Knolselderij behoort tot de vergeten groenten. Het is zonde om deze topper over het hoofd te zien, want je kan er heerlijke knolselderijsoep van maken!

 De smaak van knolselderijsoep is licht zoetig, aromatisch en tegelijk fris en romig, zeker het proberen waard dus. Knolselderij is een lekkere én goedkope basis voor je soep en je geeft er snel en makkelijk je eigen draai aan.

In dit artikel 3 heerlijke recepten voor knolselderijsoep. Als je deze soep hebt geproefd, zal je de knolselderij niet snel meer vergeten!

Knolselderijsoep met paddenstoelen en gruyèrekaas

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: VoorgerechtKeuken: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minuten

Deze zalige, luxe knolselderijsoep met paddenstoelen is waanzinnig lekker. Perfect voor een fancy diner, of als je gewoon lekker wilt koken voor je gezin!

Je kan meer dan alleen soep maken van knolselderij. Je kunt er bijvoorbeeld frieten van maken, aardappel in stamppot vervangen door knolselderij of hem verwerken in deze goedgevulde erwtensoep!  

Ingrediënten

  • 300 gram mooie paddestoelen – bijvoorbeeld kastanjechampignons, akkerzwammen of cantharellen

  • 1 klont boter

  • 2 el olijfolie

  • 1 teen knoflook

  • 2 sjalotten

  • 1 knolselderij

  • 1 grote aardappel

  • 6 salieblaadjes

  • 1 liter kippenbouillon

  • 200 gr gruyèrekaas – een andere harde kaas zoals als Parmezaan kan ook.

  • Mocht je het in huis hebben; een drupje truffelolie misstaat hier ook zeker niet.

Aan de slag!

  • Maak de paddenstoelen voorzichtig schoon. Neem een koekenpan en plaats die op het vuur. Voeg de boter toe. Wanneer de boter goed warm is voeg je de paddestoelen toe. Werk af met peper en zout en een geraspt teentje knoflook. Bak goed aan en zet apart.
  • Snipper de uitjes. Zet een grote soeppan op middelhoog vuur en verwarm hierin weer één eetlepel olijfolie. Bak de ui glazig op laag vuur in ongeveer 10 minuten.
  • Schil de aardappel en de knolselderij. Hak ze in stukjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Doe in de pan en bak ongeveer 5 minuten mee op hoog vuur.
  • Voeg een liter water toe en doe daarbij 2 groentebouillonblokjes. Voeg de salieblaadjes toe en doe de deksel op de pan en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Wanneer er teveel water verdampt kun je een beetje extra toevoegen.
  • Bewerk de soep met een staafmixer (of blender) wanneer de knolselderij en aardappel lekker zacht zijn. Proef even na en voeg eventueel wat citroensap, peper of zout toe.
  • Schep de soep in kommen of soepborden en maak af met een hand paddestoelen en de geraspte kaas. Mooi stokbrood erbij en klaar!

Wijntip

  • Kies voor naast de knolselderijsoep een stevige, ronde witte wijn. Eentje die niet al te houtgerijpt is. Ga bijvoorbeeld voor een trio chardonnay, een heerlijke blend uit Chili!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Recept | Knolselderijsoep met aardappel

Deze simpele oervariant van de knolselderijsoep is lekker en simpel. Deze romige knolselderijsoep is precies zoals ze hem vroeger op het land maakten tijdens een koude regenachtige dag. Krachtig, kruidig en heel erg lekker! 

knolselderijsoep

Soep | 6 kommen

Ingrediënten

  • een scheutje olijfolie

  • 2 witte uien

  • 2 teentjes knoflook

  • één knolselderij

  • één grote aardappel

  • 2 tl tijm

  • één liter groentebouillon

  • twee laurierblaadjes

  • snuf peper

  • OPTIONEEL: stukjes walnoot

Bereiding

  • Zet een grote soeppan op laag vuur en verwarm daarin een scheutje olijfolie. Snipper de uitjes en voeg toe aan de pan, gevolgd door twee teentjes geperste knoflook. Bak de ui glazig en de knoflook geurig, doe dit op een laag vuur.
  • Hak de knolselderij eerst met een groot mes doormidden. Leg de gesneden kanten naar beneden op je snijplank en snijd nu voorzichtig de schil van de knolselderij. Wanneer de knol helemaal ‘schoon’ is maak je er blokjes van. Schil de aardappel ook en hak ook die in stukjes. 
  • Voeg de takjes tijm toe aan de soeppan. Bak de groenten even aan op middelhoog vuur. Voeg vervolgens een liter water toe aan de pan. Doe daar twee groentebouillonblokjes, de laurierblaadjes en een flinke snuf peper bij.
  • Doe de deksel op de pan en breng aan de kook. Laat de groenten ongeveer een half uurtje rustig koken. Als de selderij en aardappel lekker zacht zijn geworden, bewerk je de soep met een staafmixer. Heb je die niet? Gebruik dan een blender en blend de soep in delen. Als er een mooi geheel is ontstaan is de soep klaar en kun je deze in kommetjes serveren. 

    [TIP] Deze soep wordt extra lekker als je per kommetje een handje walnoten en een paar druppels olijfolie toevoegt. Ook wat nootachtige harde kaas is een mooie toevoeging. 

Recept | Knolselderijsoep met linzen en bleekselderij

Deze herfstige soep is fantastisch op een regenachtige dag. Tijdens de lunch bijvoorbeeld met een lekker stukje brood of croutons. Maar hij doet het ook prima als voorgerecht voor een mooi stukje wild. Eet smakelijk!

Soep | 6 kommen

Ingrediënten

  • 75 gr boter

  • 2 witte uien, gesnipperd

  • 1 prei, gehalveerd en in ringen 

  • 1 steel bleekselderij geschild en in kleine stukjes 

  • 2 tl tijm, gerist 

  • één knolselderij, schoon en in stukken 

  • 1 liter groentebouillon

  • snufje peper

  • 200 gram groene linzen 

  • 200 gram feta 

  • 1 bosje koriander 

  • 1 citroen rasp en sap 

Aan de slag!

  • Pak een grote soeppan. Doe hierin één derde van de boter (ongeveer 25 gram). Smelt de boter op een laag vuurtje en snipper ondertussen de uien. De ui kan nu in de pan. Bak deze al roerende glazig.
  • Voeg vervolgens de tijm, prei en bleekselderij toe. Zet het vuur iets hoger en bak de groenten een beetje aan. Hak de knolselderij in kleine blokjes en doe ook dit in de pan.
  • Voeg na 5 min – vergeet niet te roeren – het water, de bouillon en de peper toe. Breng de soep aan te kook en voeg na 15 minuten de linzen toe. 

    Kook de linzen in zo’n 20 gaar. Breng nu de soep op smaak met citroenrasp en sap van een citroen. Voeg eventueel nog peper en zout toe. 
  • Schep de soep in grote kommen en garneer met feta en koriander. 

🍾 Gelegenheid

 •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten