Stoofpeertjes maken [recept] + variatie zonder wijn

WijnSpijs
WijnSpijs

Stoofpeertjes zijn een heerlijk bijgerecht- of dessert om van te genieten in de herfst. Ze zijn eenvoudig om te maken, alleen het duurt een paar uur voordat ze klaar zijn. Begin dus op tijd! 

Traditiegetrouw worden stoofperen in rode wijn gegaard, zodat ze mooi kleuren en een diepe smaak krijgen (maar je kunt ook witte stoofperen maken met witte wijn). 
Omdat koken met alcohol niet voor iedereen een geschikte optie is, geven we je in dit artikel ook een alternatief voor stoofpeertjes zonder wijn. Of ben je op zoek naar meer herfstrecepten

Stoofpeertjes

In dit artikel lees je alles stoofpeertjes: [klik op de link om snel naar je favoriete stuk te scrollen]

Recept | klassieke stoofpeertjes

Bijgerecht | 6 personen
Ingrediënten
Stoofpeertjes
  • 1 kilo stoofperen, liefst Gieser Wildeman;
  • 1 fles fruitige rode wijn (witte wijn werkt trouwens ook!);
  • 1 kaneelstokje;
  • 1 citroen, sap en schil;
  • 2 kruidnagels;
  • 1 vanillestokje;
  • 125 gram witte suiker.

Zo ga je te werk

De klassieke bereiding van stoofpeertjes is met rode wijn. Met dit recept laat je het hele huis heerlijk geuren! 

Stap 1. 

Schil de peertjes. Je kunt kiezen of je de peren in kwarten snijdt of heel laat. Heb je wat kleinere peren, dan is het handiger om ze heel te laten.

Stap 2

Leg de peren in een ruime pan. Voeg een hele fles rode wijn toe. Een goede wijn geeft de beste smaak. Vul de pan vervolgens met water, totdat de peren geheel onder water staan. Zet er desnoods een bord op, zodat ze onder blijven staan. 

Stap 3

Voeg het kaneelstokje, het citroensap en de (gewassen!) schil van één citroen, twee kruidnagels, de vanille uit één vanillestokje, en de suiker toe aan de pan en roer het geheel goed door.

Stap 4

Leg een deksel op de pan en laat het aan de kook komen. Zet het vuur vervolgens op zijn laagst, en laat het 2,5 tot 3 uur koken. Draai de peren ieder uur even om, zodat ze mooi egaal rood kleuren.

Stap 5 

Zijn je peren mooi zacht? Dan zijn ze klaar. Draai het vuur uit, en laat de stoofpeertjes afkoelen in de pan.

Stap 6 

Serveer de stoofperen in het vocht, lauwwarm of geheel afgekoeld. Heerlijk bij een herfstige maaltijd, bijvoorbeeld bij rood vlees of bij een stoofpot. En tijdens de kerst mogen ze natuurlijk ook niet ontbreken!

[TIP] Het resterende kookvocht is geweldig smaakvol. Laat het indikken door het aan de kook te brengen, en je hebt een prachtige saus, bijvoorbeeld voor bij een vleesgerecht. 

Stoofpeertjes

Recept | stoofpeertjes zonder alcohol

Bijgerecht | 6 personen
Ingrediënten
  • 1 kilo stoofperen (Saint-Rémy);
  • Een halve liter bessensap;
  • 1 sinaasappel, sap en schil;
  • 1 kaneelstokje;
  • 2 kruidnagels;
  • 2 stuks steranijs.

Zo ga je te werk

Je hoeft peren echt niet altijd te stoven in wijn. Bessensap is bijvoorbeeld een prima vervanging! Het geeft de peren dezelfde diepe kleur, maar bevat geen alcohol. Suiker toevoegen is ook niet meer nodig, want er zit al voldoende suiker in het sap.

Stap 1. 

Schil de peren en verdeel ze in kwartjes (of laat ze heel). Leg ze in de pan en schenk de bessensap erbij. Voeg water toe, totdat de peertjes geheel onder water staan.

Stap 2

Was de sinaasappel en voeg de rasp en het sap bij de stoofperen. Voeg vervolgens alle specerijen toe, breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 2,5 tot 3 uur lang garen. Is de peer zacht, maar heeft hij ook nog een beetje bite? Dan is hij goed om te eten.

Stap 3

Laat de peren afkoelen in het kookvocht, of haal ze uit het kookvocht om ze sneller af te laten koelen als je ze direct wil serveren.

Stoofpeertjes

Kan je stoofpeertjes lang bewaren?

In het maken van stoofpeertjes gaat wel wat tijd zitten, dus het liefst maak je een grote hoeveelheid tegelijkertijd. 

De peren die niet opgegaan zijn, kun je  prima bewaren door ze samen met het kookvocht in te vriezen. Ingevroren blijven ze ongeveer drie maanden goed.

Wil je de peren ontdooien, haal ze dan ’s ochtends al uit de vriezer om ze op te laten warmen. 

Je kan ze ook opwarmen in de magnetron, maar voorkom dat de stoofpeertjes opnieuw gaan koken in het vocht, daar worden ze slap van en ze verliezen hun lekkere bite

Geef je mening!
recipe image
Recept
Stoofpeertjes maken [recept] + variatie zonder wijn
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Beoordeling
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?