Een super makkelijk gerecht dat ook indrukwekkend is?! Jawel, dat is Ratatouille. Dit gerecht is voor en door iedereen en je kan hem (bijna) niet verkeerd maken. Deze spiraal ratatouille ziet er altijd geweldig uit!

De schrijver van onderstaand recept is Matt Preston. Hij houdt van makkelijk, snel, én lekker eten. In zijn boek Yummy Easy Quick bewijst hij dat het geen onmogelijke combinatie is. Kijk, daar worden we blij van! 

Traditionele spiraal ratatouille

4 from 4 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Frans
Portie

6

Personen
Prep time

30

minutes
Bereidingstijd

1

hour 

40

minutes
Total time

2

hours 

10

minutes

Ratatouille is een Franse groentestoofschotel die zijn origine kent in de Provence. Het gerecht dankt zijn naam aan het Franse woord touiller. Dat zoveel betekent als ‘aanwakkeren’ of ‘roerbakken’.

​In de 18eeeuw werd elke schotel die uit gestoofde groenten bestond, ratatouille genoemd. Maar tegenwoordig moet de basis bestaan uit tomaten, aubergine, courgette en paprika. Dit in combinatie met lekker kruiden uit de regio zoals: knoflook, tijm, basilicum, laurierblad en oregano. Dit ratatouille recept is heel erg lekker op zichzelf, maar past ook erg goed als bijgerecht bij allerlei andere Franse schotels.

Als je alles uit de kast wil halen wanneer je ratatouille gaat maken kun je zoeken naar aubergine, courgette, pompoen en pruimtomaatjes die dezelfde diameter hebben. Dan is dit een échte showstopper. 

Ingrediënten

  • 2 el 2 olijfolie

  • 1 1 rode ui, grof gesneden

  • 1 1 kleine rode paprika, zaadlijsten verwijderd, fijngesneden

  • 2 2 tenen knoflook, geperst

  • 1 el 1 rodewijnazijn

  • 800 gram 800 Italiaanse tomatenblokjes uit blik

  • 2 el 2 fijngesneden basilicumblaadjes

  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

  • 100 gram 100 mozzarella, in dunne plakjes

  • 20 gram 20 Parmezaanse kaas, geraspt

  • 2 2 courgettes, in dunne schijfjes

  • 8 8 kleine gele pompoentjes, in dunne schijfjes

  • 2 2 Libanese (kleine) aubergines, in dunne schijfjes

  • 6 6 kleine pruimtomaten, in dunne plakjes

Bereiding

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote diepe koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de rode ui en rode paprika toe en bak al roerend 5 minuten of tot ze zacht worden. Bak de knoflook 1 minuut mee of tot deze begint te geuren. Schenk de rodewijnazijn en driekwart van de tomatenblokjes erbij (probeer er zo veel mogelijk grove blokjes uit de blikjes bij te doen). Breng op middelhoog vuur aan de kook en laat 10 minuten zacht koken of tot de saus inkookt. Haal van het vuur en breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
  • Verwarm de oven voor tot 180 °C.
  • Schep de saus op de bodem van een ronde ovenschaal met een diameter van 23 cm, taartvorm of ovenbestendige koekenpan. Leg de mozzarella erop en bestrooi met de Parmezaanse kaas. 
  • Het samenstellen gaat eenvoudiger als je eerst kleine stapeltjes maakt op een snijplank. Begin met plakjes courgette, gele pompoen, aubergine en pruimtomaat van gelijke grootte. Bewaar de kleinere schijfjes voor het maken van kleinere stapeltjes die je in het midden gebruikt.
  • Begin aan de buitenrand van de ovenschaal en leg de grotere stapeltjes schijfjes eerst neer, op hun zijkant. Herhaal en werk zo naar binnen. Eindig met de iets kleinere stapeltjes en vul hiermee het midden op.
  • Roer 1 eetlepel water door de rest van de tomatenblokjes en giet dit mengsel over de bovenkant van de groenten. Dek af met aluminiumfolie en bak 40 minuten in de oven. Als je een stoomoven of stoomfunctie hebt is dit een goed moment om hem te gebruiken.
    Daarna verwijder de folie van de ratatouille en bak nog 40 minuten op de normale ovenstand.

Tips

  • Als je geen ronde ovenschaal hebt, kun je dit gerecht ook maken in een rechthoekige schaal, waarbij je de groentestapeltjes in rijen neerlegt. 
  • Je kunt ook een dun plakje mozzarella toevoegen aan elk stapeltje!
  • Ratatouille kun je gemakkelijk in de koelkast bewaren. Dit gerecht blijft ongeveer vijf dagen goed, mits je hem in een luchtdicht bakje bewaart. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de lekkernij in te vriezen. Dat kan. Zo blijft de ratatouille tot wel drie maanden goed. De groenten kunnen er wel iets papperiger van worden. Op zich is dat helemaal niet zo erg, want op deze manier leent deze groentestoof zich goed als basis voor pastasaus.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Wijn bij deze ratatouille uit de oven?

Glas rode wijn

De Provençaalse smaken van ratatouille gaan goed samen met rode wijnen die ook naar zon en kruiden smaken. Een chianti of een bandol, bijvoorbeeld, uit de Provence zelf. 

Al helemaal fijn op een zomeravond met ratatouille uit de oven: een zachtroze rosé, ook uit de Provence. 

"Yummy easy quick" van Matt Preston

“Yummy easy quick” zegt al genoeg. Matt Preston’s recepten zijn allemaal te bereiden in 30 minuten en met de ingrediëntenlijst kun je vaak je vergeten voorraden opmaken!

Alle gerechten zijn super ‘yummy’, en je hoeft niet langs 3 supermarkten en een delicatessenzaak om aan je boodschappen te komen (een dikke plus)! Een goeie aanrader als je even geen antwoord meer hebt op, “wat eten we vandaag?”

Probeer ook deze chow mein now uit Yummy easy quick!

Yummy easy quick kookboek

Yummy easy quick

  • Auteur | Matt Preston
  • Uitgever | Kosmos Uitgevers
  • Omvang | 288 pagina’s
  • ISBN | 9789021572901
  • Prijs | € 25,99

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten