Saffraan risotto klinkt misschien spannend en ingewikkeld maar dat is het niet. Het enige wat je nodig hebt: goede ingrediënten, een goed stappenplan en een beetje geduld!
Saffraan wordt ook wel het rode goud genoemd, het is namelijk het duurste specerij ter wereld. Gelukkig is het een krachtige smaakmaker, zelfs met (heel) kleine hoeveelheden maakt het jouw risotto heel bijzonder. Het heeft een bijzondere smaak, prachtige kleur en een sterk aroma.
Risottorijst en bouillon
Het spel tussen de rijst en de bouillon is het mooiste maar ook het lastigste onderdeel van een goede risotto. Het verschilt per rijstsoort hoeveel vocht ze opnemen dus kijk altijd goed op de verpakking of vraag het de verkoper. Bereidt eventueel net iets meer bouillon dan aangegeven zodat je altijd iets achter de hand hebt tijdens het bereiden. Het laatste wat je wil is droge risotto op je bord.
Daarom kijken de Italianen goed naar 'La Onda’," (de golf). Dit betekent dat de risotto romig moet zijn, maar niet te dik. Wanneer je een lepel door de risotto trekt, loopt de massa langzaam weer terug. Dit voorkomt dat de risotto, in de tijd die het nodig heeft om je bord te belanden, alsnog indroogt en plakkerig aan elkaar klontert.
Kleur saffraan risotto
De uiteindelijke kleur van je saffraan risotto wordt bepaald door de kwaliteit van de saffraan die je gebruikt. Bewaar je saffraan nooit op een lichte plaats dit doet afbreuk aan de kleur. Goed bewaarde saffraan van hoge kwaliteit geeft een diep gele kleur met een hint oranje. Zie je nu foto's op internet van saffraan risotto met knallende kleuren, dan zijn er twee opties:
1. De risotto is licht bijgekleurd met kurkuma. Dit geeft een mooie kleur en in kleine hoeveelheden proef je het (bijna) niet.
2. Er is meer saffraan gebruikt. Wanneer je een echte saffraan lover bent, is dit zeker een goede optie. Maar anders raadt ik het je persoonlijk af. Saffraan is duur dus de kosten zijn veel hoger, maar erger nog de smaak wordt veel te overheersend en alle subtiliteit en balans verdwijnen uit het gerecht.
Dit is om aan te geven dat je, je geen zorgen hoeft te maken wanneer jouw saffraan risotto niet knalgeel je pan uitspringt. 😉