Boeuf bourguignon is zo’n gerecht dat je maar zelden eet. En al is het helemaal niet moeilijk om te maken, het duurt wel lang. Hoe langer, hoe lekkerder, lijkt het wel, net als bij stoofvlees.
Maar eenmaal op tafel zou je het wel elke dag kunnen eten, zo waanzinnig fijn! De oplossing is simpel: het boeuf bourguignon recept is niet moeilijk en eenmaal in de pan kun je rustig wat anders gaan doen. Maak dus lekker veel, en vries een aantal porties in. Wedden dat je dolgelukkig wordt als je hierna je vriezer inhoud bekijkt? Ik wel in elk geval.
Lees snel verder voor het recept!
Wat is boeuf bourguignon?
‘Rund op Bourgondische wijze’ is een warm stoofgerecht waarvan de rode wijn in de saus afkomstig is uit de Franse regio Bourgogne. Volgens de traditie maak je dit stoofpotje dan ook enkel met een rode Bourgogne-wijn, zoals een pinot noir of gamay.
De reden voor de naam ‘boeuf bourguignon’ is dus niet dat het een klassiek gerecht uit de Bourgogne-streek is. Het slaat op de bereidingswijze van rund in de rode wijn uit Bourgogne.
Zuren in wijn
Rode wijn is belangrijk bij het maken van stoofvlees omdat de zuren in de wijn het bindweefsel in het vlees afbreken. Hierdoor wordt het vlees zo lekker zacht en mals. Je kunt het vervangen door bijvoorbeeld bier, mosterd, tomatenpuree, zilveruitjes of azijn. Maar dan maak je geen boeuf bourguignon meer, maar stoofvlees. Ook heel lekker!
Het soort rode wijn is dan weer minder van belang wat mij betreft. Neem dus gewoon de restjes die je nog hebt!
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
🥧 Gemak
🍉 Ingredienten