Empanadas, letterlijk vertaald gepaneerden (van het Spaanse woord voor brood: pan) worden al eeuwenlang gegeten in Spanje, Portugal en vanaf de 16de eeuw ook in Zuid Amerika. En dat is niet verwonderlijk, aangezien dit deeghapje verslavend lekker is, veelzijdig en ja, makkelijk te maken!

De hapjes op de foto hieronder worden in Spanje empanadillas genoemd, het kleine zusje van, dus. Maar je kan deze lekkernij ook makkelijk in family size maken. Wow factor, groente, vlees of vis, deze bad boy heeft alles. Het is een kwestie van een (makkelijk) deeg maken, vullen en bakken of zelfs frituren. Vamos!

Empanadas met zachte kip, knoflook en wijn [recept]

0 van 0 Beoordelingen
Difficulty: gemiddeld
Servings

4

servings
Cooking time

40

minuten

Empanadas, wat mij betreft het ideale culinaire comfort food! Een warm, zacht en toch stevig deeg met jouw favoriete vulling. Het deeg van dit recept kun je van tevoren maken en bewaren in de koelkast. En met de vulling kun je creatief los gaan of je gebruikt de left overs van gisteravond om binnen een paar minuten een indrukwekkende lunch of diner op tafel te toveren.

Ingrediënten

  • 350 gr tarwebloem

  • 100 ml extra vierge olijfolie, plus 2 el om te bakken

  • 100 ml water

  • 7 gr gedroogde gist

  • 1 ei, losgeklopt

  • 2 tl zout

  • 3 tenen knoflook, gehakt

  • 350 gr kippendijen

  • 1 el tomatenpuree

  • 1 tl kurkuma

  • 50 gr peterselie

  • 150 ml droge witte wijn

Bereiding

  • Meng de gist met het water, roer even goed door en zet opzij.
  • Maak een kuiltje in de bloem en doe de olie, het zout en het gistwater in het kuiltje. Kneed even door maar niet te lang.
  • Maak een bol van het deeg, dek de kom af met een theedoek en zet een uurtje weg om te rijzen.
  • Bak de knoflook, tomatenpuree, kippendijen en kurkuma in de olijfolie.
  • Blus af met de wijn en breng op smaak met zout en peper. Laat zachtjes pruttelen met het deksel op de pan tot gaar. Check door na ongeveer tien minuten met een vork in de kip te prikken.
  • Roer de peterselie door de kip en laat afkoelen. Dit is belangrijk omdat het deeg anders misschien zal scheuren.
  • Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deeg uit tot een dunne lap. Steek nu cirkels uit of snijd de cirkels uit het deeg met een bordje en mesje. Je hebt nu, afhankelijk van de grootte van het bord of de uitsteekring, 4 tot 8 cirkels.
  • Leg een cirkel deeg in een hand terwijl je met de andere hand wat van de afgekoelde vulling erop legt met een lepel.
  • Knijp de uiteinden dicht met je vingers en zorg ervoor dag het deegflapje goed dicht zit, zo zal de vulling er niet uitlopen.
  • Bestrijk de empanadas met het ei voor een goudbruin kleurtje en bak ze 20 minuten op 220 graden.

Tips

  • Als je niet veel tijd hebt en een snelle hap of avondmaal wilt maken, gebruik dan kant-en-klaar hartige-taartdeeg. Tegenwoordig is er deeg te koop dat (redelijk) in de buurt komt van zelfgemaakt deeg. Voor de vulling kun je de kliekjes van gisteravond gebruiken, makkelijk toch? 🙂
  • Maak in plaats van éénpersoons empanadas (of eigenlijk empanadillas) een grote versie voor het hele gezin. Het recept voor het deeg blijft hetzelfde, de uitvoering is net anders. Leg het deeg over een ingevette ovenschaal en zorg ervoor dat er genoeg deeg over de rand ligt om het straks dicht te vouwen. Doe de vulling erin en vouw het overlappende stuk deeg erover. Knijp op dezelfde manier dicht met twee vingers. Bestrijk met ei en bak 25 minuten op 220 graden.
  • Empanadas zijn - afhankelijk van de vulling - uitermate geschikt om ook koud te eten, ideaal voor de picknick dus! Denk aan een tonijnvulling met ei en kappertjes, of een vulling van kaas, ui, bacon, om maar iets te noemen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Hoe maak je vegetarische empanadas?

Vegetarische empanadas staan ook zo op tafel, lees maar even mee! Bij vegetarisch wordt vaak gedacht aan groenten met nog meer groenten. Onterecht, want er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Denk eens aan noten, kruiden, kazen, eieren, tempeh, tofu, peulvruchten (linzen, bonen, kikkererwten) en ja, groenten.

Vegetarisch betekent zonder vlees of vis, maar verder kun je alle kanten op. Bak eens wat champignons in boter met knoflook, bak een eetlepel bloem mee en blus af met wat room en groentebouillon, Afmaken met bieslook en je hebt een goddelijke romige paddenstoelenvulling. Of rooster verschillende groenten in een met aluminiumfolie afgedekte ovenschaal met wat olie en zeezout. Laat afkoelen en vul de empanada met de geroosterde groenten, geraspte kaas en een likje mosterd. Smullen zeg...

En wil je empanadas maken waar helemaal geen dierlijke producten (vegan dus) in zitten? Gebruik dit deeg maar sla het bestrijken met ei-gedeelte over. De vulling kun je maken met groente, noten, tofu, tempeh, seitan, bonen, linzen en om het romig te maken kokosroom of amandelmelk.


🍾 Gelegenheid

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten

 •  •  •