Boterkoek met gekonfijte gember uit de keuken van Anna van HHB [recept]

WijnSpijs
WijnSpijs

Heel Holland Bakt winnares Anna Yilmaz deelt in haar bakboek haar favoriete recepten met alle thuisbakkers van Nederland. De half Nederlandse, half Turkse Anna (29) werkt als korporaal bij de Koninklijke Marine, maar heeft tijd gemaakt om 'Veel lekkers van Annate maken. Ze legt in het boek stap voor stap uit hoe je thuis ook een winnaar wordt. 

➡️ Wij mochten ook het recept voor
Carrot Cake met toffee crème uit Anna's boek met jullie delen. 

boterkoek gember

Boterkoek | Gekonfijte gember

Een deel van Anna haar boek is gebaseerd op recepten die zij van haar oma heeft geleerd. Zo ook de boterkoek. Ze wilde haar oma verrassen en laten zien dat het ook anders kan. Daarom voegde Anna er gekonfijte gember aan toe. Die kun je natuurlijk in een potje kopen, maar wanneer je het zelf maakt blijf je dichterbij het product.

Toch een voorkeur voor de traditionele variant? Volg ons recept voor de ouderwetse boterkoek.

Klaar? Bakken maar!

Gebak | 12 personen

Ingrediënten

Voor de boterkoek:

  • 300 g bloem
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 275 g boter + extra om in te vetten
  • 1 mespunt zout
  • 2 el melk

Voor de gekonfijte gember:

  • 250 g gemberwortel
  • 250 g suiker

Bakgerei

  • Elektronische handmixer of staande tafelmixer
  • Boterkoekvorm of springvorm (22 cm)
  • Kwastje

Bereiding

Stap 1 | Gember Konfijten

  • Schraap de schil van de gemberwortel er met een lepel af en snijd de gember in kleine
    blokjes of reepjes.
  • Kook de gember 25-30 minuten in genoeg water om alles onder te zetten.
  • Vang 150 ml van het kookvocht op en breng dit met de suiker weer aan de kook.
  • Voeg de gemberstukjes toe aan de suiker-gembersiroop en laat het 24 uur staan.

Stap 2 | Boterkoek maken

  • Verwarm de oven voor tot 170 °C.
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier en vet de rand in.
  • Kneed de bloem, de basterdsuiker, de boter en het zout tot een samenhangend deeg.
  • Kneed hier 2-3 eetlepels van de uitgelekte, gekonfijte gember doorheen.
  • Doe het deeg in de bakvorm en druk het met vochtige handen of met de bolle kant van een lepel glad.
  • Bestrijk het deeg van de boterkoek met een kwastje met de melk en maak er met een vork een mooi ruitjespatroon in.
  • Bak de boterkoek in 30-40 minuten mooi goudbruin en laat hem minimaal 5 uur in de vorm
    afkoelen voordat je hem eruit haalt.
Anna's variatietip: Als het je te lang duurt om de gekonfijte gember te maken, kun je in plaats daarvan 1 theelepel kardemom gebruiken. Of voeg 2 eetlepels gekonfijte sinaasappelschilletjes toe aan de boterkoek, dat is ook heel lekker.

Meer recepten van Anna

Veel lekkers van Anna cover


Naast dit recept heeft Anna nog veel meer lekkere baksels die je kan uitproberen.

Koop haar winnaarsboek:

'Veel lekkers van Anna'

Auteur | Anna Yilmaz
Uitgever | Kosmos uitgevers
Omvang |  96 pagina's
ISBN | 9789021573243
Prijs | €21,99

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!