WijnSpijs Magazine Logo

Ovenschotel recepten | Makkelijk en zo klaar!

Ovenschotel recepten zijn perfect voor luie koks. En zijn we dat niet allemaal zo nu en dan?

De oven doet het zware werk terwijl jij met een glas wijn op de bank zit! Ja oké, daarvoor moet je een leuk recept uitkiezen en boodschappen doen. Dan nog even alles snijden en op smaak brengen. Maar that's it.

Het huis vult zich langzaam maar zeker met onweerstaanbare geuren. En de wetenschap dat je straks zo'n dampende ovenschotel op tafel kan zetten, daar wordt je toch blij van!

Ovenschotels kan je van te voren maken en zelfs invriezen. Top, want zo heb je de volgende keer nóg minder voorbereiding. Kies maar een ovenschotel recepten uit. 

 

Alle 30 ovenschotel recepten op een rij

6 tips voor gezonde ovenschotels

Bij ovenschotels denk je als snel aan calorierijke, zware gerechten die je tijdens de koude wintermaanden eet. Een goede ovenschotel wordt vaak gemaakt op basis van veel aardappelen of andere koolhydraten, veel vlees en boter. Maar, dat kan ook anders!

Hoe zorg je ervoor dat die heerlijke ovenschotels jouw figuur, waar je zo hard voor gewerkt hebt, niet om zeep helpen? Kortom, hoe maak je een gezonde ovenschotel?

1. Gebruik kaas met minder vet in je ovenschotel

Veel ovenschotels bevatten kaas en als je de gezonde toer op wilt gaan, moet je dit als eerste aanpakken. De gezondste kazen zijn niet Parmezaanse kaas, of dat zakje geraspte kaas dat je bij de Albert Heijn koopt. Voor een gezondere ovenschotel moet je mozzarella, geitenkaas, ricotta, cottage cheese of feta gebruiken.

2. Vervang de aardappel in je ovenschotel (gedeeltelijk) 

Aardappelen zijn een ander populair ingrediënt voor ovenschotels. Aardappelen zijn alleen wel rijk aan koolhydraten en een teveel aan deze voedingsstof kan leiden tot overgewicht.

Vervang daarom de aardappelpuree, volledig of gedeeltelijk door knolselderijpuree of pastinaak. Deze bevatten slechts een fractie van de koolhydraten en zijn ook nog eens heel lekker.

Je kunt de aardappelen ook roosteren in de oven in plaats van er puree van te maken. Hierdoor gebruik je minder aardappelen en boter krijg je dus minder koolhydraten en vetten binnen.

3. Gebruik volkoren pasta in je ovenschotel

Een macaroni ovenschotel of een ander soort pastagerecht valt bij iedereen wel in de smaakt. Wie houdt er niet van een lekker lasagne of een cannelloni? Je kunt je favoriete pastagerechten makkelijk een stuk gezonder maken door er volkorenpasta in te verwerken.

Volkorenpasta is rijk aan calcium en vezels, hierdoor wordt de energie geleidelijk afgegeven, hierdoor houd je langer een vol gevoel. Die snack voor je naar bed gaat is dan wat makkelijker te weerstaan.

4. Kook je groenten niet, of kort

Korte bereidingen zijn gezonder. Als jij zoveel mogelijk voedingsstoffen wilt bewaren, dan moet je ervoor zorgen dat je ingrediënten zo kort mogelijk kookt. Als je spruitjes en aardappelen eerst 25 minuten kookt en vervolgens nog eens een half uur in de oven zet, dan verlies je enorm veel voedingsstoffen. Rooster je verse groente en aardappeltjes met schil in de oven met een beetje olijfolie. Zo blijven ze lekker knapperig en behoud je veel van de belangrijke voedingsstoffen.

5. Let op welke groenten je in je ovenschotel doet

Weet dat sommige groentes gezonder zijn dan andere. Wil jij het beste van het beste? Gebruik dan: wortelen, broccoli, champignons, rapen, asperges, bloemkool, rode biet en tomaten. Verse spinazie is ook supergezond en heel lekker in de lasagne.

6. Noten en zaden voor extra vitaminen

Voor extra vitaminen, mineralen en onverzadigde vetten, gooi je gewoon een handje noten of zaden door je ovenschotel. Naast de voedingsstoffen geven ze gezonde ovenschotel ook een lekkere bite.

Op zoek naar lekkere recepten?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram