Knolselderijsoep is een van de lekkerste soepen die je in de winter kunt maken!
De knolselderij wordt vaak vergeten - is het een vergeten groente? - maar het is echt zo zonde om deze topper over het hoofd te zien.

Knolselderij is super gezond, lekker aromatisch en goedkoop om mee te koken. Daarom kun je lekker uitpakken met mooie wilde paddenstoelen en heerlijke gruyère en zet je toch een betaalbaar maaltijdsoepje op tafel.

Naast knolselderijsoep kun je ook een keer erwtensoep, of knolselderijpuree maken. Doen hoor!

Knolselderijsoep met paddenstoelen en gruyère

4 from 4 votes
Course: VoorgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

45

minutes

Deze zalige, luxe knolselderijsoep met paddenstoelen is waanzinnig lekker. Perfect voor een fancy diner, of als je gewoon lekker wilt koken voor je gezin!

Je kan meer dan alleen soep maken van knolselderij. Je kunt er bijvoorbeeld frieten van maken, aardappel in stamppot vervangen door knolselderij, of hem verwerken in deze goedgevulde erwtensoep!  

Ingrediënten knolselderijsoep

  • 300 gram 300 mooie paddenstoelen – bijvoorbeeld kastanjechampignons, akkerzwammen of cantharellen

  • 1 1 klont boter

  • 2 el 2 olijfolie

  • 1 1 teen knoflook

  • 2 2 sjalotten

  • 1 1 knolselderij

  • 1 1 grote aardappel

  • 6 6 salieblaadjes, gehakt (of rozemarijn of tijm als je dat al in huis hebt.)

  • 1 liter 1 kippenbouillon

  • 200 gr 200 gruyère (een andere harde kaas zoals als Parmezaan kan ook.)

  • Mocht je het in huis hebben; een drupje truffelolie misstaat hier ook zeker niet.

Knolselderijsoep recept

  • Maak de paddenstoelen voorzichtig schoon. Neem een koekenpan en plaats die op het vuur. Voeg de boter toe. Wanneer de boter goed warm is voeg je de paddenstoelen toe. Werk af met peper en zout en een geraspt teentje knoflook. Bak goed aan en zet apart.
  • Snipper de sjalotten. Zet een grote soeppan op middelhoog vuur en verwarm hierin weer één eetlepel olijfolie. Bak de ui glazig op laag vuur in ongeveer 10 minuten.
  • Schil ondertussen de aardappel en de knolselderij. Hak ze in stukjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Doe in de pan en bak ongeveer 5 minuten mee op hoog vuur.
  • Voeg een liter water toe en doe daarbij 2 groentebouillonblokjes. Voeg de salieblaadjes toe en doe de deksel op de pan en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Wanneer er teveel water verdampt kun je een beetje extra toevoegen.
  • Bewerk de knolselderijsoep met een staafmixer (of blender) wanneer de knolselderij en aardappel lekker zacht zijn. Proef even na en voeg eventueel wat citroensap, peper of zout toe.
  • Schep de knolselderijsoep in kommen of soepborden en maak af met een hand paddenstoelen en de geraspte kaas. Mooi stokbrood erbij en klaar!

Wijntip

  • Wijn bij knolselderijsoep? Kies voor naast de knolselderijsoep een stevige, ronde witte wijn. Eentje die niet al te hout gerijpt is. Ga bijvoorbeeld voor een trio chardonnay uit Chili!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten