Rode kool stamppot is niet de populairste manier om deze Hollandse oerkool te eten. Meestal stoven we de rode kool eerst. Een lange bereiding met een hoop smaakmaker en suiker. Niet bepaalde de gezondste manier om rode kool te bereiden.

In dit rode kool stamppot recept ga je de rode kool zó bereiden dat hij zijn voedingsstoffen behoud. Onder het recept staan nog (variatie)tips. Lees snel verder voor het recept!

Oma's verse rode kool stamppot

3 from 11 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minutes


We gaan de rode kool klaarmaken door hem kort te koken met een beetje zout, zodat hij lekker beetgaar is en nog veel van de voedingsstoffen heeft. Hier maken we een lekkere rode kool stamppot van. Smeuïg, romig, maar met een lekker bite. Voedzaam, gezond, maar vooral ook superlekker.

Ingrediënten

  • 750 gram 750 bloemige aardappelen

  • 750 gram 750 rodekool (in reepjes gesneden)

  • 250 gram 250 spekjes

  • 1 1 grote ui (gesnipperd)

  • 50 gram 50 boter

  • Scheutje melk

  • Peper en zout

Bereiding

  • Schil de aardappelen en zet op het vuur met een beetje zout. Zodra ze koken ga je de rode kool klaarmaken in een andere pan met een beetje zout. Kook de aardappelen voor 15-20 minuten en de rode kool voor 10-15 minuten. Het is belangrijk dat de rode kool nog beetgaar is.
  • Ondertussen bak je de spekjes in een droge pan. Zodra er wat vet uit de spekjes is gekomen, doe je de uitjes erbij. Bak de uitjes lichtbruin en de spekjes tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Giet de aardappelen af en laat ze even uitdampen. Doe de boter en een scheutje melk erbij en stamp de aardappelen met een pureestamper. Doe de rode kool, de uitjes en de spekjes (met het vet) erbij. Roer alles goed door en breng de rode kool stamppot op smaak met peper en zout.

tips voor rode kool stamppot maken

  • Laten we eerlijk zijn, rode kool is het lekkerst met een stukje stoofvlees of een goede bal gehakt. In principe kun je elk soort gebakken vlees goed combineren met deze rode kool stamppot.
  • Hou je van appeltjes in de rode kool? Dan hou je ook van appeltjes in de rode kool stamppot. Roer de blokjes appel met de rode kool en de spekjes door de aardappelpuree, zodat de blokjes heel blijven. Zo geven ze structuur aan de stamppot.
  • Maak er in een handomdraai een ovenschotel van. Verdeel de stamppot over een ovenschotel. Strooi er wat paneermeel en een paar blokjes boter over. Bak de schotel een half uur in een oven van 180 graden. Je maakt de ovenschotel nog lekkerder door eerst een laag hacheevlees op de bodem van de ovenschaal te leggen.
  • Een vegan rode kool stamppot is supersimpel. Vervang de boter door olijfolie, de melk door soyamelk en de spekjes door veganspekjes.
  • Ben je op zoek naar andere lekkere stamppot? Ontdek dan hier meer heerlijke stamppot recepten! 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten