Knolselderijsoep | 3 recepten die je niet wilt missen

Knolselderij is zo’n groente die je bijna zou vergeten. Niet de knapste en zo groot en lomp.
Maar vergis je niet. Ze zijn lang niet zo eng als ze eruit zien! Je maakt er echt geweldige knolselderijsoep van.

Knolselderij is een fantastische (goedkope) basis voor je soep en je geeft er snel en makkelijk een eigen smaak en draai aan. Hieronder vast drie ideeën voor knolselderijsoep (en laten we erwtensoep niet vergeten). Maar maak vooral wat je zelf lekker vindt! 


Wat maak je nog meer met knolselderij? 

  • Erwtensoep natuurlijk! 
  • Maak knolselderij in zoutkorst 
  • Maak geroosterde knolselderij frieten in de oven met een beetje olijfolie en wat tijm
  • Vervang aardappel eens door knolselder in de stamppot. 
  • Maar onze favoriet is knolselderijsoep, wat een mooie smaken! Licht zoetig, aromatisch en tegelijk fris en romig. 

1. Simpele romige knolselderijsoep

Deze simpele oervariant van de knolselderijsoep is net zo lekker als ‘ie simpel is. Precies zoals ze hem vroeger op het land maakten tijdens een koude regenachtige dag. Krachtig, kruidig en heel, heel erg lekker! 

Soep | 6 porties

Ingrediënten:
  • scheutje olijfolie
  • 2 witte uien
  • 2 teentjes knoflook
  • één knolselderij
  • één grote aardappel
  • 2 tl tijm
  • één liter groentebouillon
  • twee laurierblaadjes
  • snuf peper
  • OPTIONEEL: stukjes walnoot

En zo maak je 'm

Zet een grote soeppan op laag vuur en verwarm daarin een scheutje olijfolie. Snipper de uitjes en voeg toe aan de pan, gevolgd door twee teentjes geperste knoflook. Bak de ui glazig en de knoflook geurig, doe dit op een laag vuur.

Neem de knolselderij, hoe maak je die schoon? 
Hak de knolselderij eerst met een groot mes doormidden. Leg de gesneden kanten naar beneden op je snijplank en snijd nu voorzichtig de schil van de knolselder. 

knolselderijsoep

Wanneer de knol helemaal 'schoon' is maak je er blokjes van. Schil de aardappel ook en hak ook die in stukjes. 

Voeg beide plus de takjes tijm toe aan de soeppan. Bak de groenten even aan op middelhoog vuur. Voeg vervolgens een liter water toe aan de pan. Doe daar twee groentebouillonblokjes bij,
de laurierblaadjes en een flinke snuf peper.

Doe de deksel op de pan en breng aan de kook. Laat de groenten ongeveer een half uurtje rustig koken. Als de selderij en aardappel lekker zacht zijn geworden, bewerk je de soep met een staafmixer. Heb je die niet? Gebruik dan een blender en blend de soep in delen. Als er een mooi geheel is ontstaan is de soep klaar en kun je deze in kommetjes serveren. 


Deze soep wordt extra lekker als je per kommetje een handje walnoten en een paar druppels mooie olijfolie toevoegt. Ook wat nootachtige harde kaas is een mooie toevoeging. 

Deze herfstige soep is fantastisch op een regenachtige dag. Tijdens de lunch bijvoorbeeld met een lekker stukje brood of croutons. Maar hij doet het ook prima als voorgerecht voor een mooi stukje wild. Eet smakelijk!

2. Knolselderij-groenten-linzensoep

Wanneer het buiten koud is en je wel een extra portie groenten kunt gebruiken is dit je soep. Maak lekker veel en zet een paar bakken in de vriezer. Zo heb je altijd een goeie soep in huis. Helemaal fijn als je een keer ziek bent of je niet zozo voelt. 

Soep | 6 kommen

Ingrediënten:
  • 75 gr boter
  • 2 witte uien, gesnipperd
  • 1 prei, gehalveerd en in ringen 
  • 1 steel bleekselderij geschild en in kleine stukjes 
  • 2 tl tijm, gerist 
  • één knolselderij, schoon en in stukken 
  • 1 liter groentebouillon
  • snufje peper
  • 200 gram groene linzen 
  • 200 gram feta 
  • 1 bosje koriander 
  • 1 citroen rasp en sap 

Pak een grote soeppan. Doe hierin één derde van de boter (ongeveer 25 gram). Smelt de boter op een laag vuurtje en snipper ondertussen de uien. De ui kan nu in de pan. Bak deze al roerende glazig.

Voeg vervolgens de tijm, prei en bleekselderij toe. Zet het vuur iets hoger en bak de groenten een beetje aan. Hak de knolselderij in kleine blokjes en doe ook dit in de pan.

Voeg na 5 min - vergeet niet te roeren - het water, de bouillon en de peper toe. Breng de soep aan te kook en voeg na 15 minuten de linzen toe. 

Kook de linzen in zo'n 20 gaar. Breng nu de soep op smaak met citroenrasp en sap van een citroen. Voeg eventueel nog peper en zout toe. 

Schep de soep in grote kommen en garneer met feta en koriander. 

3. Luxe knolselderijsoep met paddenstoelen en gruyèrekaas

Deze heerlijke luxe knolselderijsoep met paddenstoelen is een waanzinnig! Perfect voor een fancy diner, of wanneer je jouw gezin gewoon iets heel lekkers wilt voorzetten. 

Soep | 4 kommen

Ingrediënten:
  • 300 gram mooie paddestoelen - bijvoorbeeld kastanjechampignon, akkerzwam of cantharellen
  • 1 klont boter 
  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 2 sjalotten
  • één knolselderij
  • één grote aardappel
  • 6 salieblaadjes
  • één liter kippenbouillon
  • 200 gr gruyèrekaas - een andere harde kaas als Parmezaan kan ook hoor. 
  • Mocht je het in huis hebben; een drupje truffelolie misstaat hier ook zeker niet. 
paddestoelen

Maak 'm zelf 

Maak de paddestoelen voorzichtig schoon. Neem een koekenpan en plaats die op het vuur. Voeg de boter toe. Wanneer de boter goed warm is voeg je de paddestoelen toe. Werk af met peper en zout en een geraspt teentje knoflook. Bak goed aan en zet apart tot gebruik. 

Snipper de uitjes. Zet een grote soeppan op middelhoog vuur en verwarm hierin weer één eetlepel olijfolie. Bak de ui glazig op laag vuur. Dat duurt zo'n 10 minuten.

Schil de aardappel en de knolselderij. Hak ze in stukjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter, zoals in het eerste recept. Doe in de pan en bak ongeveer 5 minuutjes mee op hoog vuur.

Voeg een liter water toe en doe daarbij 2 groentebouillonblokjes. Voeg de salieblaadjes toe en doe de deksel op de pan en laat ongeveer 20 minuutjes zachtjes koken. 

Wanneer er teveel water verdampt kun je een beetje extra toevoegen. 

Als de knolselderij en aardappel lekker zacht zijn, bewerk je de soep met een staafmixer (of blender). Proef even na en voeg eventueel wat citroensap, peper of zout toe. 

Schep de soep in (warme) wijde kommen of soep borden en maak af met een hand paddestoelen en de geraspte kaas. Mooi stokbrood erbij en klaar! 

Absoluut adembenemend lekker!

Verder lezen? Wellicht vind je dit ook leuk:

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Simple Share Buttons