Ovenschotels
Ovenschotels, ik ben er echt dol op.
Niet alleen doet de oven het werk, en heb jij je handen vrij. Maar ovenschotels kun je ook makkelijk voorbereiden, bijvoorbeeld als je een dinertje geeft, of als je nog moet sporten. Je kunt ze zelfs voorbereiden en invriezen. Zo kun je altijd een heerlijk gerecht uit je mouw schudden.
Ovenschotels (behalve met vis) zijn trouwens ook goed te bewaren in de koelkast. Maak dus gerust een dubbele hoeveelheid, dan heb je voor overmorgen vast gekookt. Goed af laten koelen en afdekken, een kind kan de was doen.
Elk restje pasta is geschikt om onder een laagje broodkruim en parmezaan te transformeren in een snelle ovenschotel. En alhoewel het bouwen en maken van een échte lasagne of cannelloni even tijd kost, is het wel een van mijn en jullie favoriete recepten op deze pagina.
Onder de recepten vind je tips hoe je jouw ovenschotel gezond klaarmaakt. Lees ze hier!
Tip | Wil je snel en altijd naar deze pagina kunnen terug grijpen? Maak er dan een bladwijzer van.

Lekker snel eten | Italiaanse frittata uit de oven [recept]
Deze Italiaanse frittata uit de oven maak je lekker snel klaar. Makkelijk te maken en je kunt hem vullen met je favoriete groenten of restjes uit de koelkast!

Echte traditionele Afrikaanse bobotie [recept]
Bobotie staat garant voor een smulpartij voor het hele gezin. Zon of regen, dit exotische bobotie recept is makkelijk, gezond en heel, heel erg lekker.

Moussaka recept, een heerlijke Griekse ovenschotel met aubergine en aardappel [recept]
Moussaka is een ovenschotel vol groenten, zoals aubergine en aardappel. In laagjes, met gehakt en bechamelsaus een echte guilty pleasure die heerlijk smaakt.

Snelle gnocchi met zachte taleggio en radicchio [recept]
Dit snelle gnocchi recept met raddichio en Tallegio is lekker winters. Ook lees je hier welke kant en klare gnocchi je rustig kunt kopen.

Mexicaanse enchiladas met gehakt en gesmolten kaas! [RECEPT]
Enchiladas met gehakt en een dikke laag gesmolten kaas. Krijg je al trek? Deze enchiladas zet je makkelijk en snel op tafel, smullen maar!

Witlof met ham en kaas uit de oven | recept voor een waanzinnig lekkere ovenschotel
Jouw witlof met ham en kaas uit de oven kan niet mislukken met dit makkelijke recept. Maak deze witlof ovenschotel zelf en ontdek hoe lekker Hollandse pot kan zijn.

Recept | Ovenschotel met tomaat en feta in de hoofdrol
In het kookboek SUPERVEG geeft Brooks een ode aan 25 supergroenten. Een van die groenten is tomaat. Klik hier voor het heerlijke recept.

Cannelloni met gehakt óf liever met ricotta en spinazie vulling [recept]
Cannelloni! Onzettend leuk om zelf te maken (ook met kinderen) en helemaal niet moeilijk. Welke cannelloni vulling is jouw favoriet?

Recept | Prachtige Kruidige Lamsjachtschotel uit Feasts
Perfect voor feestjes en partijen deze prachtige jachtschotel met lamsvlees. Hij moet wel twee uur in de oven, maar daarna kan-ie direct op tafel!

Voer Voor Vrienden Menu | Confit de Canard Parmentier [recept]
Eva Posthuma de Boer helpt jou en je vrienden deze Kerst uit de brand met een stressvrij kerstmenu -> dit is haar lievelingskostje waar je niet veel werk aan hebt.

Stevige preischotel met gehakt [recept]
Deze preischotel met gehakt doet wonderen op een regenachtige avond. Pimp dit gerecht met verschillende soorten kaas. Succes gegarandeerd!

Makkelijke spiraal ratatouille maken [recept] | Yummy easy quick
Deze spiraal ratatouille ziet er super indrukwekkend uit. Kijk hoe makkelijk je hem zelf kan maken met deze simpele ingrediëntenlijst!

Shakshuka met feta uit het kookboek Simple Food van Sergio Herman
Een gerecht uit het nieuwe kookboek van Sergio Herman voor de gevorderde thuiskok! Deze Arabische pittige ratatouille is rijk en vol van smaak. [recept]

Traditionele lasagne bolognese, met liefde bereid
Traditionele lasagne bolognese maak je met tijd en liefde. Met dit recept maak je deze Italiaanse klassieker tot een groot succes!

Zuurkoolschotel uit de oven [recept]
Zuurkoolschotel uit de oven (met rookworst en spek!) is niet alleen heel lekker, maar ook makkelijk te maken met dit recept. Eet smakelijk!

Recept | Pasta alla Parmigiana van Massimo Bottura & Friends
Heerlijke Pasta Alla Parmigiana uit het nieuwe kookboek van de beroemde chef Massimo Bottura. In Brood is Goud wordt met alledaagse ingrediënten gekookt.

Recept | Bakplaat Bieten, Raddichio en Gremolata
Recept van Anna Jones, onderdeel van ons ‘Het Grote-Gezellige-De-Oven-Is-Je-Beste-Vriend-Diner’. Een 10 persoons 3-gangen diner dat je perfect kunt voorbereiden! Natuurlijk ook lekker om op zichzelf te maken!

Recept | Favoriete Venkelgratin
Dit gerecht komt uit een kookboek van de Italianen Antonio Carlucci & Gennaro Contaldo en is een van mijn favoriete gerechten. Probeer maar eens uit, je gaat het zeker vaker maken. (+ Wijntip!)
6 tips voor gezonde ovenschotels
Bij ovenschotels denk je als snel aan calorierijke, zware gerechten die je tijdens de koude wintermaanden eet. Een goede ovenschotel wordt vaak gemaakt op basis van veel aardappelen of andere koolhydraten, veel vlees en boter. Maar, dat kan ook anders!
Hoe zorg je ervoor dat die heerlijke ovenschotels jouw figuur, waar je zo hard voor gewerkt hebt, niet om zeep helpen? Kortom, hoe maak je een gezonde ovenschotel?
1. Gebruik kaas met minder vet
Veel ovenschotels bevatten kaas en als je de gezonde toer op wilt gaan, moet je dit als eerste aanpakken. De gezondste kazen zijn niet Parmezaanse kaas, of dat zakje geraspte kaas dat je bij de Albert Heijn koopt. Voor een gezondere ovenschotel moet je mozzarella, geitenkaas, ricotta, cottage cheese of feta gebruiken.
2. Vervang aardappel (gedeeltelijk) of bereid ‘m met weinig vet
Aardappelen zijn een ander populair ingrediënt voor ovenschotels. Aardappelen zijn alleen wel rijk aan koolhydraten en een teveel aan deze voedingsstof kan leiden tot overgewicht.
Vervang daarom de aardappelen, volledig of gedeeltelijk door knolselderij of pastinaak. Deze bevatten slechts een fractie van de koolhydraten en zijn ook nog eens heel lekker.
Je kunt de aardappelen ook roosteren in de oven in plaats van er puree van te maken. Hierdoor gebruik je minder aardappelen en boter krijg je dus minder koolhydraten en vetten binnen.
3. Gebruik volkoren pasta
Een macaroni ovenschotel of een ander soort pastagerecht valt bij iedereen wel in de smaakt. Wie houdt er niet van een lekker lasagne of een cannelloni? Je kunt je favoriete pastagerechten makkelijk een stuk gezonder maken door er volkorenpasta in te verwerken.
Volkorenpasta is rijk aan calcium en vezels, hierdoor wordt de energie geleidelijk afgegeven, hierdoor houd je langer een vol gevoel. Die snack voor je naar bed gaat is dan wat makkelijker te weerstaan.
4. Kook je groenten niet, of kort
Korte bereidingen zijn gezonder. Als jij zoveel mogelijk voedingsstoffen wilt bewaren, dan moet je ervoor zorgen dat je ingrediënten zo kort mogelijk kookt. Als je spruitjes en aardappelen eerst 25 minuten kookt en vervolgens nog eens een half uur in de oven zet, dan verlies je enorm veel voedingsstoffen. Rooster je verse groente en aardappeltjes met schil in de oven met een beetje olijfolie. Zo blijven ze lekker knapperig en behoud je veel van de belangrijke voedingsstoffen.
5. Let op welke groenten je in je ovenschotel doet
Weet dat sommige groentes gezonder zijn dan andere. Wil jij het beste van het beste? Gebruik dan: wortelen, broccoli, champignons, rapen, asperges, bloemkool, rode biet en tomaten. Verse spinazie is ook supergezond en heel lekker in de lasagne.
6. Noten en zaden voor extra vitaminen
Voor extra vitaminen, mineralen en onverzadigde vetten, gooi je gewoon een handje noten of zaden door je ovenschotel. Naast de voedingsstoffen geven ze gezonde ovenschotel ook een lekkere bite.

DEEL JE CREATIES!
En? Weet je wat je welke ovenschotel je vandaag op tafel gaat zetten? Deel je creatie met ons en alle andere foodies! Post je gerecht op Instagram met de hashtag #wijnspijsrecept en tag ons @wijnspijs!
Toch iets anders eten? Klik op wat eten we vandaag, om alle recepten op het WijnSpijs Magazine te bekijken. Er zit zeker ook iets voor jou bij!
TOCH IETS ANDERS ETEN?

