In Nederland vind je op iedere straathoek wel een snackbar. Heb je zin in een patatje, dan hoef je alleen even een blokje om te lopen. Het lijkt dan ook een hoop onnodig werk om zelf patat te maken. Zelf in de weer met aardappels, frituren en nog eens frituren – is dat wel zo nodig?
Maar voor wie de moeite neemt om zelf aan de slag te gaan, zal aangenaam verrast worden.
Zelf patat maken is een bevredigend klusje, en het is een wonder hoe zo’n simpel ingrediënt als een aardappel kan veranderen in zoiets heerlijks als verse, zelfgemaakte patat.
Zelf patat maken is het lekkerst
Want zelfgemaakte patat is een culinaire beleving, en vele malen lekkerder dan wat je in de gemiddelde friettent zal vinden: vers, stevig, knapperig, niet al te vet – en een geweldige smaak.
Wil je ook een keer proberen om zelf patat te maken? Volg dan het onderstaande recept, en ontdek hoe lekker patatjes kunnen zijn.
Patat maak je van maar twee ingrediënten: aardappels en vet. Dat lijkt makkelijk, maar welke soort aardappel en welke soort vet je kiest, is van essentieel belang voor de structuur en de smaak van je patat. Wat moet je kiezen?
Kies juiste aardappel
Laten we met de aardappel beginnen. Een foute aardappel gebruiken is rampzalig. Grote kans dat je friet helemaal mislukt.
Deze keuze is het allerbelangrijkst: het is het verschil tussen een slap, smaakloos resultaat en prachtige, gouden frieten.
In de regel gebruik je voor patat kruimige aardappels, want die geven de juiste structuur en een goede bite.
Het oer-Hollandse Bintje is een zeer geschikte patataardappel, maar is helaas steeds lastiger te vinden; Agria, Première of Maris Pipers zijn ook prima soorten. Kun je die soorten zo snel niet vinden in de supermarkt? Dan is het de moeite waard om voor de juiste soort aardappel een keertje naar de groenteboer te gaan!
Dierlijk of natuurlijk vet: maakt het verschil?
Traditiegetrouw wordt de lekkerste patat in dierlijk vet gebakken. In de doorsnee patatzaak zie je dat niet vaak meer, want het is duurder en iets meer gedoe. Maar als je op zoek bent naar de best mogelijke patat, zijn reuzel, ganzenvet en vooral ossewit absoluut favoriet. Dit vet geeft de patat niet alleen veel meer smaak, maar maakt het eindresultaat ook veel knapperiger.
Vind je het te veel gedoe om dierlijk vet te gebruiken, of houd je je patat liever vegetarisch? Kies dan voor arachideolie. Deze olie is geur- en smaakloos. Je verliest dus wel iets op het gebied van smaak, maar je patat krijgt in ieder geval geen ongewenste geuren of smaken van de olie mee. Bovendien is arachideolie meer geschikt dan andere soorten olie, zoals zonnebloemolie, omdat het tot hoge temperaturen verhit kan worden zonder te verbranden