Eend is een bijzonder stukje vlees. Vaak ook wild te koop, wat het een duurzame manier van vlees eten maakt. Eend heeft een zachte wildsmaak en is dus heel geschikt als je nog niet zo’n sterke wildsmaak gewend bent. Een soort ‘wild voor dummies‘. Perfect om mee te starten! 

Ik ben dol op de malse zoete smaak van eend! In dit recept gecombineerd met heerlijke vijgen en gekonfijte sjalotten. Een plaatje om te zien en te eten, perfect wanneer je wil uitpakken!

Dit eenden recept is het beste te eten in het najaar en de winter. Er zijn jachtseizoenen in Nederland vastgesteld, en daar moeten jagers zich aan houden. Serveer dit gerecht dan ook met lekkere seizoengroenten! 

Gebraden wilde eend met vijgen en gekonfijte sjalotten

3 from 7 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Frans
Portie

2

Personen
Bereidingstijd

2

hours 

30

minutes

In dit recept wordt de hele eend gebruikt. Maar geen zorgen, je kunt natuurlijk ook delen van het recept gebruiken. Een hele eend koop je bijvoorbeeld bij Crisp. Je kunt dit recept trouwens eindeloos verdubbelen.

Ingrediënten

  • 2 gekonfijte sjalotten (zie benodigdheden hieronder)

  • 1 eetlepel ganzenvet

  • 1 wilde eend, geplukt, uitgehaald, geschroeid en opgebonden

  • 1 eetlepel arachideolie

  • 2 mooie takjes tijm

  • 1 laurierblad

  • 1 teen knoflook ongepeld

  • 4 vijgen

  • 30 g 30 honing

  • 10 korrels zwarte peper

  • 20 cl 20 volle rode wijn

  • 20 cl 20 eendenfond

  • Zout, peper

  • Ingrediënten voor de sjalotten
  • 500 g 500 gepelde sjalotten, in tweeën gesneden

  • 600 g 600 ganzenvet

  • 2 laurierblaadjes

  • 3 takjes tijm

  • 6 tenen knoflook, gepeld en ontdaan van kiemen

  • 3 g 3 zwarte peper in korrels

  • 3 g 3 witte peper in korrels

  • 6 g 6 zeezout

Bereiding van de eend

  • Eend
    Snijd de boutjes van de eend af.
  • Giet de arachideolie in een sauteerpan en bak de boutjes mooi bruin. Voeg de romp van de eend, gekruid met zout en peper, het takje tijm, het laurierblad en het geplette teentje knoflook toe. Doe er een klontje boter bij en bruin de eend aan alle kanten onder voortdurend besprenkelen met de boter.
  • Zet de pan vervolgens 6 tot 8 minuten in de oven op 180°C.
  • Haal de eend uit de pan als hij de gewenste gaarheid heeft en laat de boutjes nog even op laag vuur doorsudderen.
  • Blus daarna af met 10 cl water om de vleessappen los te weken en zet aan de kant.
  • De vijgen
    Kook ondertussen de vijgen in de rode wijn. Maak op elke vijg een kruiselingse insnijding, leg ze in een pan (die ook in de oven mag) met honing en de geplette zwarte peperkorrels.
    Laat de honing lichtjes karameliseren en blus vervolgens af met de rode wijn. Breng dit aan de kook en laat daarna het nog tien minuten verder garen in de oven op 180°C.
  • Verwijder nu de vijgen uit de pan. En zet terug op laag vuur en reduceer de gekookte rode wijn tot driekwart. Roer de fond erdoor, breng weer aan de kook en breng zo nodig verder op smaak.
  • Doe de eendenbouten in deze saus, voeg het gedeglaceerde kookvocht toe en laat het geheel koken om de boutjes af te garen.
  • Eendenborst
    Snijd de twee borstfilets los van de romp. Leg op elk bord een filet en een boutje, twee vijgen per persoon, de sjalotten in tweeën gesneden, drappeer met de rode wijnsaus waarin de vijgen zijn gekookt.
    Serveer er apart wat gebakken eekhoorntjesbrood of andoornknolletjes bij.
  • Bereiding van de sjalotten
    Doe alle ingrediënten in een pan met dikke bodem, laat de sjalotten en de knoflook heel langzaam konfijten op het fornuis of in de oven op 95ºC. Deze bereiding duurt 1 à 1,5 uur, afhankelijk van de grote van de sjalotten.
    Breng het over in een hermetisch afsluitbare voorraad pot en bewaar deze in de koelkast tot u het nodig heeft. Mits de sjalotten goed in het vet zitten, is dit recept minstens twee weken houdbaar.

Toprecept voor kerst

  • Dit recept voor wilde eend is een echte showstopper voor de feestdagen! Als je nog geen niet weet wat je wilt maken met kerst, dit is een overweging waard. Of kijk hier voor meer hoofdgerechten voor kerst!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Wild van Bruno Doucet

Dit recept komt uit het prachtige boek van Bruno Doucet, Wild. Hier draait alles om de bereidingen- en technieken van wild. Ook staan er 85 fantastische recepten in die je verder helpen!

Wild is vandaag de dag een duurzame manier om vlees te eten. Het is bijna het ultieme biologische vlees. Er komt geen antibiotica aan te pas, en de diervriendelijkheid is oké, zover dat kan. En wild vlees is niet zomaar verkrijgbaar, daar moeten jagers een speciaal jachtdiploma voor hebben. 

Dit boek is een geweldig cadeau voor de nieuwsgierige onder ons! De recepten zijn altijd goed te gebruiken, en het grootste deel van het vlees vind je bij de slager! 

Wild Boek

Wild

  • Auteur | Bruno Doucet 
  • Uitgever | Terra 
  • Omvang | 384 pagina’s
  • ISBN | 9789089897985
  • Prijs | € 45

🥧 Gemak


🍉 Ingredienten