Empanadas, letterlijk vertaald gepaneerden (van het Spaanse woord voor brood: pan) worden al eeuwenlang gegeten in Spanje, Portugal en vanaf de 16de eeuw ook in Zuid Amerika. En dat is niet verwonderlijk, aangezien dit deeghapje verslavend lekker is, veelzijdig en ja, makkelijk te maken!
De hapjes op de foto hieronder worden in Spanje empanadillas genoemd, het kleine zusje van, dus. Maar je kan deze lekkernij ook makkelijk in family size maken. Wow factor, groente, vlees of vis, deze bad boy heeft alles. Het is een kwestie van een (makkelijk) deeg maken, vullen en bakken of zelfs frituren. Vamos!
Hoe maak je vegetarische empanadas?
Vegetarische empanadas staan ook zo op tafel, lees maar even mee! Bij vegetarisch wordt vaak gedacht aan groenten met nog meer groenten. Onterecht, want er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Denk eens aan noten, kruiden, kazen, eieren, tempeh, tofu, peulvruchten (linzen, bonen, kikkererwten) en ja, groenten.
Vegetarisch betekent zonder vlees of vis, maar verder kun je alle kanten op. Bak eens wat champignons in boter met knoflook, bak een eetlepel bloem mee en blus af met wat room en groentebouillon, Afmaken met bieslook en je hebt een goddelijke romige paddenstoelenvulling. Of rooster verschillende groenten in een met aluminiumfolie afgedekte ovenschaal met wat olie en zeezout. Laat afkoelen en vul de empanada met de geroosterde groenten, geraspte kaas en een likje mosterd. Smullen zeg...
En wil je empanadas maken waar helemaal geen dierlijke producten (vegan dus) in zitten? Gebruik dit deeg maar sla het bestrijken met ei-gedeelte over. De vulling kun je maken met groente, noten, tofu, tempeh, seitan, bonen, linzen en om het romig te maken kokosroom of amandelmelk.