Stoofpeertjes maken is een top bezigheid voor de herfst! Ze zijn eenvoudig om te maken, alleen het duurt een paar uur voordat ze klaar zijn. Begin dus op tijd!

Traditiegetrouw worden stoofperen in rode wijn gegaard, zodat ze mooi kleuren en een diepe smaak krijgen (maar je kunt ook witte stoofperen maken met witte wijn). Omdat koken met alcohol niet voor iedereen een geschikte optie is, geven we je hier ook een alternatief voor stoofpeertjes zonder wijn.

Of ben je op zoek naar meer herfstrecepten

Stoofpeertjes maken

4 from 10 votes
Course: Bijgerecht, NagerechtCuisine: Nederlands
Portie

6

Personen

De klassieke bereiding van stoofpeertjes is met rode wijn. Met dit recept laat je het hele huis heerlijk geuren! 

Wil je liever stoofpeertjes zonder alcohol? Dat kan! Je hoeft peren echt niet persé te stoven in wijn. Bessensap is bijvoorbeeld een prima vervanging! Het geeft de peren dezelfde diepe kleur, maar bevat geen alcohol. Suiker toevoegen is ook niet meer nodig, want er zit al voldoende suiker in het sap. Hieronder vind je ook dat recept.

Je kunt de stoofperen ook in de slowcooker klaar maken. 4 uur op de laagste stand is voldoende voor mooie garen peper. Wel ook elk uur even draaien voor een mooie egale kleur.

Ingrediënten voor stoofpeertjes

  • Stoofperen recept met of zonder wijn
  • 3 kaneelstokje

  • 1 kilo stoofperen, liefst Gieser Wildeman

  • 1 fles fruitige rode wijn of een fles bessensap

  • 2 kruidnagels

  • 3 stuks steranijs

  • 4 kardemom peulen

  • 1 vanillestokje, open gerist

  • 200 gram witte suiker (weglaten als je het sap gebruikt)

Stoofpeertjes maken

  • Schil de peertjes. Je kunt kiezen of je de peren in kwarten snijdt of heel laat. Heb je wat kleinere peren, dan is het handiger en mooier om ze heel te laten.
  • Voeg de vloeistof (wijn of sap) en je kruiden toe aan de pan.

    Als je wijn gebruikt voeg je ook suiker toe. Zet de pan op het vuur en laat de suiker even smelten.

    Roer even goed door en leg de peren in de pan. Of verplaatst het geheel naar de slowcooker.

    Vul de pan of slowcooker vervolgens aan met water, totdat de peren geheel onder staan. Zet er desnoods een bord op, zodat ze onder blijven staan. stoofperen in de pan
  • Leg een deksel op de pan en zet het vuur heel erg laag. Laat het 2,5 tot 3 uur koken.
    Gebruik je een slowcooker? Zet hem vier uur op de laagste stand.

    Draai de peren ieder uur even om, zodat ze mooi egaal rood kleuren.
  • Zijn je peren mooi zacht? Dan zijn ze klaar. Draai het vuur uit, en laat de stoofpeertjes afkoelen in de pan.
  • Serveer de stoofperen in het vocht, lauwwarm of geheel afgekoeld. Of kook het kookvocht nog een beetje in voor een wat meer dikke saus.

    Heerlijk bij een herfstige maaltijd, bijvoorbeeld bij rood vlees of bij een stoofpot. En tijdens de kerst mogen ze natuurlijk ook niet ontbreken!

Tips bij het maken van stoofperen

  • Het resterende kookvocht is geweldig smaakvol. Laat het indikken door het aan de kook te brengen, en je hebt een prachtige saus, bijvoorbeeld voor bij een vleesgerecht. 
  • In het maken van stoofpeertjes gaat wel wat tijd zitten, dus het liefst maak je een grote hoeveelheid tegelijkertijd. 
  • De peren die niet opgegaan zijn, kun je prima bewaren door ze samen met het kookvocht in te vriezen. Ingevroren blijven ze ongeveer drie maanden goed. Wil je de peren ontdooien, haal ze dan ’s ochtends al uit de vriezer om ze op te laten warmen. Je kan ze ook opwarmen in de magnetron, maar voorkom dat de stoofpeertjes opnieuw gaan koken in het vocht, daar worden ze slap van en ze verliezen hun lekkere bite
  • Stoofpeertjes zijn ook super lekker als dessert! Deze witte stoofpeertjes zijn een klassiek Frans dessert en een echte zoete zaligheid. In plaats van rode wijn worden ze langzaam gepocheerd in witte wijn.
  • Maak met je stoofperen een prachtig kerstdessert, zoals deze Trifle Met Stoofperen en Custard

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten