Kijk, dít is typisch zo'n gerecht waar ik dol op ben: zuurvlees. Limburgs zuurvlees dus.
Meer specifiek: Maastrichts zuurvlees. En wil je het taalkundig naast culinair helemaal correct doen: Mestreechs zoervleisj. Ikzelf ben een groot liefhebber van stoofvlees en alles wat met slowcooking te maken heeft. En dat niet alleen, tijdens mijn studie aan de (toen nog) Tolk/Vertalers Opleiding in Maastricht, heb ik er regelmatig van genoten.
Uiteraard is dit vlees het lekkerst met frites, aardappelpuree (met evt. knolselderij) of met brood. Ernaast een Belgisch speciaalbiertje of een goed glas rode wijn. Pff, om te watertanden, toch?
Limburgs zuurvlees - altijd goed 🙂
Vroeger werd vanwege de grote beschikbaarheid ervan paardenvlees gebruikt. Vooral in Brabant, Limburg en Belgisch Limburg was dat heel normaal. Omdat je vandaag de dag veel makkelijker aan rundvlees dan paardenvlees kunt komen, maken we het daarmee. Wat je ook kunt proberen: konijn of haas, in plaats van rund. Heel erg lekker!
Je kunt de stoof maken in een goede braadpan maar als je een slowcooker hebt gekregen afgelopen kerst; vooral gebruiken!