Boterkoek is een tijdloze klassieker, en dat is helemaal niet zo gek. Bij deze overheerlijke smulkoek draait alles om de fantastische smaak en de onvergetelijke eenvoud. 

Wil je jouw boterkoek specialer maken? We hebben ook boterkoek variaties voor onder andere boterkoek met appel en rozijnen en boterkoek met amandel!

Boterkoek

1 van 1 Beoordeling
Gerecht: GebakKeuken: Nederlands
Portie

12

Personen
Bereidingstijd

40

minuten

Hieronder delen wij 2 recepten voor boterkoek. De eerste is de echte klassieke boterkoek zoals oma hem maakte.

Daaronder vind je de variatie van Heel Holland Bakt winnares Anna Yilmaz: boterkoek met gekonfijte gember! Dat recept komt uit haar boek 'Veel lekkers van Anna'. Een deel van haar boek is gebaseerd op recepten die zij van haar oma heeft geleerd. Zo ook deze boterkoek. Als je de gember zelf wil konfijten, houd er dan rekening mee dat hij 24 uur in de koelkast moet staan! 

Ingrediënten

  • 150 gram gezouten roomboter

  • 200 gram basterdsuiker

  • 1 el vanillesuiker (of vanille-extract)

  • 1 ei

  • 200 gram bloem

  • Boterkoek met gember
  • 300 gram bloem

  • 150 gram witte basterdsuiker

  • 275 gram boter + extra om in te vetten

  • 1 mespunt zout

  • 2 eetlepels melk

  • Voor de gekonfijte gember
  • 250 gram gemberwortel

  • 250 gram suiker

  • Bakgerei
  • Elektrische handmixer of staande tafelmixer

  • Boterkoekvorm of springvorm (22 cm)

  • Kwastje

Bereiding

  • Gebruik het liefst een ronde boterkoekvorm van 20 tot 24 cm. Heb je nu geen boterkoekvorm liggen, dan kun je ook een springvorm gebruiken van min of meer dezelfde omvang. Wat je ook gebruikt, zorg dat je de koek- of springvorm bekleed met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 175 °Celsius. Neem een beslagkom en doe hierin de boter, suiker en vanillesuiker of -extract. Mix de ingrediënten door elkaar en blijf mengen tot het beslag luchtig is.
  • Klop in een schaaltje een eitje. Schenk het geklopte eitje bij het beslag, maar zorg dat je nog een beetje overhoudt om later de boterkoek mee te bestrijken. Meng na het eitje ook de bloem bij het beslag en kneed tot een mooi en zacht beslag. Haal de bloem wel eerst even door een zeef, daar wordt het mooi fijn van. 
  • Doe het beslag in de koek- of springvorm. Maak je handen nat en maak het beslag in de vorm egaal. Neem een vork en trek streeppatronen in het beslag. Dit is een klassieke versiering bij traditionele boterkoek. Je kunt ook een mes pakken en sierlijke tekeningen maken, geef je creativiteit maar eens flink de ruimte. 
  • Pak het kommetje met het restje geklopt ei erbij en meng er een eetlepel water doorheen. Neem een bakkwast en bestrijk de bovenkant van het boterkoekbeslag met het eimengsel.
  • Doe de bakvorm in de oven en bak de boterkoek gedurende 25 tot 30 minuten. Zodra de bovenkant goud en stevig is geworden, is je boterkoek klaar.
  • Laat de koek wel afkoelen tot kamertemperatuur voor je deze uit de bakvorm haalt. Serveer de koek heel of snij hem in 12 tot 16 stukjes. Je kunt dit heerlijke hapje voor bij de koffie het beste in de koelkast bewaren. Hij blijft zo minstens zeven dagen goed.

    Geniet ervan!
  • Boterkoek met gember
  • Verwarm de oven voor tot 170 °C.
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier en vet de rand in.
  • Kneed de bloem, de basterdsuiker, de boter en het zout tot een samenhangend deeg.
  • Kneed hier 2-3 eetlepels van de uitgelekte, gekonfijte gember doorheen.
  • Doe het deeg in de bakvorm en druk het met vochtige handen of met de bolle kant van een lepel glad.
  • Bestrijk het deeg van de boterkoek met een kwastje met de melk en maak er met een vork een mooi ruitjespatroon in.
  • Bak de boterkoek in 30-40 minuten mooi goudbruin en laat hem minimaal 5 uur in de vorm afkoelen voordat je hem eruit haalt.
     
  • Gember konfijten
  • Schraap de schil van de gemberwortel er met een lepel af en snijd de gember in kleine blokjes of reepjes.
  • Kook de gember 25-30 minuten in genoeg water om alles onder te zetten.
  • Vang 150 ml van het kookvocht op en breng dit met de suiker weer aan de kook.
  • Voeg de gemberstukjes toe aan de suiker-gembersiroop en laat het 24 uur staan.

boterkoek variaties

  • Anna's variatietip | Als het je te lang duurt om de gekonfijte gember te maken, kun je in plaats daarvan 1 theelepel kardemom gebruiken. Of voeg 2 eetlepels gekonfijte sinaasappelschilletjes toe aan de boterkoek, dat is ook heel lekker.
  • Amandelschijfjes zijn ontzettend lekker bij ouderwetse boterkoek. Strooi ongeveer 20 gram aan amandelschijfjes over het beslag voor je de de koekvorm in de oven doet. Druk voor de zekerheid nog even aan, zodat je zeker weet dat ze na het bakken aan de koek blijven kleven. Je kunt voor een extra intense smaak ook wat amandelextract aan het beslag toevoegen. 
  • Boterkoek met appel en rozijnen lijkt op appeltaart, alleen dan wel met de karakteristieke smaak van boterkoek. Net als in de appeltaart, gebruik je het liefste een grote goudreinet. Schil de vrucht en snijd hem in stukjes, nadat je het beslag in de vorm hebt gedaan. Verdeel de stukjes over het deeg en ‘duw’ ze er in. Voeg ook rozijnen naar smaak toe en duw deze net als de appel in het beslag. Bestrijk het beslag met ei en voeg een theelepel kaneel toe. 
  • Als je het sap en de zeste van een halve limoen- of citroen aan je beslag toevoegt, geeft dit een heerlijke frisse tegenhanger! Je kan ook wat zeste door het eimengsel waar je het beslag mee bestrijkt toevoegen. 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Boterkoek recept

Veel lekkers van Anna

Heel Holland Bakt winnares Anna Yilmaz deelt in haar bakboek haar favoriete recepten met alle thuisbakkers van Nederland. De half Nederlandse, half Turkse Anna (29) werkt als korporaal bij de Koninklijke Marine, maar heeft tijd gemaakt om ‘Veel lekkers van Anna‘ te maken. Ze legt in het boek stap voor stap uit hoe je thuis ook een winnaar wordt. 

Naast dit recept heeft Anna nog veel meer lekkere baksels die je kan uitproberen. Houd je van bakken? Lees dan ook Anna’s recept voor Carrot Cake met toffee crème​!

Veel lekkers van Anna kookboek

Veel lekkers van Anna

  • Auteur | Anna Yilmaz
  • Uitgever | Kosmos uitgevers
  • Omvang |  96 pagina’s
  • ISBN | 9789021573243
  • Prijs | €21,99

🍴Gang

🍾 Gelegenheid

 •  •  •  •  •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten