Stoofpeertjes maken, met óf zonder wijn [2 recepten]

Stoofpeertjes: een klassiek bijgerecht

Denk je aan de gure, natte dagen in het najaar, dan denk je aan stoofpeertjes. Als de perenoogst veilig binnen is, bieden veel groenteboeren en supermarkten stoofpeertjes aan.

Voor wie dit nog nooit heeft gemaakt zal het misschien als een verrassing komen dat dit een van de meest eenvoudige bijgerechten is die je kunt verzinnen. De geschilde peertjes worden, met of zonder specerijen, in een paar uur gaargekookt - en ze kunnen zo op tafel.

stoofpeertjes

Traditiegetrouw worden stoofperen in wijn gegaard, om ze mooi te kleuren en een diepe smaak te geven. We geven je hier een recept voor stoofperen met wijn, maar omdat koken met veel alcohol niet altijd een geschikte optie is, geven we je ook een alternatief waarin helemaal geen alcohol te pas komt. Zo kan iedereen van stoofpeertjes genieten deze winter.

Welke peren zijn geschikt voor het stoven?

Niet iedere soort peer is geschikt om te stoven. Als je stoofpeertjes gaat maken, moet je dus even goed opletten. Meestal – in de supermarkt bijvoorbeeld – wordt duidelijk aangegeven welke peertjes daarvoor geschikt zijn.

De meest geziene rassen zijn de Belgische Saint-Rémy-peren en de Hollandse Gieser Wildeman. Beide zijn prima geschikt om te stoven, waarbij de eerstgenoemde diep donkerrood kleurt en zoeter is van smaak; de Saint-Rémy is wat groter en heeft een wat subtielere zoetzure smaak, en een prachtig zalmroze kleur. Er zijn nog een paar andere stoofpeerrassen (onder andere de Zoete Bredero), maar de oogsten zijn klein, waardoor ze moeilijk te vinden zijn in de supermarkt.

stoofpeer

In feite maakt het voor het eindresultaat niet veel uit welk ras peren je kiest, maar de zoete Gieser Wildeman doet het vooral goed in combinatie met zwaardere smaken (zoals rode wijn), terwijl de minder zoete Saint-Rémy zich juist leent voor een combinatie met lichtere specerijen. In de onderstaande recepten geven we aan welk ras de voorkeur heeft, maar je kunt naar eigen inzicht afwisselen of combineren!

Het klassieke recept voor stoofpeertjes met rode wijn

Stoofpeertjes met rode wijn is de klassieke bereiding, en laat het hele huis heerlijk geuren. Voor een kilo stoofpeertjes, genoeg als bijgerecht voor een flink gezelschap, heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 1 kilo stoofperen, liefst Gieser Wildeman;
 • 1 fles fruitige rode wijn (witte wijn werkt trouwens ook!);
 • 1 kaneelstokje;
 • 1 citroen, sap en schil;
 • 2 kruidnagels;
 • 1 vanillestokje;
 • 125 gram witte suiker.
stoofpeer met wijn

Ga als volgt te werk:

 1. Schil de peertjes. Je kunt kiezen of je de peren in kwarten snijdt of heel laat. Heb je wat kleinere peren, dan is het handiger om ze heel te laten.
 2. Leg de peren in een ruime pan. Voeg een hele fles wijn toe – het hoeft geen goede wijn te zijn, maar het helpt wel voor de smaak. Vul de pan vervolgens met water, totdat de peren geheel onder water staan.
 3. Voeg het kaneelstokje, het citroensap en de (gewassen!) schil van één citroen, twee kruidnagels, de vanille uit één vanillestokje, en de suiker toe aan de pan en roer het eventjes goed door.
 4. Leg een deksel op de pan en laat het geheel aan de kook komen. Zet het vuur dan op zijn laagst, en laat het 2,5 tot 3 uur koken. Draai de peren ieder uur even om, zodat ze mooi egaal rood kleuren.
 5. Zijn je peren mooi zacht? Dan zijn ze klaar. Draai het vuur uit, en laat de stoofpeertjes afkoelen in de pan.

Je serveert de stoofperen in het vocht, lauwwarm of geheel afgekoeld. Ze zijn heerlijk bij een herfstige maaltijd, bijvoorbeeld bij rood vlees of bij een stoofpot. En tijdens de kerst mogen ze ook niet ontbreken!

Het resterende kookvocht is trouwens geweldig smaakvol. Laat het indikken door het aan de kook te brengen, en je hebt een prachtige saus, bijvoorbeeld voor bij een vleesgerecht. Je kunt de stoofperen ook serveren met ingedikt kookvocht, dat wat intenser van smaak is.

Stoofperen zonder alcohol

Je hoeft peren echt niet altijd te stoven in wijn: er zijn ook heel veel andere lekkere manieren om dit bijgerecht klaar te maken. Bessensap is bijvoorbeeld een prima vervanging van wijn. Het geeft de peren dezelfde diepe kleur, maar bevat geen alcohol. Suiker toevoegen is ook niet meer nodig, want dat zit er al voldoende in het sap.

Neem het volgende:

 • 1 kilo stoofperen (Saint-Rémy);
 • Een halve liter bessensap;
 • 1 sinaasappel, sap en schil;
 • 1 kaneelstokje;
 • 2 kruidnagels;
 • 2 stuks steranijs.

Het recept is erg vergelijkbaar met het vorige. Maak de stoofperen als volgt:

 1. Schil de peren en verdeel ze in kwartjes (of laat ze heel). Leg ze in de pan en schenk de bessensap erbij. Voeg water toe, totdat de peertjes geheel onder water staan.
 2. Was de sinaasappel en voeg de rasp en het sap van bij de stoofperen. Voeg vervolgens alle specerijen toe, breng het geheel aan de kook en laat het weer ongeveer 2,5 tot 3 uur lang garen.
 3. Is de peer zacht, maar heeft hij ook nog een beetje bite? Dan is hij goed om te eten.

Laat de peren afkoelen in het kookvocht, of haal ze uit het kookvocht om ze sneller af te laten koelen als je ze direct wil serveren.

stoofperen

Kun je stoofpeertjes goed bewaren?

In het maken van stoofpeertjes gaat wel wat tijd zitten. Het liefst maak je dan ook een grote hoeveelheid peren tegelijkertijd. De peren die niet opgegaan zijn, kun je gelukkig prima bewaren. Het beste kun je de stoofperen samen met het kookvocht in bakjes doen en invriezen. Op die manier kun je de peren de hele winter lang bewaren: ze blijven ongeveer drie maanden goed. Maak je aan het begin van de winter een grote pan vol, dan zit je de rest van het jaar dus gebakken.

Wil je de peren ontdooien, doe dat dan het liefst door ze ’s ochtends al uit de vriezer te halen en langzaam te laten opwarmen. Eventueel kan je ze ook in de magnetron op de laagste stand opwarmen, maar voorkom in ieder geval dat de peren opnieuw gaan koken in het vocht. Ze worden dan slap en verliezen die lekkere bite.

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email