Met deze bietensoep zorg jij voor een kleurexplosie op tafel!

Naast dat het een echt visueel feest is om een recept met rode bieten op tafel te zetten, is het ook nog eens enorm gezond. Rode bieden bevatten namelijk bijna alle soorten vitaminen en mineralen die jij nodig hebt, voornamelijk vitamine C en foliumzuur.

Misschien heb je ooit eerder al een rode bietensoep geprobeerd, maar deze Russische bietensoep is toch net even anders. Dit veganistische recept komt uit het kookboek het grote groente boek van Alice Hart.

Bietensoep met linzen en kokos

5 from 1 vote
Recipe by Alice Hart Course: SoupsDifficulty: gemiddeld
Servings

4

porties
Prep time

20

minutes
Cooking time

1

hour 

Rode bieten zorgen altijd voor een spectaculair effect en kunnen uitgesproken specerijen
en smaakmakers aan, maar vervang ze gerust door geroosterde blokjes flespompoen of
pastinaak als je niet zo van hun aardse zoetheid houdt.

Je kunt de basis voor de bietensoep maximaal drie dagen van tevoren maken en goed doorwarmen.

Laat de topping van reepjes gember en kerrieblaadjes niet achterwege; ze worden op het laatste moment gebakken, zodat ze nog sissen als je ze rechtstreeks uit de pan toevoegt.

Ingrediënten bietensoep

  • 2 el 2 kokosolie of arachideolie

  • 1 1 grote rode ui, gehakt

  • 3 duimen 3 stukken verse gemberwortel ter grootte van een grote duim (geschild)

  • 1 tl 1 venkelzaad

  • 5 5 groene kardemompeulen, alleen de zaadjes

  • 150 gram 150 rode linzen, afgespoeld

  • 500 gram 500 rode bieten, geschild, grof gehakt

  • 800 ml 800 groentebouillon

  • 400 ml 400 dikke kokosmelk uit blik, goed geschud

  • 2 tl 2 garam masala

  • 1 1 rode chilipeper, in ringetjes

  • 1 1 citroen (sap)

  • 20 20 verse kerrieblaadjes

  • Ook nodig
  • zout en vers gemalen zwarte peper

  • flinke snuf gedroogde chilivlokken

Bereiding Bietensoep

  • Doe 1 eetlepel olie in een grote pan op laag vuur. Voeg de ui met een snufje zout toe en bak hem al roerend ongeveer 10 minuten, tot hij doorzichtig is. Hak 2 stukken gemberwortel grof en voeg ze toe. Zet het vuur iets hoger en bak het mengsel
  • Roer het venkelzaad, de kardemomzaadjes, chilivlokken en rode linzen erdoor en verhit de specerijen een minuutje, zodat ze warm en aromatisch worden. Voeg de bieten, bouillon en 250 ml kokosmelk toe, roer goed, zet het vuur hoger en breng alles aan de kook. Zet het vuur laag zodat de bietensoep zachtjes suddert en kook hem 25-30 minuten, tot de bieten en linzen helemaal zacht zijn; roer af en toe, zodat de linzen niet aan de bodem van de pan blijven kleven.
  • Roer de garam masala erdoor en laat de bietensoep nog 5 minuten sudderen. Pureer hem in gedeelten tot hij fluweelzacht is (neem de tijd om dit echt goed te doen; gebruik een blender voor het beste resultaat). Schenk de bietensoep weer in de pan, warm hem zachtjes door en houd hem warm.
  • Snijd het resterende stuk gemberwortel in dunne staafjes. Doe de resterende eetlepel olie in een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de gember en chilipeper toe. Breng op smaak met zout en peper en roer 1-2 minuten, tot de gember begint te verschrompelen. Voeg de kerrieblaadjes toe en roer ze door de olie. Na een paar seconden worden ze donkerder en beginnen ze te glanzen. Haal de pan van het vuur
  • Roer het citroensap door de hete soep en breng hem indien nodig op smaak. Schep hem in voorverwarmde kommen, schenk er een beetje van de resterende kokosmelk over en voeg het gebakken gembermengsel toe.

Tips

  • Ben jij ook zo gek op bieten? Klik dan hier voor alle recepten met biet!
  • Geen fan van pittig eten? Je kan de chilivlokken er ook uit laten!
  • Grotere trek? Dan is Borsjtsj misschien wel iets voor jou! Borsjtsj is een stevige bietensoep afkomstig uit Oekraïne, waarbij aardappel, wortelen en kool ook nog worden toegevoegd aan de soep. Voor een extra stevige soep zou je deze ingrediënten dan ook kunnen toevoegen aan het recept van Alice Hart.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Bietensoep uit Het Grote Groente Boek van Alice Hart

  • Auteur | Alice Hart
  • Uitgever | Terra
  • Release | 19 september 2022
  • Bekijk de prijs hier op Bol.com
Het_grote_groenteboek

Het kookboek van Alice Hart stimuleert om op een leuke manier meer groente te eten en dus meer vitamines binnen te krijgen. Alice weet zelf hoe moeilijk het is om inspiratie te vinden, maar ook de tijd om een gezonde maaltijd te bereiden. Dit kookboek geeft je een zet in de juiste richting.

Gigantisch veel vegetarische recepten zijn te vinden in dit kookboek en zelfs enkele veganistische recepten kunnen niet ontbreken. Het boek bevat niet alleen recepten, maar er staan ook hoofdstukken in met informatie over hoe kleuren in verband staan met vitaminen en mineralen die in groenten zitten. Groente staat in ieder geval centraal in elk recept.


🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten