Zelf patat maken? Zo doe je dat! [recept]

Jesper Doolaard
Jesper Doolaard

In Nederland vind je op iedere straathoek wel een snackbar. Heb je zin in een patatje, dan hoef je alleen even een blokje om te lopen. Het lijkt dan ook een hoop onnodig werk om zelf patat te maken. Zelf in de weer met aardappels, frituren en nog eens frituren – is dat wel zo nodig?

Maar voor wie de moeite neemt om zelf aan de slag te gaan, zal aangenaam verrast worden.
Zelf patat maken is een bevredigend klusje, en het is een wonder hoe zo’n simpel ingrediënt als een aardappel kan veranderen in zoiets heerlijks als verse, zelfgemaakte patat. 

zelf patat maken

Zelf patat maken is het lekkerst

Want zelfgemaakte patat is een culinaire beleving, en vele malen lekkerder dan wat je in de gemiddelde friettent zal vinden: vers, stevig, knapperig, niet al te vet – en een geweldige smaak.

Wil je ook een keer proberen om zelf patat te maken? Volg dan het onderstaande recept, en ontdek hoe lekker patatjes kunnen zijn.

Patat maak je van maar twee ingrediënten: aardappels en vet. Dat lijkt makkelijk, maar welke soort aardappel en welke soort vet je kiest, is van essentieel belang voor de structuur en de smaak van je patat. Wat moet je kiezen? 

Vriendinnen stelen eerst je hart, daarna je patat.

Stap 1. Kies juiste aardappel

Laten we met de aardappel beginnen. Een foute aardappel gebruiken is rampzalig. Grote kans dat je friet helemaal mislukt.

Deze keuze is het allerbelangrijkst: het is het verschil tussen een slap, smaakloos resultaat en prachtige, gouden frieten.

In de regel gebruik je voor patat kruimige aardappels, want die geven de juiste structuur en een goede bite. 

patat maken

Het oer-Hollandse Bintje is een zeer geschikte patataardappel, maar is helaas steeds lastiger te vinden; Agria, Première of Maris Pipers zijn ook prima soorten. Kun je die soorten zo snel niet vinden in de supermarkt? Dan is het de moeite waard om voor de juiste soort aardappel een keertje naar de groenteboer te gaan!

Dierlijk of natuurlijk vet: maakt het verschil?

Traditiegetrouw wordt de lekkerste patat in dierlijk vet gebakken. In de doorsnee patatzaak zie je dat niet vaak meer, want het is duurder en iets meer gedoe. Maar als je op zoek bent naar de best mogelijke patat, zijn reuzel, ganzenvet en vooral ossewit absoluut favoriet. Dit vet geeft de patat niet alleen veel meer smaak, maar maakt het eindresultaat ook veel knapperiger.

Vind je het te veel gedoe om dierlijk vet te gebruiken, of houd je je patat liever vegetarisch? Kies dan voor arachideolie. Deze olie is geur- en smaakloos. Je verliest dus wel iets op het gebied van smaak, maar je patat krijgt in ieder geval geen ongewenste geuren of smaken van de olie mee. Bovendien is arachideolie meer geschikt dan andere soorten olie, zoals zonnebloemolie, omdat het tot hoge temperaturen verhit kan worden zonder te verbranden.

Recept | Zelf patat maken

Bijgerecht | 4 personen
Ingrediënten
 • 1 kilo Bintjes, of andere geschikte kruimige aardappelen
 • Genoeg ossewit of ganzevet om in te frituren
zelfgemaakte patat

Het is aan te raden om je patat in een frituur te bakken. Dat is veiliger dan in een open pan, en maakt het ook makkelijker om de temperatuur te regelen. Heb je geen frituur, gebruik dan een kookthermometer om de olietemperatuur goed in de gaten te houden

Hoe ga je te werk?

Stap 1

Schil de aardappelen en snijd ze tot frieten. Houd voor dikke friet ongeveer een centimeter aan; wil je dunnere frites maken, snijd dan repen van een halve centimeter. Leg de gesneden friet in een vergiet, spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken.

Stap 2

De friet moet nu voorgekookt worden. Breng in een ruime pan gezouten water aan de kook. Voeg de gesneden aardappel eraan toe, breng het aan de kook en zet het vuur laag. Kook ze zo gaar, dat je er net een mespunt in kunt steken. Afhankelijk van de dikte van je patat duurt dit ergens tussen de 4 en 10 minuten, dus hou het goed in de gaten en laat het niet te gaar worden.

Stap 3

Giet de patat af, dep het droog en laat het afkoelen. Leg ze nu afgedekt in de koelkast, totdat ze door en door koud zijn. 

Stap 4

Nu moet de patat twee keer gefrituurd worden. Verhit voldoende vet tot een temperatuur van 160 graden Celsius, en leg de patat erin. Zorg ervoor dat je niet te veel patat in één keer toevoegt: dan zakt de temperatuur te snel. Frituur ze ongeveer vijf minuten, totdat ze goed gekookt zijn maar nog nauwelijks kleuren.

Stap 5

Haal de patat uit de frituur, giet het af en dep het met keukenpapier, en leg ze weer in de koelkast totdat de patat geheel afgekoeld is.

Stap 6

Ben je klaar om de patat op te dienen? Verhit het vet dan tot 175-180 graden Celsius en frituur de patat tot ze goudbruin zijn (dit duurt een minuut of 4 à 5). Haal ze uit de frituur, laat ze uitdruipen, en breng op smaak met zout.

Stap 7

Serveer je zelfgemaakte patat onmiddellijk.

Als je tafelgenoten deze friet een keer geproefd hebben, is er een goede kans dat ze voortaan hun neus op zullen halen voor de patat van de snackbar op de hoek!

patat

Menu bij zelfgemaakte friet

Nu je zoveel moeite in je zelfgemaakte patat hebt zitten maak je het menu natuurlijk het liefst compleet met mayonaise en huisgemaakte appelmoes en kip. En dan geen normaal kippentje, maar deze piepkuikens met harissa. Voor wie er ook nog sla bij wil moet hier maar even kijken.
Eet smakelijk. 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?