Deze broccoli ovenschotel met gehakt, pasta en saus vraagt misschien een beetje voorbereidingstijd. Maar, eenmaal gemaakt kun je hem goed bewaren, en hoeft hij alleen maar de oven in. Voor drukke dagen dus een ideale oplossing. Na 25 minuten in de oven heb je dan heel gemakkelijk een voedzame maaltijd op tafel gezet! 🙂
Opbouw broccoli ovenschotel
Wellicht vraag je je af waarom ik niet alles meng en dan 'hup' in de ovenschotel giet. Nou dat heeft eigenlijk twee reden:
- Een te krappe pan, om alles in te mixen.
- De smaak en textuur beleving na bereiden.
Reden nummer 1 is natuurlijk vrij duidelijk, en is voornamelijk een praktische reden. Reden nummer 2 daarentegen behoeft wat tekst en uitleg. Mijn achtergrond zit o.a. in de levensmiddelen industrie waar heel veel onderzoek is gedaan naar textuur en smaakbeleving. Die kennis en ervaring heb ik nu toegepast op dit broccoli ovenschotel recept. Doe er je voordeel mee!
Voor de smaak beleving geldt: wanneer het zout of het zoute component (in dit geval de kaassaus) niet helemaal opgelost is in het geheel, maar dus los verdeelt door het gerecht. Kun je tot wel 20% minder zout toevoegen terwijl het toch als even zoutig/hartig wordt ervaren. En dat is wel wat je wil, dat je ovenschotel niet als saai, maar als smaakvol wordt ervaren zonder te veel zout gebruik.
Bij de textuur beleving zit het zo: uit onderzoek is gebleken dat mensen het gerecht met verschillende texturen, die wisselen per hap meer waarderen dan hetzelfde gerecht die met iedere hap de zelfde samenstelling heeft. Wanneer je de broccoli, pasta, gehakt en kaassaus allemaal met elkaar mengt beïnvloed dat de textuurbeleving. Omdat iedere hap dan dezelfde samenstelling heeft, mis je textuur verschillen tijdens het eten, en wordt het geheel dus als minder smakelijk ervaren.
Misschien een iets te theoretisch stukje voor deze makkelijk broccoli ovenschotel, maar ik wilde het jullie toch even mee geven. 😉