Boeuf bourguignon is zo’n gerecht dat je maar zelden eet. En al is het helemaal niet moeilijk om te maken, het duurt wel lang. Hoe langer, hoe lekkerder, lijkt het wel, net als bij stoofvlees. 

Maar eenmaal op tafel zou je het wel elke dag kunnen eten, zo waanzinnig fijn! De oplossing is simpel: het boeuf bourguignon recept is niet moeilijk en eenmaal in de pan kun je rustig wat anders gaan doen. Maak dus lekker veel, en vries een aantal porties in. Wedden dat je dolgelukkig wordt als je hierna je vriezer inhoud bekijkt? Ik wel in elk geval. 

Lees snel verder voor het recept!

Boeuf bourguignon

4 from 13 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Frans
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

3

hours 

Boeuf bourguignon is de dag na het maken misschien nog wel lekkerder. Per portie invriezen is een aanrader!

Ingrediënten

  • 1200 gram 1200 riblappen (in stukken en goed droog gedept)

  • 150 gram 150 spek of bacon

  • peper en zout

  • 3 el 3 bloem

  • 0,75 l 0,75 rode wijn

  • 300 ml 300 runderbouillon

  • 4 takjes 4 tijm

  • 4 blaadjes 4 laurier

  • 4 teentjes 4 knoflook

  • 1 1 grote ui

  • 2 2 winterpenen

  • 250 gram 250 Parijse champignons (in vieren)

  • 15 15 verse zilveruitjes

  • peterselie naar smaak

Bereiding

  • Bak de spekjes in wat olie in een grote stoofpan. Zet apart. Laat het vet in de pan. Smelt er smelt er een flinke klomp bakboter bij. Wacht tot de gesmolten boter lichtbruin is.

    Voeg dan de stukken stoofvlees toe en laat elke kant flink bruin worden. Voeg tijdens het bakken peper en zout toe. Bak niet teveel vlees tegelijk. Je kunt het beter in delen doen, dan te veel in ene.
  • Doe het vuur uit. Voeg het spek bij de runderlappen. Strooi de bloem over de gebakken stukken vlees en roer goed doorheen. De bloem zal later dienen als sausbinder.

    Blus het vlees in de stoofpan met een halve liter heet water. Voeg daarna de rode wijn en de runderbouillon toe. Doe dit gelijktijdig, en meng goed met een lepel. 
  • Doe de laurierblaadjes en de gebonden takjes tijm in het stoofpotje en laat ​gedurende twee uur op een laag vuur ​garen. Doe dit zonder deksel, anders kan de saus niet binden. ​Na twee uur garen krijg je een mooie, bruine, gebonden saus.
  • Neem de grote ui en snijd​ in grove stukken. Hak de knoflook fijn. Schel de wortel en snijd doormidden. Hak daarna in grote stukken van ongeveer drie centimeter. Doe de groenten in de stoofpot en meng goed. Laat anderhalf uur pruttelen.
  • Snijd de champignons in vier. Pel de zilveruitjes. Voeg na anderhalf uur de champignons en de zilveruitjes toe en laat nog een halfuur garen.
  • Haal de laurierblaadjes en de takjes tijm uit de saus en proef goed. Mis je wat smaak? Voeg dan wat extra peper en zout toe.

    Kijk ‘s aan!  Je hebt boeuf bourguignon gemaakt! 

Tips

  • Drink een glas mooie Bourgogne naast je boeuf bourguignon, heerlijk!  \
  • Je kunt dit recept ook
  • Veel maken en dan invriezen is ook aan te raden met rendang en stoofvlees.
  • Heb je de Bourgondische smaak te pakken? hier vind je een super klassiek recept voor coq au vin, (maar dan met kip) van een traditionele Bourgondische kookschool, waarbij onderin vermeld staat hoe je dat ook met rund kunt maken.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

rundvlees

Wat is boeuf bourguignon?

‘Rund op Bourgondische wijze’ is een warm stoofgerecht waarvan de rode wijn in de saus  afkomstig is uit de Franse regio Bourgogne. Volgens de traditie maak je dit stoofpotje dan ook enkel met een rode Bourgogne-wijn, zoals een pinot noir of gamay. 

De reden voor de naam ‘boeuf bourguignon’ is dus niet dat het een klassiek gerecht uit de Bourgogne-streek is. Het slaat op de bereidingswijze van rund in de rode wijn uit Bourgogne.

Zuren in wijn

Rode wijn is belangrijk bij het maken van stoofvlees omdat de zuren in de wijn het bindweefsel in het vlees afbreken. Hierdoor wordt het vlees zo lekker zacht en mals. Je kunt het vervangen door bijvoorbeeld bier, mosterd, tomatenpuree, zilveruitjes of azijn. Maar dan maak je geen boeuf bourguignon meer, maar stoofvlees. Ook heel lekker! 

Het soort rode wijn is dan weer minder van belang wat mij betreft. Neem dus gewoon de restjes die je nog hebt!

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten