WijnSpijs Magazine Logo

Onze mooiste pompoen recepten

Gelukkig is de pompoen het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. Maar vooral na de zomer, als het langzaam kouder begint te worden, grijp ik met regelmaat naar dit lijstje met pompoen recepten. 

Vooral omdat ik ze al jaren in mijn moestuin heb staan. Ze zijn heel makkelijk te kweken en nog véél lekkerder uit eigen tuin. Elk jaar is het een groot feest om te oogsten. En dan ga ik er ook voor. 

Pompoensoep, gevulde pompoen, pompoen uit de oven… herfst staat bij ons in teken van de pompoen! Ik ben er dol op. 

Welk pompoen recept ga jij maken?

Alle 19 pompoen recepten op een rij

Hoe vind je de mooiste pompoenen voor je recepten?

Als professioneel chef ben ik altijd op zoek naar de beste pompoenen om te gebruiken in mijn recepten. Een goede pompoen is rijk aan smaak en heeft een stevige structuur. Er zijn verschillende manieren om een goede pompoen te vinden:

  1. Ga naar een plaatselijke boerderij of markt: Hier kun je vaak verse, lokale pompoenen vinden die direct van de boer zijn afkomstig. Zo weet je zeker dat je een kwalitatief goede pompoen hebt die lokaal gekweekt is.

  2. Kijk naar de kleur: Een goede pompoen heeft een vrij egale diepe oranje of rode kleur (uitzonderingen daargelaten), wat aangeeft dat het vol zit met beta-caroteen, een antioxidant dat goed is voor de gezondheid.

  3. Voel aan de pompoen: Een stevige pompoen zal niet zacht aanvoelen als je erop drukt. Als je erop klopt moet de pompoen hol klinken. Als het te gemakkelijk indrukt, betekent dit dat het te rijp is en dat de smaak en structuur minder goed zijn.

Gebruik je pompoenzaden

Een ander tof aspect van het werken met pompoenen is het gebruik van de zaden. Je hoeft ze niet weg te gooien!
Gebruik de pompoenzaden om te roosteren en gebruikt als garnering of als topping voor salades. Om de zaden te bewaren, haal je ze uit de pompoen en spoel je ze af onder koud water. Laat ze daarna drogen op een theedoek en bewaar ze in een luchtdichte container in de koelkast.

Hoe bewaar je pompoen? 

Tot slot is het belangrijk om te weten hoe je een gekochte of zelfgekweekte pompoen op de juiste manier kunt opslaan. Als je de pompoen niet meteen gaat gebruiken, is het aan te raden om hem op een koele, droge plaats te bewaren. Vermijd het bewaren van pompoenen in de koelkast, omdat dit de smaak kan aantasten. Als je de pompoen hebt gesneden, is het aan te raden om de restjes in luchtdichte containers te bewaren en zo snel mogelijk op te eten, zodat ze niet bederven. Gesneden pompoen kun je ook invriezen voor later gebruik. 

Met deze tips in gedachten, kun je gemakkelijk een goede pompoen vinden en deze op de juiste manier bewaren, zodat je heerlijke pompoen recepten kunt maken. Probeer bijvoorbeeld eens een heerlijke pompoensoep! 

Pompoenpitten roosteren

Je pompoenpitten gooi je natuurlijk niet weg. Lees in dit recept hoe je zelf thuis pompoenpitten roostert en tot wel twee maanden bewaard. 

Op zoek naar lekkere recepten?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram