Deze broccoli ovenschotel met gehakt, pasta en saus vraagt misschien een beetje voorbereidingstijd. Maar, eenmaal gemaakt kun je hem goed bewaren, en hoeft hij alleen maar de oven in. Voor drukke dagen dus een ideale oplossing. Na 25 minuten in de oven heb je dan heel gemakkelijk een voedzame maaltijd op tafel gezet! 🙂

Broccoli ovenschotel met gehakt en pasta

0 from 0 votes
Recipe by Sigrid De Best Course: HoofdgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Voorbereidingstijd

20

minutes
Oventijd

25

minutes
Totale tijd

45

minutes

Broccoli, gehakt, pasta, en een kaassaus, gecombineerd in een broccoli ovenschotel. Wie wil dat nou niet?! 😃

Broccoli ovenschotel Ingrediënten

  • 250 gram 250 (gekleurde) fusilli pasta

  • 2 2 uien

  • 500 gram 500 broccoli

  • 300 gram 300 gehakt

  • 20 gram 20 boter

  • 2 tl 2 komijnzaad

  • 20 gram 20 bloem

  • 800 ml 800 melk

  • 100 gram 100 geraspte kaas

  • 100 gram 100 paneermeel

  • 1 busje 1 bakspray

broccoli ovenschotel recept

  • Breng een grote pan met water en een snufje zout aan de kook. Snijd ondertussen roosjes van de broccoli en de stronk in dunne plakken. Doe de fusilli in de pan wanneer het water kookt. Voeg na een paar minuten de broccoli toe en kook de broccoli 5 minuutjes mee, zodat beide gaar zijn maar wel nog een goede bite hebben. Giet af, zet apart en veeg de pan schoon.
  • Snijd de uien in dunne halve ringen en bak deze in olijfolie met een snuf je zout, op middelhoog vuur totdat ze licht beginnen te verkleuren. Voeg dan het gehakt toe en bak op hoog vuur totdat het mooi bruin en rul is.
  • Maak in de lege pan van de pasta de kaassaus. Smelt daarvoor de boter in de pan en bak daar de komijnzaad even in mee. Voeg dan het bloem toe en bak het geheel nog een minuutje onder goed roeren. Voeg in een keer de melk en de kaas toe en blijf met een garde goed roeren tot de saus gebonden is en de kaas gesmolten. Proef en breng goed op smaak met zout en peper!
  • Samenstellen
    Neem een grote ovenschaal giet de helft van de kaassaus onderin. Schep dan de helft van de het broccoli-pasta mengsel in de schaal, gevolgd door het gehele ui-gehakt mengsel. Vervolg met de rest van het broccoli-pasta mengsel, en dan de overgebleven kaassaus. Waarom deze opbouw? Lees onder dit receptuur mijn beweegredenen. 😉
  • Als je de ovenschotel direct gaat afbakken dan ga je verder met de stappen hieronder. Bereid je de ovenschotel voor om op een later moment af te bakken, dan laat je de schaal nu afkoelen en zet je hem afgedekt in de koelkast.
  • Afmaken en afbakken
    Verwarm de oven voor op 175 graden. Bestrooi het paneermeel over de ovenschotel, en druk voorzichtig met een lepel wat aan. Verdeel wat klontjes roomboter over het paneermeel voor een heerlijk knapperig laagje. Bak de ovenschotel met broccoli in 20 minuten af. broccoli ovenschotel lagen

Tips

  • Zin in een beetje variatie? Vervang het gehakt door tonijn en de komijn door dille, en voilà: een lekkere broccoli ovenschotel met vis.
  • Eet je vegan? Vervang alle dierlijke producten met je favoriete plantaardige varianten en "gaan met die banaan". Werkt namelijk prima 😁
  • Je kunt de broccoli ovenschotel met gehakt, onbereid en bereid, 3 dagen bewaren in de koelkast.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Opbouw broccoli ovenschotel

Wellicht vraag je je af waarom ik niet alles meng en dan 'hup' in de ovenschotel giet. Nou dat heeft eigenlijk twee reden:

  1. Een te krappe pan, om alles in te mixen.
  2. De smaak en textuur beleving na bereiden.

Reden nummer 1 is natuurlijk vrij duidelijk, en is voornamelijk een praktische reden. Reden nummer 2 daarentegen behoeft wat tekst en uitleg. Mijn achtergrond zit o.a. in de levensmiddelen industrie waar heel veel onderzoek is gedaan naar textuur en smaakbeleving. Die kennis en ervaring heb ik nu toegepast op dit broccoli ovenschotel recept. Doe er je voordeel mee!

Voor de smaak beleving geldt: wanneer het zout of het zoute component (in dit geval de kaassaus) niet helemaal opgelost is in het geheel, maar dus los verdeelt door het gerecht. Kun je tot wel 20% minder zout toevoegen terwijl het toch als even zoutig/hartig wordt ervaren. En dat is wel wat je wil, dat je ovenschotel niet als saai, maar als smaakvol wordt ervaren zonder te veel zout gebruik.

Bij de textuur beleving zit het zo: uit onderzoek is gebleken dat mensen het gerecht met verschillende texturen, die wisselen per hap meer waarderen dan hetzelfde gerecht die met iedere hap de zelfde samenstelling heeft. Wanneer je de broccoli, pasta, gehakt en kaassaus allemaal met elkaar mengt beïnvloed dat de textuurbeleving. Omdat iedere hap dan dezelfde samenstelling heeft, mis je textuur verschillen tijdens het eten, en wordt het geheel dus als minder smakelijk ervaren.

Misschien een iets te theoretisch stukje voor deze makkelijk broccoli ovenschotel, maar ik wilde het jullie toch even mee geven. 😉


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten