Heb je een beetje tijd over, of een abnormale craving voor speculaas en pepernoten? Maak dit. Je hele huis vult zich met een fantastische geur.

De speculaas maken duurt niet lang, alleen houd er wel rekening mee dat het deeg even moet rusten. Lekker veel maken dus!

Speculaas

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: KoekKeuken: Hollands
Portie

15

Stuks
Bereidingstijd

1

hour 
Tijd om te rusten

2

uur

Speculaas maken is heel simpel en zo gedaan. En als je dit recept dubbel bakt, heb je ook nog eens genoeg om morgen iemand heel erg gelukkig te maken!

Dubbel genieten! Eet deze homemade speculaas in combinatie met zelfgemaakte chocomel, daar worden we gelukkig van!

Ingrediënten

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel van mooie kwaliteit

  • 150 gram bruine basterdsuiker

  • 5 theelepels speculaaskruiden

  • Een snufje zout

  • 125 gram koude harde boter

  • 7 eetlepels melk + wat extra

  • 1 ei

  • Een handje amandelen

Recept voor speculaas

  • Meng de vaste ingrediënten; bakmeel, suiker, kruiden en zout in een kom.
  • Voeg de boter en de melk toe en kneed met de hand tot een stevig deeg. Je kunt eventueel extra melk toevoegen indien nodig. (Ook lekker: voeg heel fijn geraspte schil van een sinaasappel toe!)
  • Vorm een vierkanten plak van het deeg en wikkel in aluminiumfolie. Door deze vorm te maken is het straks veel makkelijker om het speculaas in de juiste vorm uit te rollen op je bakplaat. Laat zo lang mogelijk rusten. Minimaal een paar uur, maar het liefst een nachtje.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Verwijder de folie en rol het deeg uit tot een plak van 8 mm dik. Dit recept is voldoende voor een ‘normale’ bakplaat. Rol dus zeker ook niet te dun!
  • Kluts een ei met een slokje melk en smeer met een kwastje een dun laagje op je speculaas voor een mooie glans.
  • Versier met de amandelen en kwast de rest van je ei over de speculaas.
  • Zet in het midden van de oven en bak in ongeveer 30 minuten af.
  • Als de speculaas helemaal afgekoeld is kun je het breken. Speculaas hou je lang goed in een weckpot, omwikkeld met folie of in een goed sluitende koektrommel. Ook leuk als cadeautje van de Sint!

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten