Saffraan risotto klinkt misschien spannend en ingewikkeld maar dat is het niet. Het enige wat je nodig hebt: goede ingrediënten, een goed stappenplan en een beetje geduld!

Saffraan wordt ook wel het rode goud genoemd, het is namelijk het duurste specerij ter wereld. Gelukkig is het een krachtige smaakmaker, zelfs met (heel) kleine hoeveelheden maakt het jouw risotto heel bijzonder. Het heeft een bijzondere smaak, prachtige kleur en een sterk aroma.

Saffraan risotto met gegrilde venkel

4 from 2 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Deze saffraan risotto met gegrilde venkel en krokante kappertjes is een waar feestmaal. De romige risotto met de rijke smaak van saffraan, combineert perfect met de frisse smaak van de venkel en het zoutje van de kappertjes.

Ingrediënten

 • 2 stuks 2 venkel

 • 2 el 2 olijfolie

 • 1 liter 1 groentebouillon

 • 1 envelopje 1 Saffraan (tussen de 0,05 en 0,08 gram)

 • 50 gram 50 roomboter

 • 1 1 rode ui, fijn gesnipperd

 • 2 teentjes 2 knoflook, fijn gesneden

 • 300 gram 300 Arborio rijst of andere risotto rijst

 • 1 glas 1 witte wijn (wat je graag drinkt, smaakt ook in een gerecht)

 • 40 gram 40 kappertjes

Bereiding

 • Maak de venkel schoon, bewaar het groen en snijd de rest in dunne plakken. Mix met de olijfolie en wat peper en zout. Laat de kappertjes uitlekken en dep droog met een stuk keukenpapier. Maak de liter groentebouillon warm in een pan of met behulp van een waterkoker. Voeg de draadjes saffraan bij de warme bouillon, laat niet koken.
  Zet een gril pan op middelhoog vuur om op te warmen. Giet de zonnebloem olie in een kleine steel- of koekenpan en verwarm ook op middelhoog vuur.
 • Tijd voor stap 1 van de risotto: soffrito (aanfruiten). Zet een ruime pan met dikke bodem op medium vuur, smelt daar in de helft van de boter. Fruit de ui en de knoflook aan.
  Stap 2: tostatura (roosteren). Zet het vuur iets hoger en voeg de rijst toe. Roer 1 á 2 minuten door tot de korrels glazig worden. Risottorijst aangebakken in pan
 • Stap 3: sfumare (afblussen). Blus de rijst af met het glas wijn en laat de alcohol verdampen. Blijf roeren en zet het vuur iets lager (medium).
  Stap 4: brollo (bouillon). Voeg steeds een beetje bouillon toe en blijf roeren. Als al het vocht is opgenomen, voeg je weer een scheutje toe. Het duurt ongeveer 20 minuten tot de risotto goed gaar is. Proef soms een paar korrels.
 • Tussendoor heb je tijd om de plakken venkel te grillen in de hete grillpan. Laat ze lang genoeg op een plek liggen zodat er mooie grillstrepen ontstaan. Frituur tussendoor ook de kappertje in de hete olie voor ongeveer 2-3 minuten. Wanneer je ze goed droog dept, spetteren ze niet, maar let altijd goed op met hete olie. Laat de kappertjes, die nu open zijn gegaan als bloemetjes, uitlekken op een stuk keukenpapier. Kappertjes frituren
 • Wanneer is je risotto klaar? Italianen gebruiken de term 'La Onda’," (de golf) - dit betekent dat de risotto romig moet zijn, maar niet te dik. Wanneer je een lepel door de risotto trekt, loopt de massa langzaam weer terug. De rijstkorrel is zacht, maar heeft nog een "bite".Risotto klaarAls de rijst volledig gaar is, is het tijd voor de laatste stap (5): mantecatura (afwerken). Voeg de andere helft van de boter in kleine klontjes toe. Nog een laatste keer roeren en dan is de risotto klaar!
 • Schep de risotto op een bord, leg daar de gegrilde venkel op en maak af met de gefrituurde kappertjes en het groen van de venkel. Geniet ervan!

Tips

 • Wil je deze risotto extra feestelijk maken? Gril na de venkel, 3 coquilles per persoon 2 tot 3 minuten tot het vlees wit wordt en er een mooie grilstreep te zien is. serveer bovenop de venkel!
 • Risotto kun je niet goed bewaren als gerecht, maar je kunt met koude risotto wel hele leuke hapjes maken! Risotto bitterballen, "Arancini": Laat de risotto koud worden in de koelkast. Vorm van de risotto een balletje ter grote van een golfbal. Haal deze eerst door losgeklopt ei, en daarna door broodkruim of panko. Frituur de balletjes 5 minuten op 190 graden. Maximaal 5 risotto bitterballen tegelijk in de pan!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Risottorijst en bouillon

Het spel tussen de rijst en de bouillon is het mooiste maar ook het lastigste onderdeel van een goede risotto. Het verschilt per rijstsoort hoeveel vocht ze opnemen dus kijk altijd goed op de verpakking of vraag het de verkoper. Bereidt eventueel net iets meer bouillon dan aangegeven zodat je altijd iets achter de hand hebt tijdens het bereiden. Het laatste wat je wil is droge risotto op je bord.

Daarom kijken de Italianen goed naar 'La Onda’," (de golf). Dit betekent dat de risotto romig moet zijn, maar niet te dik. Wanneer je een lepel door de risotto trekt, loopt de massa langzaam weer terug. Dit voorkomt dat de risotto, in de tijd die het nodig heeft om je bord te belanden, alsnog indroogt en plakkerig aan elkaar klontert.

Kleur saffraan risotto

De uiteindelijke kleur van je saffraan risotto wordt bepaald door de kwaliteit van de saffraan die je gebruikt. Bewaar je saffraan nooit op een lichte plaats dit doet afbreuk aan de kleur. Goed bewaarde saffraan van hoge kwaliteit geeft een diep gele kleur met een hint oranje. Zie je nu foto's op internet van saffraan risotto met knallende kleuren, dan zijn er twee opties:

1. De risotto is licht bijgekleurd met kurkuma. Dit geeft een mooie kleur en in kleine hoeveelheden proef je het (bijna) niet.

2. Er is meer saffraan gebruikt. Wanneer je een echte saffraan lover bent, is dit zeker een goede optie. Maar anders raadt ik het je persoonlijk af. Saffraan is duur dus de kosten zijn veel hoger, maar erger nog de smaak wordt veel te overheersend en alle subtiliteit en balans verdwijnen uit het gerecht.

Dit is om aan te geven dat je, je geen zorgen hoeft te maken wanneer jouw saffraan risotto niet knalgeel je pan uitspringt. 😉

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten