Recept | Homemade gevulde speculaas met roomboter!

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Oh mensen. Heb je een beetje tijd over, of een abnormale craving voor speculaas en pepernoten? Maak dit. Je hele huist vult zich met een fantastische geur. Speculaas maken is heel simpel en zo gedaan. En als je een dit recept dubbel bakt, heb je ook nog eens genoeg om morgen iemand heel erg gelukkig te maken!

Dubbel genieten! Eet deze homemade speculaas in combinatie met zelfgemaakte chocomel, daar worden we gelukkig van!

Recept voor 15 speculaasbrokken

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel van mooie kwaliteit
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 5 theelepels speculaaskruiden
  • een snufje zout
  • 125 gram koude harde boter
  • 7 eetlepels melk + extra
  • 1 ei
  • een handje amandelen

speculaas-maken

Bakkers klaar? Bakken maar! Recept voor gevulde speculaas

  1. Meng de vaste ingrediënten; bakmeel, suiker, kruiden en zout in een kom.
  2. Voeg de boter en de melk toe en kneed met de hand tot een stevig deeg. Je kunt eventueel extra melk toevoegen indien nodig. (Ook lekker -> voeg heel fijn geraspte schil van een sinaasappel toe!)
  3. Vorm een vierkanten platje plak van het deeg en wikkel in aluminiumfolie. Door deze vorm te maken is het straks veel makkelijker om het speculaas in de juiste vorm uit te rollen op je bakplaat. Laat zo lang mogelijk rusten. Minimaal een paar uur, maar het liefst een nachtje.
  4. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  5. Verwijder de folie en rol het deeg uit tot een plak van 8 mm dik. Dit recept is voldoende voor een ‘normale’ bakplaat. Rol dus zeker ook niet te dun!
  6. Kluts een ei met een slokje melk en smeer met een kwastje een dun laagje op je gevulde speculaas voor een mooie glans.
  7. Versier met de amandelen en kwast de rest van je ei over de speculaas.
  8. Zet in het midden van de oven en bak in ongeveer 30 minuten af.

Als de gevulde speculaas helemaal afgekoeld is kun je het breken. Speculaas hou je lang goed in een weckpot, omwikkeld met folie of in een goed sluitende koektrommel. Ook leuk als cadeautje van de Sint!

Maak je liever andere Sinterklaas favorieten? Bekijk hier het recept voor het bakken van pepernoten.

 

 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?