Ken je dat gevoel, je komt thuis na een lange dag. Buiten komt het met bakken uit de hemel. Je neus is rood van de kou, maar er staat lasagne op tafel. Écht waar je aan toe bent. Creëer dat gevoel voor iemands anders en maak deze vegetarische lasagne.

Janneke Philippi's boek Vega staat vol met vegetarische versies van jouw favoriete comfort food. Naast deze vegetarische versie van lasagne gevuld met paddenstoelen komt elk groentesoort aan bod. Voor ieder wat wils!

Wil je vaker verrassen met lasagne? Neem dan een kijkje bij al onze lasagne recepten.

Vegetarische Lasagne Met Paddenstoelen En Parmezaan Bechamel

2 from 2 votes
Recipe by Janneke Philippi Course: HoofdgerechtCuisine: ItaliaansDifficulty: Gemiddeld
Porties

4

porties
Bereidingstijd

30

minutes
Oventijd

40

minutes
Totale tijd

1

hour 

10

minutes

Doordat je gedroogde paddenstoelen gebruikt, krijgt deze vegetarische lasagne een extra hartige smaak. Samen met champignon en tomaat zit dit gerecht boordevol groente. Daag jezelf uit en vul de lasagne met bechamelsaus van parmezaan. Geen zorgen, wij helpen je hierbij.

Ingrediënten

  • 30 gram 30 gedroogde paddenstoelen

  • 250 gram 250 kastanjechampignons

  • 200 gram 200 shiitake

  • 1 1 ui

  • 2 tenen 2 knoflook

  • 2 el 2 olijfolie

  • 6 takjes 6 tijm

  • 250 gram 250 kerstomaatjes

  • 100 ml 100 rode wijn

  • 900 ml 900 passata (gezeefde tomaten)

  • 50 gram 50 roomboter

  • 50 gram 50 bloem

  • 500 ml 500 melk

  • 50 gram 50 parmezaanse kaas

  • 250 gram 250 lasagnebladen

  • 2 bollen 2 (buffel)mozzarella van elk 125 gram

Bereiding vegetarische lasagne

  • Hak de gedroogde paddenstoelen grof en doe ze in een kommetje. Schenk er zoveel warm water bij tot ze net bedekt zijn.
  • Veeg de champignons en shiitakes schoon en snijd ze in stukjes van 1,5 cm. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Verhit in een koekenpan de olijfolie. Fruit de ui met de knoflook en de blaadjes van 4 takjes tijm 1 minuut. Voeg de champignons en de shiitakes toe en bak 4 minuten mee.
  • Schep de tomaatjes erdoor en bak nog 3 minuten. Voeg de wijn en de gedroogde paddenstoelen met het weekvocht toe. Roer de passata erdoor en kook de saus nog 10 minuten zachtjes.
  • Verwarm intussen de oven voor tot 200 ºC. Smelt voor de bechamelsaus in een sauspan de boter. Voeg de bloem toe en bak 1 minuut. Schenk de melk beetje voor beetje erbij, al kloppend met een garde, en laat binden tot een gladde saus.
  • Rasp de Parmezaanse kaas. Voeg de helft van de kaas toe aan de bechamelsaus. Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep een laagje paddenstoelensaus in de ovenschaal. Dek af met 3 lasagnebladen en schep er 1/5 van de paddenstoelensaus en 2 eetlepels bechamelsaus op. Leg er weer 3 lasagnebladen op en herhaal de lagen. Eindig met een dikke laag bechamelsaus.
  • Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel over de bechamelsaus. Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas, de blaadjes van de laatste 2 takjes tijm en peper naar smaak.
  • Bak de vegetarische lasagne in de oven in 30 minuten goudbruin en gaar.

Tips

  • Laat de lasagne na het bakken 5 minuten rusten voor je het aansnijdt.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Vegetarische lasagne uit Vega van Janneke Philippi

  • Auteur | Janneke Philippi
  • Fotograaf | Serge Philippi
  • Uitgever | Nijgh & van Ditmar
  • Release | 14 juni 2022
  • Bekijk de prijs hier op Bol.com
Kaft kookboek Vega Janneke Philippi

Naast kookboekenauteur is Janneke Philippi ook foodstyliste. Ook kun haar misschien kennen van haar maandelijkse rubriek Familietijd in het tijdschrift Delicious waarin ze je verbaast met originele gerechten.

Voor alle dagen van de week schrijft Janneke in haar kookboek Vega de lekkerste, maar ook eenvoudige gerechten. In dit boek vind je iedereens culinaire favorieten op z'n vegetarisch. Brunch op zondag, doordeweeks diner of een avond met vrienden. In Vega vind je per groentesoort voor elke dag van de week een eenvoudig, maar vooral lekker gerecht.

Probeer ook eens Janneke's andere gerechten uit haar boek Vega. Maak bijvoorbeeld eens deze bietenstamppot of zet deze gezellige gevulde portobello's op tafel. Of laat je inspireren door deze vegetarische recepeten.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten