bol vanille-ijs of kaneelijs zijn natuurlijk niet te weerstaan.
  • Als we het toch over oudhollands hebben, besprenkel de poffertjes met advocaat. Een toefje slagroom erbij en je bent in de zevende hemel. 
  • Voeg twee theelepels speculaaskruiden toe aan het poffertjesbeslag voor heerlijke speculaaspoffertjes.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Hoe bak je poffertjes zonder poffertjespan?

Heb je geen pofffertjespan? Gebruik dan deze handige truc:

Vul een lege, schone mayonaisefles, ketchupfles of stroopfles met poffertjesbeslag en draai de dop weer op de fles. Spuit vervolgens kleine toefjes in de pan. Maak de poffertjes ongeveer 3 centimeter breed. Done!

poffertjes bakken

Alle vegans opgelet!

Poffertjes zijn heel eenvoudig te veganizen. Lees hieronder een supermakkelijk recept voor vegan poffertjes!

Recept | Vegan poffertjes


Servings

4 porties

Voorbereiding

45 minuten

Bereidingstijd

10 minuten


Ingrediënten

  • 250 gram bloem

  • 400 milliliter sojamelk

  • 7 gram verse gist of 1 zakje droge gist

  • 2 gram zout

  • 2 eetlepels suiker

  • Olie om te bakken

zo maak je vegan poffertjes!

  • Verwarm de sojamelk in een pannetje tot deze lauwwarm is. Los de gist op in de melk.
  • Doe alle droge ingrediënten in een beslagkom en voeg de melk met de gist toe. Roer alles goed door. Dek de kom af en laat het beslag een half uurtje rijzen op kamertemperatuur.
  • Verwarm de poffertjespan tot deze goed heet is. Vet de pan goed in met de olie. Schenk het beslag in de poffertjespan.
  • Wanneer de poffertjes bubbeltjes krijgen, draai je ze om met een satéprikker of een klein vorkje.
  • Wanneer de poffertjes aan beide kanten mooi goudbruin zijn, haal je ze uit de pan. Serveer ze warm met poedersuiker en een klontje plantaardige margarine.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten