Aardappelgratin is een van de meest verrukkelijke ovengerechten die je kunt maken.

Iedereen kent de klassieke gratin dauphinois: een decadente ovenschotel van romige aardappelplakjes, dat niet voor niets een prinselijke titel draagt.

Zo’n prachtige schotel is altijd een succes, en een goed recept voor gratin is goud waard voor iedere thuiskok.

Klassieke aardappelgratin dauphinois

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: Hoofdgerecht, LunchKeuken: Frans
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

15

minuten

En goed moet dat recept inderdaad zijn – want zoals met wel meer gerechten uit de Franse keuken is het maken van een goede aardappelgratin een kunst.

Hoewel er maar een paar ingrediënten nodig zijn, moet je goed opletten als je niet wil eindigen met een te natte, te droge, overgare of juist nog wat harde gratin.

Dit recept is voor aardappelgratin met kookroom, maar hier onder lees je een tip voor hoe je 'm met crème fraîche maakt!

Ingrediënten

  • 750 gram vastkokende aardappelen

  • 250 ml slagroom (liefst met een vetpercentage van 40%)

  • 100 ml volle melk

  • 2 knoflookteentjes

  • Nootmuskaat

  • Roomboter, voor het insmeren van de ovenschaal

  • 50 gram gruyère, geraspt

  • Tijm, paar takjes

Bereiding

  • Schil de aardappels. Snijd ze, met een keukenmachine of mandoline, in dunne plakjes (1 mm).
  • Giet de slagroom en de melk in een grote pan. Pel de knoflookteentjes, kneus ze met een mes, en voeg ze eraan toe. Rasp er flink wat nootmuskaat bij en voeg peper en zout toe. Ris de blaadjes tijm van de takjes en voeg toe aan de pan. Breng het geheel langzaam aan de kook op een halfhoog vuur. Let op dat het niet overkookt: draai het vuur op het juiste moment laag.
  • Voeg de aardappelplakjes toe aan de pan. Breng het geheel even aan de kook, draai het vuur weer laag en laat het een minuut of tien op laag vuur pruttelen. Roer het zo nu en dan zachtjes door. De aardappelplakjes moeten zacht worden, maar niet helemaal gaar uit de pan komen. Blijf er dus bij en houd het goed in de gaten.
  • Terwijl de pan opstaat smeer je een ruime ovenschaal in met boter. Verhit de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Zijn de plakjes aardappel goed? Giet de aardappels met de room in de ovenschaal, en schik ze zodat ze goed verspreid liggen en druk ze goed aan. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en bak de gratin 30 minuten in het midden van de oven.
  • Haal de ovenschaal snel uit de oven, haal het folie eraf en bestrooi het met de gruyère. Zet de schaal weer terug in de oven en bak het nog 10 tot 15 minuten op de grillstand van je oven. totdat de kaas mooi bruint en begint te bubbelen.
  • Haal de gratin dauphinois uit de oven, en laat het een minuut of tien afkoelen voor je het serveert. Eet smakelijk!Aardappelgratin koken

aardappelgratin met crème fraîche

  • Wil je een wat minder vette variant maken, maar wel de smaak en textuur van de ‘echte’ aardappelgratin behouden? Een eenvoudige manier om dit recept wat minder zwaar te maken, is door de slagroom te vervangen door crème fraîche. 

    Houd het bovenstaande recept aan, maar vervang 250 ml slagroom en 100 ml volle melk door 250 ml volle melk en 100 gram crème fraîche gebruiken. Het eindresultaat is een stuk minder vet.

    Let wel op dat je de crème fraîche goed door de melk heen smelt/roert! Hij moet helemaal opgelost zijn, voordat je de aardappelstukjes erin kunt koken.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

De klassieke gratin dauphinois, hier moet je op letten!

Een goede gratin dauphinois is de aardappelgratin waar je van droomt: zacht, romig en zwaar, maar ook elegant. Een succesvolle aardappelgratin is niet moeilijk om zelf te maken, ondanks de chique naam. Het begint bij de keuze voor het goede soort aardappelen. Die horen vastkokend te zijn, en niet kruimig!

De juiste verhouding van room en melk en kaas zorgt voor de perfecte textuur; een beetje knoflook en nootmuskaat geven het precies dat beetje pit. Deze klassieke schotel is heerlijk met een goed stukje vlees en een frisse groene salade.

🍾 Gelegenheid

 •  •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten