Stoofpeertjes zijn een heerlijk bijgerecht- of dessert om van te genieten in de herfst. Ze zijn eenvoudig om te maken, alleen het duurt een paar uur voordat ze klaar zijn. Begin dus op tijd!

Traditiegetrouw worden stoofperen in rode wijn gegaard, zodat ze mooi kleuren en een diepe smaak krijgen (maar je kunt ook witte stoofperen maken met witte wijn). Omdat koken met alcohol niet voor iedereen een geschikte optie is, geven we je hier ook een alternatief voor stoofpeertjes zonder wijn. Of ben je op zoek naar meer herfstrecepten

Klassieke stoofpeertjes

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: Bijgerecht, NagerechtKeuken: Nederlands
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

3

hours 

10

minuten

De klassieke bereiding van stoofpeertjes is met rode wijn. Met dit recept laat je het hele huis heerlijk geuren! 

Wil je liever stoofpeertjes zonder alcohol? Je hoeft peren echt niet altijd te stoven in wijn. Bessensap is bijvoorbeeld een prima vervanging! Het geeft de peren dezelfde diepe kleur, maar bevat geen alcohol. Suiker toevoegen is ook niet meer nodig, want er zit al voldoende suiker in het sap. Hieronder vind je ook dat recept.

Ingrediënten

  • 1 kilo stoofperen, liefst Gieser Wildeman

  • 1 fles fruitige rode wijn (witte wijn werkt trouwens ook!)

  • 1 kaneelstokje

  • 1 citroen, sap en schil

  • 2 kruidnagels

  • 1 vanillestokje

  • 125 gram witte suiker

  • Stoofpeertjes zonder alcohol
  • 1 kilo stoofperen (Saint-Rémy)

  • 0,5 liter bessensap

  • 1 sinaasappel, sap en schil

  • 1 kaneelstokje

  • 2 kruidnagels

  • 2 stuks steranijs

Bereiding

  • Schil de peertjes. Je kunt kiezen of je de peren in kwarten snijdt of heel laat. Heb je wat kleinere peren, dan is het handiger om ze heel te laten.
  • Leg de peren in een ruime pan. Voeg een hele fles rode wijn toe. Een goede wijn geeft de beste smaak. Vul de pan vervolgens met water, totdat de peren geheel onder water staan. Zet er desnoods een bord op, zodat ze onder blijven staan. 
  • Voeg het kaneelstokje, het citroensap en de (gewassen!) schil van één citroen, twee kruidnagels, de vanille uit één vanillestokje, en de suiker toe aan de pan en roer het geheel goed door.
  • Leg een deksel op de pan en laat het aan de kook komen. Zet het vuur vervolgens op zijn laagst, en laat het 2,5 tot 3 uur koken. Draai de peren ieder uur even om, zodat ze mooi egaal rood kleuren.
  • Zijn je peren mooi zacht? Dan zijn ze klaar. Draai het vuur uit, en laat de stoofpeertjes afkoelen in de pan.
  • Serveer de stoofperen in het vocht, lauwwarm of geheel afgekoeld. Heerlijk bij een herfstige maaltijd, bijvoorbeeld bij rood vlees of bij een stoofpot. En tijdens de kerst mogen ze natuurlijk ook niet ontbreken!
  • Stoofpeertjes zonder alcohol
  • Schil de peren en verdeel ze in kwartjes (of laat ze heel). Leg ze in de pan en schenk de bessensap erbij. Voeg water toe, totdat de peertjes geheel onder water staan.
  • Was de sinaasappel en voeg de rasp en het sap bij de stoofperen. Voeg vervolgens alle specerijen toe, breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 2,5 tot 3 uur lang garen. Is de peer zacht, maar heeft hij ook nog een beetje bite? Dan is hij goed om te eten.
  • Laat de peren afkoelen in het kookvocht, of haal ze uit het kookvocht om ze sneller af te laten koelen als je ze direct wil serveren.

Tips

  • Het resterende kookvocht is geweldig smaakvol. Laat het indikken door het aan de kook te brengen, en je hebt een prachtige saus, bijvoorbeeld voor bij een vleesgerecht. 
  • In het maken van stoofpeertjes gaat wel wat tijd zitten, dus het liefst maak je een grote hoeveelheid tegelijkertijd. 
  • De peren die niet opgegaan zijn, kun je prima bewaren door ze samen met het kookvocht in te vriezen. Ingevroren blijven ze ongeveer drie maanden goed. Wil je de peren ontdooien, haal ze dan ’s ochtends al uit de vriezer om ze op te laten warmen. Je kan ze ook opwarmen in de magnetron, maar voorkom dat de stoofpeertjes opnieuw gaan koken in het vocht, daar worden ze slap van en ze verliezen hun lekkere bite
  • Stoofpeertjes zijn ook super lekker als dessert! Deze witte stoofpeertjes zijn een klassiek Frans dessert en een echte zoete zaligheid. In plaats van rode wijn worden ze langzaam gepocheerd in witte wijn.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid

 •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten