Rode kool stamppot maak je zo [Recept]

David
David

Rode kool stamppot is niet de populairste manier om deze Hollandse oerkool te eten. Meestal stoven we de rode kool eerst. Een lange bereiding met een hoop smaakmaker en suiker. Niet bepaalde de gezondste manier om rode kool te bereiden.

Vandaag gaan we het anders doen. We koken de rode kool kort met een beetje zout, zodat hij lekker beetgaar is en nog veel van de voedingsstoffen heeft. Hier maken we een lekker rode kool stamppot van. Smeuïg, romig, maar met een lekker bite. Voedzaam, gezond, maar vooral ook superlekker.

Ben je op zoek naar andere lekkere stamppot? Ontdek dan hier meer heerlijke stamppot recepten! 

rode kool1

Recept | Rode kool stamppot

Hoofdgerecht | 4 personen
Ingrediënten
  • 750 gram bloemige aardappelen
  • 750 gram rodekool (in reepjes gesneden)
  • 250 gram spekjes
  • 1 grote ui (gesnipperd)
  • 50 gram boter
  • Scheutje melk
  • Peper en zout

Zo maak je rode kool stamppot

Stap 1

Schil de aardappelen en zet op het vuur met een beetje zout. Zodra ze koken zet je ook de rode kool op (in een andere pan) met een beetje zout. Kook de aardappelen voor 15-20 minuten en de rode kool voor 10-15 minuten. Het is belangrijk dat de rode kool nog beetgaar is.

Stap 2

Ondertussen bak je de spekjes in een droge pan. Zodra er wat vet uit de spekjes is gekomen, doe je de uitjes erbij. Bak de uitjes lichtbruin en de spekjes tot ze mooi gekleurd zijn.

Stap 3

Giet de aardappelen af en laat ze even uitdampen. Doe de boter en een scheutje melk bij en stamp de aardappelen met een pureestamper. Doe de rode kool, de uitjes en de spekjes (met het vet) erbij. Roer alles goed door en breng de rode kool stamppot op smaak met peper en zout.

Variatietips:

  • Laten we eerlijk zijn, rode kool is het lekkerst met een stukje stoofvlees of een goede bal gehakt. In principe kun je elk soort gebakken vlees goed combineren met deze rode kool stamppot.
  • Hou je van appeltjes in de rode kool? Dan hou je ook van appeltjes in de rode kool stamppot. Roer de blokjes appel met de rode kool en de spekjes door de aardappelpuree, zodat de blokjes heel blijven. Zo geven ze structuur aan de stamppot.
  • Maak er in een handomdraai een ovenschotel van. Verdeel de stamppot over een ovenschotel. Strooi er wat paneermeel en een paar blokjes boter over. Bak de schotel een half uur in een oven van 180 graden. Je maakt de ovenschotel nog lekkerder door eerst een laag hacheevlees op de bodem van de ovenschaal te leggen.
  • Een vegan rode kool stamppot is supersimpel. Vervang de boter door olijfolie, de melk door soyamelk en de spekjes door veganspekjes.
Geef je mening!
recipe image
Recept
Rode kool stamppot maak je zo [Recept]
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?