WijnSpijs Magazine Logo

Ovenschotel recepten | Geniet, terwijl de oven het werk doet

Ovenschotels, ik ben er echt dol op.Niet alleen doet de oven het werk, en heb jij je handen vrij. Maar ovenschotels kun je ook makkelijk voorbereiden, bijvoorbeeld als je een dinertje geeft, of als je nog moet sporten. Je kunt ze zelfs voorbereiden en invriezen. Zo kun je altijd een heerlijk gerecht uit je mouw schudden.

Ovenschotels (behalve met vis) zijn trouwens ook goed te bewaren in de koelkast. Maak dus gerust een dubbele hoeveelheid, dan heb je voor overmorgen vast gekookt. Goed af laten koelen en afdekken, een kind kan de was doen.

Elk restje pasta is geschikt om onder een laagje broodkruim en parmezaan te transformeren in een snelle ovenschotel. En alhoewel het bouwen en maken van een échte lasagne of cannelloni even tijd kost, is het wel een van mijn en jullie favoriete recepten op deze pagina.

Onder de recepten vind je tips hoe je jouw ovenschotel gezond klaarmaakt. Lees ze hier!

Tip | Wil je snel en altijd naar deze pagina kunnen terug grijpen? Maak er dan een bladwijzer van.

Alle 31 op een rij

6 tips voor gezonde ovenschotels

Bij ovenschotels denk je als snel aan calorierijke, zware gerechten die je tijdens de koude wintermaanden eet. Een goede ovenschotel wordt vaak gemaakt op basis van veel aardappelen of andere koolhydraten, veel vlees en boter. Maar, dat kan ook anders!

Hoe zorg je ervoor dat die heerlijke ovenschotels jouw figuur, waar je zo hard voor gewerkt hebt, niet om zeep helpen? Kortom, hoe maak je een gezonde ovenschotel?

1. Gebruik kaas met minder vet

Veel ovenschotels bevatten kaas en als je de gezonde toer op wilt gaan, moet je dit als eerste aanpakken. De gezondste kazen zijn niet Parmezaanse kaas, of dat zakje geraspte kaas dat je bij de Albert Heijn koopt. Voor een gezondere ovenschotel moet je mozzarella, geitenkaas, ricotta, cottage cheese of feta gebruiken.

2. Vervang aardappel (gedeeltelijk) of bereid ‘m met weinig vet

Aardappelen zijn een ander populair ingrediënt voor ovenschotels. Aardappelen zijn alleen wel rijk aan koolhydraten en een teveel aan deze voedingsstof kan leiden tot overgewicht.

Vervang daarom de aardappelen, volledig of gedeeltelijk door knolselderij of pastinaak. Deze bevatten slechts een fractie van de koolhydraten en zijn ook nog eens heel lekker.

Je kunt de aardappelen ook roosteren in de oven in plaats van er puree van te maken. Hierdoor gebruik je minder aardappelen en boter krijg je dus minder koolhydraten en vetten binnen.

3. Gebruik volkoren pasta

Een macaroni ovenschotel of een ander soort pastagerecht valt bij iedereen wel in de smaakt. Wie houdt er niet van een lekker lasagne of een cannelloni? Je kunt je favoriete pastagerechten makkelijk een stuk gezonder maken door er volkorenpasta in te verwerken.

Volkorenpasta is rijk aan calcium en vezels, hierdoor wordt de energie geleidelijk afgegeven, hierdoor houd je langer een vol gevoel. Die snack voor je naar bed gaat is dan wat makkelijker te weerstaan.

4. Kook je groenten niet, of kort

Korte bereidingen zijn gezonder. Als jij zoveel mogelijk voedingsstoffen wilt bewaren, dan moet je ervoor zorgen dat je ingrediënten zo kort mogelijk kookt. Als je spruitjes en aardappelen eerst 25 minuten kookt en vervolgens nog eens een half uur in de oven zet, dan verlies je enorm veel voedingsstoffen. Rooster je verse groente en aardappeltjes met schil in de oven met een beetje olijfolie. Zo blijven ze lekker knapperig en behoud je veel van de belangrijke voedingsstoffen.

5. Let op welke groenten je in je ovenschotel doet

Weet dat sommige groentes gezonder zijn dan andere. Wil jij het beste van het beste? Gebruik dan: wortelen, broccoli, champignons, rapen, asperges, bloemkool, rode biet en tomaten. Verse spinazie is ook supergezond en heel lekker in de lasagne.

6. Noten en zaden voor extra vitaminen

Voor extra vitaminen, mineralen en onverzadigde vetten, gooi je gewoon een handje noten of zaden door je ovenschotel. Naast de voedingsstoffen geven ze gezonde ovenschotel ook een lekkere bite.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram