Aardappelgratin maken, zo makkelijk doe je dat [recept]

Jesper Doolaard
Jesper Doolaard

Aardappelgratin is een van de meest verrukkelijke ovengerechten die je kunt maken.

Iedereen kent de klassieke gratin dauphinois: een decadente ovenschotel van romige aardappelplakjes, dat niet voor niets een prinselijke titel draagt.

Zo’n prachtige schotel is altijd een succes, en een goed recept voor gratin is goud waard voor iedere thuiskok.

Aardappelgratin recept

En goed moet dat recept inderdaad zijn – want zoals met wel meer gerechten uit de Franse keuken is het maken van een goede aardappelgratin verraderlijk lastig. Hoewel er maar een paar ingrediënten nodig zijn, moet je goed opletten als je niet wil eindigen met een te natte, te droge, overgare of juist nog wat harde gratin.

Recept | Aardappelgratin Dauphinois

Bijgerecht | 6 personen
Ingrediënten
  • 750 gram vastkokende aardappelen
  • 250 ml slagroom (liefst met een vetpercentage van 40%)
  • 100 ml volle melk
  • 2 knoflookteentjes
  • Nootmuskaat
  • Roomboter, voor het insmeren van de ovenschaal
  • 50 gram gruyère, geraspt
  • Tijm, paar takjes
Aardappelgratin maken

Zo maak je deze aardappelgratin!

Stap 1

Schil de aardappels. Snijd ze, met een keukenmachine of mandoline, in dunne plakjes (1 mm).

Stap 2

Giet de slagroom en de melk in een grote pan. Pel de knoflookteentjes, kneus ze met een mes, en voeg ze eraan toe. Rasp er flink wat nootmuskaat bij en voeg peper en zout toe. Ris de blaadjes tijm van de takjes en voeg toe aan de pan. Breng het geheel langzaam aan de kook op een halfhoog vuur. Let op dat het niet overkookt: draai het vuur op het juiste moment laag.

Stap 3

Voeg de aardappelplakjes toe aan de pan. Breng het geheel even aan de kook, draai het vuur weer laag en laat het een minuut of tien op laag vuur pruttelen. Roer het zo nu en dan zachtjes door. De aardappelplakjes moeten zacht worden, maar niet helemaal gaar uit de pan komen. Blijf er dus bij en houd het goed in de gaten.

Stap 4

Terwijl de pan opstaat smeer je een ruime ovenschaal in met boter. Verhit de oven voor op 160 graden Celsius.

Stap 5

Zijn de plakjes aardappel goed? Giet de aardappels met de room in de ovenschaal, en schik ze zodat ze goed verspreid liggen en druk ze goed aan. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en bak de gratin 30 minuten in het midden van de oven.

Stap 6

Haal de ovenschaal snel uit de oven, haal het folie eraf en bestrooi het met de gruyère. Zet de schaal weer terug in de oven en bak het nog 10 tot 15 minuten op de grillstand van je oven. totdat de kaas mooi bruint en begint te bubbelen.

Stap 7

Haal de gratin dauphinois uit de oven, en laat het een minuut of tien afkoelen voor je het serveert. Eet smakelijk!

aardappel gratin

De klassieke gratin dauphinois, hier moet je op letten!

Een goede gratin dauphinois is de aardappelgratin waar je van droomt: zacht, romig en zwaar, maar ook elegant. Een succesvolle gratin is niet moeilijk te maken, ondanks de chique naam. Het begint bij de keuze voor het goede soort aardappelen. Die horen vastkokend te zijn, en niet kruimig!

De juiste verhouding van room en melk en kaas zorgt voor de perfecte textuur; een beetje knoflook en nootmuskaat geven het precies dat beetje pit. Deze klassieke schotel is heerlijk met een goed stukje vlees en een frisse groene salade.

Aardappelgratin

Een lichtere variant: aardappelgratin met crème fraîche

Wil je een wat minder vette variant maken, maar wel de smaak en textuur van de ‘echte’ gratin dauphinois behouden? Een eenvoudige manier om dit recept wat minder zwaar te maken, is door de slagroom te vervangen door crème fraîche. 

Houd het bovenstaande recept aan, maar vervang 250 ml slagroom en 100 ml volle melk door 250 ml volle melk en 100 gram crème fraîche gebruiken. Het eindresultaat is een stuk minder vet. Let wel op dat je de crème fraîche goed door de melk heen smelt/roert! Hij moet helemaal opgelost zijn, voordat je de aardappelstukjes erin kunt koken.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?