Pastinaaksoep, zó simpel, zó lekker, zó gezond! [recept]

Ben jij op zoek naar een makkelijke soep die perfect is als voorgerecht, maar net zo goed als maaltijdsoep met een stukje stokbrood kan dienen? Zoek dan vooral niet verder, want met dit heerlijke recept voor pastinaaksoep haal je een instant-hit in huis. Lees hier hoe je hem maakt, met extra tips!

pastinaaksoep

Wist je dat de pastinaak vroeger ook bekend stond onder zijn andere naam? Ja, de pinksternakel is weer helemaal terug. Lang is de pastinaak een vergeten groente geweest, maar tegenwoordig vind je hem steeds vaker in het schap en bij de groenteboer.

Gelukkig maar, want deze ‘witte wortel’ uit de schermbloemenfamilie is onwijs lekker. Hij zit boordevol calcium, ijzer en vitamine C. Daarmee is dit knolgewas ook eens heel erg gezond. De perfecte kandidaat voor een heerlijke soep!

Tip | Dit soepje kun je perfect gebruiken als voorgerecht of tussengerecht voor elke dinertje! Gebruik hem bijvoorbeeld als kerst voorgerecht! Zoek je nog meer inspiratie? Dit zijn onze favorieten kerst voorgerechten op een rijtje.

Geroosterde pastinaaksoep 

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 5 el olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 takken rozemarijn, gerist, of andere Italiaanse kruiden die je nog hebt liggen. 
  • 2 grote sjalotten, grof gesnipperd
  • 800 gr pastinaak, geschild en in stukken
  • 1,5 liter groentebouillon
  • vers gemalen peper en zout
  • 4 el crème fraîche
  • Optioneel: een paar druppels truffelolie

Aan de slag!

In deze soep gebruik je geroosterde pastinaak. Daarom begin je met het instellen van je oven op 190 ° Celsius.

Schik de pastinaken, ui, rozemarijn en knoflooktenen op een ruime bakplaat. Overgiet met olijfolie en peper en zout. Schud even goed om, zodat overal olie en kruiden zitten. Bak ze 40 minuten tot ze mooi geroosterd zijn. Schep af en toe om. En wanneer er stukjes aanbranden kun je de oventemperatuur verlagen tot 160 graden. 

Neem nu een grote soeppan. Haal de groenten uit de oven en gooi in de pan. Vergeet ook de aangebakken stukjes niet. Die zijn extra lekker. Overgiet met de bouillon en breng aan de kook. Maal nu met de staafmixer tot een gladde - of minder gladde massa. Net wat je zelf lekker vindt. 

Proef de soep af op peper en zout, misschien wil je zelfs wat citroensap toevoegen. Schep de soep dan ik kommen. Bedruppel met mooie olijfolie, wat peper en de crème fraîche. Serveer met croutons, landbrood en gezouten boter.

Eet smakelijk! 

Pastinaaksoep met pastinaakchips!

Als je deze pastinaaksoep extra feestelijk wilt maken, dan versier je dit gerecht natuurlijk met iets speciaals. Wat dacht je van kleine chips gemaakt van verse pastinaak? Verhit 5 flinke eetlepels olie, het liefste rijstolie, in een saus pannetje. Terwijl de olie heet wordt, snij je de pastinaak met een dunschiller in plakjes. 

Zodra de olie heet genoeg is, doe je de pastinaakchips in de pan en frituur je ze ongeveer vijf minuutjes. 

Vis de pastinaakchips uit de pan met een schuimspaan en laat even uitlekken en afkoelen op een diep bord dat je hebt bekleed met keukenpapier. Bestrooi direct met zout. 

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email